Паркінги, подовження «стометрівки» та винесення СІЗО: запланували зміни у центрі Хмельницького (КАРТА)

Паркінги, подовження «стометрівки» та винесення СІЗО: запланували зміни у центрі Хмельницького (КАРТА)
Фото з архіву редакції
  • Київське підприємство розробило для Хмельницького детальний план центральної частини міста.

  • Документом пропонується оновити мікрорайон, зносячи та будуючи будинки, а також реконструюючи дороги.

  • Розповідаємо про все це детальніше.

Центр Хмельницького — це історичне «ядро» міста, де розташовані найстаріші будівлі та вулиці. Змінювати тут щось непросто. Цьому заважає давно сформований ансамбль будинків, вулиць, парків та комунікацій. Втім, змінити дещо в центрі можна. Про це йдеться у детальному плані, який розробило державне підприємство «ДІПроМісто». Наразі документ ще не затверджений, і до нього можуть вносити зміни.

Зазначимо, що в рамках планування під центром розуміється територія між залізницею та вулицями Кам’янецькою, Вайсера, Свободи, Подільською, провулком Шевченка, вулицею Шевченка та Старокостянтинівським шосе. Розповідаємо, як оновиться центр, якщо детальний план буде схвалений.

Що має зникнути та з’явитися?

Загалом територія центру Хмельницького є сформованою. У випадку реалізації детального плану мікрорайон не зазнає суттєвих змін, як це буде із Заріччям. Планується лише винесення з території окремих об’єктів, а також добудова житлових будинків.

Відео дня

На вулиці Правди розташований завод ковальсько-пресового устаткування «Пригма-Прес». За інформацією сайту підприємства, воно було засноване 1898 року як ливарно-механічний завод. Виробництво займає майже весь квартал між вулицями Правди, Свободи, Героїв Майдану та Івана Франка. Згідно з планом, завод буде винесений з території мікрорайону, а замість нього з’являться багатоповерхівки.

Тим часом територію Хмельницького заводу оцинкованого посуду та заводу «Гранд-К» вже почали забудовувати. Там триває зведення багатоповерхівок. Крім того, житлові будинки мають з’явитися замість приватної забудови. Зростання площі житла також буде забезпечене добудовою одного поверху в три- та чотириповерхових будинках, якщо це дозволятимуть умови та технічний стан в кожному конкретному випадку.

Загалом мають бути знесені приватні будинки зі 113 квартирами. Вони розташовані у різних кварталах, проте найбільше — між вулицями Вайсера, Соборною, Подільською та Проскурівського підпілля (14), а також між Вайсера, Грушевського, Подільською та Свободи (56), включаючи територію з обох боків від останньої.

На вулиці Проскурівського підпілля має з’явитися багаторівневий паркінг. Зараз там розташована будівля колишнього кінотеатру «Мир», і її мають реконструювати. Це не стосується розташованого там же монотеатру «Кут». Він залишиться на своєму місці.

Крім того, передбачається винесення за межі мікрорайону слідчого ізолятору. До слова, у міністерстві юстиції вже неодноразово озвучували плани про винесення Хмельницького СІЗО на околиці міста.

Що будуть робити з дорогами та транспортом?

Згідно з планом, будівництво нових вулиць не передбачається. Тим часом наявні дороги будуть реконструйовані або подовжені:

Крім того, пішохідна зона на вулиці Проскурівській буде подовжена — від Володимирської до Свободи. Зараз ця ділянка використовується переважно для паркування авто.

Планом передбачене прокладання нової тролейбусної лінії. Вона має пролягти вулицею Свободи від Шевченка до запланованого шляхопроводу через залізницю й далі в Дубове по вулиці Проектна №6. На цій же ділянці планується організувати автобусний рух. Однак, зважаючи на тенденції останніх років, прокладання контактної мережі малоймовірне. Тролейбусний рух якщо й організують, то з використанням тролейбусів на автономному ходу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (48)
  • Галина Тульчий

    Почему никто не задумывается про подземные парковки при строительстве домов???Один из вариантов разгрузить город
  • Галина Завгородня

    Вулиці вузькі. будинки ліплять чуть не на проїзжій частині, це кошмар. По всьому місту пробки. парковок немає. І це називається комфортне місто для життя.?А де тротуари, де сквери?
  • Полина Наумова

    Хіба в нас немає талановитих проектантів?
  • Елена Малишевская

    Хочу запитати! А деж Хмельницькі проектанти?Де архітектори? Хаотичне забудова міста!Побудувати Озерну в чистому полі  і так бездарно  спроектувати! тикають будинки хто де може! І хто їм дає на це дозвіл???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up