Перейменування села Червоне: мешканці відмовилися повертати історичну назву

Перейменування села Червоне: мешканці відмовилися повертати історичну назву
Фото: Виконавчий комітет Полонської міської ради
  • Червоному Шепетівського району пропонували дати патріотичну назву «Свинне».
  • Місцеві жителі вибрали інше найменування. 

На Хмельниччині назву села Червоне Шепетівського району, яке колись називалося Свинне, змінили на Андріївка. Назва села мала б повернутися до історичної, але мешканці виступили проти.

Про це йдеться на сайті міста Шепетівка.

Український інститут національної пам’яті (УІНП) склав перелік з 1400 міст та сіл, які потрібно перейменувати, щоб їхні назви відповідали закону України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні й деколонізацію топонімії”.

Відео дня

До переліку ввійшло і село Червоне в Полонській громаді Шепетівського району, назва якого за визначенням УІНП є ідеологічною, пов’язаною з символікою радянської влади та комуністичної партії.

Мешканці Червоного виступили за збереження назви зі зміною радянської концепції на патріотичну. Однак після консультації з представником Українського інституту національної пам’яті, з’ясувалося, що така заміна неможлива, оскільки не відповідає закону.

Назва села мала б повернутися до історичної — Свинне (перша згадка у 1611 р.), проте мешканці обрали іншу — Андріївка. Рішення про зміну назви населеного пункту прийняли  під час громадських слухань.

Відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», громади населених пунктів, найменування яких містять символіку російської імперської політики, мають пів року, щоб визначитися з новими назвами та надати пропозиції до Верховної Ради України. Далі їх розгляне парламент із урахуванням рекомендацій науковців та Українського інституту національної памʼяті.

Нагадаємо, у Хмельницькому перейменують вулицю Будівельників. Про це йдеться у відповідному проєкті рішення, який було оприлюднено на сайті міськради. Дізнавайтесь, як тепер буде називатись вулиця.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up