Перші години життя провели в укритті. Як у День вишиванки вітали новонароджених у Хмельницькому

Перші години життя провели в укритті. Як у День вишиванки вітали новонароджених у Хмельницькому
  • У Хмельницькому сьомий рік поспіль дарують вишиванки новонародженим.
  • Цьогоріч одяг подарували 27 малюкам.
  • Дізнавайтеся, як вітали матусь та дітей.

Сьогодні, 18 травня, відзначають День вишиванки. На вулицях Хмельницького можна помітити чимало людей, які вбралися в традиційний український одяг. Не залишилися без уваги й діти, які народилися напередодні свята. Вже сьомий рік поспіль їм у цей день дарують вишиванки. Акцію започаткувала ініціативна молодь міста ще у 2016 році.

Цьогоріч привітати новоспечених матусь та дітей, які народилися в Хмельницькому обласному перинатальному центрі. Там напередодні Дня вишиванки на світ з’явилося 6 малюків. Для них активна молодь міста за участі партнерів підготувала подарунки - вишиванки, смаколики та кульки. Усе це вручили 27 матерям, які народили незадовго до свята.

Відео дня

Так, пані Наталія вночі 18 травня народила донечку - Меланію. Жінка каже - перші години свого життя донька провела в укритті. Адже після пологів в області була оголошена повітряна тривога. Разом із тим, Наталія каже - народжувати в умовах війни не боялася. Хоч і з початку повномасштабного вторгнення перебувала за кордоном, на пологи приїхала в рідний Хмельницький. Мовляв, вдома - найкраще.

- Сьогодні вночі, о 2:20, у мене народилася друга дитина. Донька, яку ми назвали Меланія. Я з початку війни була за кордоном. Але спеціально перед пологами повернулася додому, щоб народжувати у цьому перинатальному центрі і саме в Лариси Притуляк. Тому що я тільки в ній була впевнена. І якби там за кордоном не було, найкраще вдома, на рідній землі, в Україні. Мої пологи пройшли на поверсі. Тривоги ше не було. Вже після пологів почалася тривога і ми з дитиною і чоловіком спустилися в укриття і там ми провели три години. Тож донька перші години свого життя провела в укритті, - каже Наталія.

Задоволена жінка демонструє першу вишиванку своєї доньки і каже: “Це прекрасно, що в мене народилася дівчинка, майбутня україночка. Вона буде зростати в переможній Україні, я впевнена”.

Раді таким акціям і лікарі обласного перинатального центру. Зокрема, заступниця директора Хмельницької обласної лікарні з акушерсько-гінекологічної допомоги Лариса Притуляк говорить: “Ми дуже тішимося, що такі акції проводять. Адже це перші вишиванки для новонароджених”.

Лариса Притуляк додає, що під час повномасштабної війни чимало жінок емігрують за кордон. Через це кількість тих, хто народжує та стає на облік - зменшується. Загалом в обласному перинатальному центрі за час війни прийняли пологи у майже 200 переселенок з інших регіонів. Також в закладі народжує чимало жінок з інших районів. 

За час існування акції в Хмельницькому вже подарували вишиванки більше як 200 малюкам. Про це розповідає заступниця голови Молодіжної ради при Хмельницькій ОВА Анастасія Козак. Цьогоріч захід має своє особливе гасло - “Вишиванка - духовна броня українців”. 

- Така акція проводиться вже всьоме. У 2016 році її започаткувала ініціативна молодь міста. До нас завжди долучаються органи місцевого самоврядування. Коли ми даруємо вишиванки діткам з перших днів життя - це найвища цінність. Адже завдяки цьому ми маємо змогу з дитинства прививати цю любов.

Окрім ініціативної молоді цього року до акції долучилася і Хмельницька ОВА. Привітати матусь та дітей також прийшла заступниця голови ОВА Оксана Андрейчик.

Читайте також: “Я думала, що це кінець світу”. Репортаж з села Грузевиця, яке відновлюється після обстрілів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up