“Я думала, що це кінець світу”. Репортаж з села Грузевиця, яке відновлюється після обстрілів

“Я думала, що це кінець світу”. Репортаж з села Грузевиця, яке відновлюється після обстрілів
  • Ніч на 13 травня Хмельницький та сусідні села запам’ятають на все життя.

  • Тоді ворог завдав удару “шахідами”.

  • Вибухові хвилі зносили людей з місця й виносили двері та вікна в будинках. 

  • Один із населених пунктів, що постраждав найбільше, — Грузевиця.

  • Навідалися туди, аби дізнатися, як село відновлюється після пережитого.

Село Грузевиця. Між собою люди часто називають його “мальовничим куточком”. Там проживає понад 2 тисячі мешканців. Усі активно ведуть господарство. Дбають про затишок в домі та порядок на подвір’ї, на яких квітнуть різні рослини.

Так село виглядало завжди. Донедавна. Після нещодавнього російського обстрілу у Грузевиці сотні пошкоджених житлових будинків та інших приміщень. Майже в кожній хаті - вибиті вікна, зруйнований дах чи покошені стіни. Все це - результат нічної атаки Хмельниччини 13 травня.

Ворог завдав удару по БПЛА. У результаті вибухової хвилі спричинилися всі вище перераховані наслідки. Що й мовити про місцевих, які ту ніч тепер запам’ятають на все життя. Зізнаються: “Думали, що настав кінець світу”.

Відео дня

Не обійшлося і без поранених. Як повідомляв міський голова Хмельницького, десятки людей отримали переважно різані рани від уламків скла та ударні від падіння дверей, стель та іншого.

Журналісти vsim.ua навідалися до Грузевиці, аби дізнатися, як село відновлюється після пережитого. Про все це дізнавайтеся у цьому матеріалі.

“Ми не бажаємо навіть, щоб ви уявляли, як це страшно”

На годиннику близько 15. На багатьох господарствах у Грузевиці кипить робота. Бригади майстрів лагодять дахи, вставляють вікна чи займаються іншими справами по відновленню. Так, на одному подвір’ї зустрічаємо чоловіків з Летичева. Кажуть, приїхали, аби добровільно допомогти місцевим. Адже чимало з них залишилися без даху над головою.

Тим часом біля інших будинків пораються самі ж господарі. Вони намагаються дати ладу самостійно. Мовляв, допомогти просто нікому. Так говорить пані Віта.

У ніч удару жінка зі всією сім’єю була вдома. З села не виїжджали, бо не було куди. До того ж у Віти є дочка з інвалідністю. Тож евакуюватися з власної домівки досить проблематично.

Жінка розповідає, що тієї ночі вони не знали, де краще сховатися в хаті. Адже вибухи були такої сили, що здавалося, - безпечно не може бути ніде. Налякалися і їхні домашні тварини. Кіт, каже жінка, кудись заховався й вибрався лише на четвертий день після обстрілів.

Сім’я місцевої мешканки Тетяни ховалася у підвалі. Кажуть, їхній будинок також зазнав значних пошкоджень. Та їх вже добре розгледіли на наступний день після пережитого. Бо в ту страшну ніч вони хотіли одного - вижити. Тетяна зізнається - чуючи потужні вибухи, думала, що все, на цьому буде кінець.

“Дивилися, як вогняні гриби підіймалися в небі”

Місцеві жителі розповідають, що найбільше в Грузевиці постраждала вулиця, що ближче до набережної та на початку села. Мовляв, саме там вибухові хвилі завдали найбільших збитків людям.

Тієї ночі під звуки, що оглушували людей, чимало евакуйовувалися в сусідні села. Проте й там врятуватися від вибухів та пошкоджень не вдавалося. Наприклад, пані Любов із сім’єю тікали до села Осташки, до родичів. Однак поки доїхали - ледь не перекинулися в автівці через вибухи. Жінка каже: діти плакали й кричали. По сторонах дерева гнулися до землі. А звуки змушували весь час затуляти вуха.

На ще одному з господарств троє чоловіків прибирають скло, що випало з вікон. Це будинок військового, який захищає країну на Сході, в Бахмуті. Тим часом його рідні та знайомі допомагають відновити будинок. Показують, яких пошкоджень він зазнав. Всередині - зруйнована стеля, перекинуті вазони, вибите скло в міжкімнатних дверях.

Є будинки, які вже частково встигли привести до ладу. У такому живе місцева мешканка Людмила. Жінка розповідає, їм відновити все допомогла Чорноострівська громада. Додає, що їм надали всі необхідні матеріали. За що жінка дуже вдячна.

Про ніч на 13 травня Людмила теж згадує із жахом. Через вибухи та наслідки обстрілів жінка з сім’єю тікала до брата в село Наркевичі. Зарево та потужні звуки запам’ятає на все життя.

Виділили 5 мільйонів гривень на матеріальну допомогу людям

Допоки місцеві діляться спогадами про страшну ніч, в село продовжують звозити матеріали для відновлення. Зокрема - до місцевого будинку культури. В якому, до речі, теж постраждали вікна. По сусідству розташована школа. Під будівлею лежить ціла купа скла. Адже й тут вибило чимало вікон.

Всередині навчального закладу в декількох аудиторіях приймають заявки від місцевих на виплату матеріальної допомоги. Рішенням сесії Чорноострівської селищної ради на це виділено 5 мільйонів гривень. Про це розповів селищний голова Михайло Дзісь.

За словами Михайла Дзіся, в Грузевиці пошкоджено близько 500 осель. На відновлення дахів вже пішло приблизно 3 тисяч листів шиферу. Роботи ще тривають.

Про те, як отримати допомогу тим, чиє майно постраждало від обстрілів, детальніше читайте в окремому матеріалі - Жителі Хмельниччини, які постраждали від вибухів, можуть отримати до 200 тисяч компенсації через “Дію”.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (14)
  • Читач98

    Якусь нісенітницю поназнімали і понаписали. Краще б правду людям відкрили. Що не могли 4 дрони просто так залетіти на авіабазу, на якій хтось просто під відкритим небом розмістив величезну кількість боєприпасів для нашого наступу. Бо позавчора завезли, а сьогодні вночі вже прилетіли і знали де лежить. Як мінімум два зрадники навели, з вищих військових чинів.
  • Es fero

    в центрі було чути як кінець світу, уявляю що пережили ці люди...

    А рашня намагається зламати країну зсередини - інфовійною, сіяти паніку, втечу, зупинку економіки, все що можуть роблять. чортяки. але країна в нас одна.

    і про яку радіацію вони несуть якщо при такому близькому вибуху всі би були в опіках і дихати не могли і все таке. ніяке це нафіг не ядерне. це в путіна в одному місці підгорає
  • Анна

    Радіаційний фон не думають навіть перевірити !? Вибухи такої потужності , і в такому радіусі дії , і дерева гнулись так до низу по розповідях  , що такий жах бачила тільки в передачах про експерименти з ядерними бомбами  !!! Чи це для влади єрунда і в наші часи , щоб шуму не було ?!

    Забруднення якого класу !

    Читач23 reply Анна

    Звідки фон може бути? І де ви таку дурню взяли - перестаньте читати фейки створені росіяками! Якщо маєте вільний час - краще задонатьте)
  • Сан Санич

    Чому? Ці ,тіпа, журналісти?  Не несуть відповідальності?

keyboard_arrow_up