Пластична хірургія для військових: які операції проводять у Хмельницькій обласній лікарні

Пластична хірургія для військових: які операції проводять у Хмельницькій обласній лікарні
  • Проводять пересадку шкіри, прибирають уламки з тіла і рятують важких хворих після опіків. 
  • Це будні опікового відділення, де лікують різні ураження шкіри. 
  • Про складні випадки та операції під час війни дізнавайтесь далі.

«Збільшилась кількість військових, хворі стали важчі, а операції – складніші». Так про роботу свого опікового відділення розповідає завідувач Олександр Гринчук. 

Якщо раніше тут лікували хворих переважно з виробничими і побутовими травмами, допомагали позбутись від дефектів, як клаповухість чи кривизна носа, то тепер ще рятують пацієнтів після поранень на фронті. До прикладу, витягують осколки від вибухів й пересаджують шкіру. Всі операції виконують тут широкопрофільні хірурги. Основна спеціалізація – дефекти шкіри і м’яких тканин. 

Побували в опіковому відділенні Хмельницької обласної лікарні. Розповідаємо, як змінилась робота пластичних хірургів під час війни, про важких пацієнтів і складні операції. 

Відео дня

«Операції стали складніші»

Опікове відділення обласної лікарні. Щоденно тут рятують важких пацієнтів. Надають допомогу, як цивільним, так і військовим. Попри те, що лікарня «доросла», чимало пацієнтів – діти. 

Лікарі виправляють наслідки травм, рубці, прибирають деякі фізичні дефекти. А також мають справу з опіками та обмороженнями. До прикладу, зараз рятують пацієнта, який постраждав під час вибуху газового балону в квартирі на Шухевича. 

Що змінилось в роботі хірургів під час війни? 

– По-перше, додалось більше військових, пішла інтенсифікація. По-друге, хворі стали важчі, а операції складніші, – розповідає журналістці vsim.ua завідувач опікового відділення Олександр Гринчук. 

За його словами, найчастіше воїнам тут проводять операції з видалення неживих тканин, забирають уламки з ран, лікують гнійники, опіки й роблять пластику місцевими тканинами. Тобто, виконують пересадку шкіри. 

– В нас є спеціальне обладнання, апарат дерматом – це наш скальпель. Ми ним беремо шкіру в одному місці і пересаджуємо її в інше. Щоб це зробити, треба підготувати цю рану. Цим апаратом ми ще видаляємо неживі тканини, – пояснює Олександр Гринчук. 

«Викроїли з живота клапоть і закрили рану руки»

Лікар поділився і найскладнішими операціями, які проводять у відділенні військовим. Зокрема, це пластика місцевими тканинами. 

– Був вибух гранати – пошкоджені і роздроблені кістки, знищені сухожилля і немає шкіри. Просто гола кисть. Ця операція проходила в кілька етапів. Ми хлопцю «викроїли» з живота клапоть і закрили рану, – розповідає завідувач відділення. 

За його словами, складність таких випадків не у тривалості операції, а у її підготовці, важкості самого хворого й виходжування пацієнта після.

– Не буває такого, що операцію зробили і пацієнт пішов додому, – додає Олександр Гринчук. 
Оперативні втручання ускладнює й те, що майже всі рани інфіковані. 

Бували випадки, коли врятувати хворого не вдавалось. Поранення були несумісні з життям

– Був випадок, коли снаряд попав в машину військових хлопців, які везли боєприпаси. Вона вибухнула. Двоє залишилось в живих, четверо загинуло. Одного пораненого, який був за кермом тієї автівки, ми рятували у лікарні, але на жаль не вдалося. Він помер, – каже завідувач відділення. 

Тут наголошують, всі операції для військових безкоштовні. Їх фінансує держава. 

За словами завідувача відділення, фінансування одного важкохворого обходиться орієнтовно у 700-800 тисяч гривень. Ця сума включає в себе як ліки, перев’язувальні й загалом витратні матеріали. 

Пересаджують свинячу шкіру

У відділенні проводять операцію під назвою «ксенопластика». Виконують її переважно при опіках. Це коли використовують для пересадки пацієнтам спеціальну шкіру свині. Як пояснює лікар: це слугує лише тимчасовим покриттям рани. 

– Використовується спеціальна консервована свиняча шкіра. У Тернополі при університеті є фірма, яка займається її заготовкою й обробкою. Шкіру знезаражують й висушують в спеціальних апаратах. Тоді нею можна закривати рани як тимчасовим покриттям. Мова йде про великі за площею рани, коли є дефіцит шкірних покривів. Цей варіант дає можливість покращити стан і пришвидшити загоєння поверхневих ран. Все це робиться поетапно, – пояснює Олександр Гринчук. 

Щоправда, останнім часом почали використовувати альтернативу –  штучні покриття переважно закордонного виробництва. Вони на основі силіконів, латексу, на синтетичній основі, є також різноманітні пов’язки, які дозволяють ефективно лікувати рани. Лікар додає, що ці методи використовують як захисну функцію, так і стимулюючу в загоєнні ран. 

«Унікальних випадків зараз немає», – каже Олександр Гринчук. Додає, що всі оперативні втручання хмельницькі хірурги проводять самостійно, без допомоги спеціалістів з інших міст. Мовляв, вистачає необхідного досвіду й сучасного обладнання. 

«Краса відійшла на другий план»

Хірурги у відділенні займаються не лише порятунком військових та цивільних після важких травм. Раніше тут проводили пластичні операції, аби прибрати певні дефекти шкіри. Наскільки популярні так звані естетичні послуги зараз?

– Пластичні операції хірурги проводять, але це вже рахується як реабілітація. Де є покази – ми робимо. Гострі хвороби – це одна справа. А все, що пов’язано з красою, відійшло на другий план. Не ті часи зараз. Інша мова, коли є рубці, які порушують функцію. Наприклад, не рухаються пальці. Ці операції відносять до реабілітації, – пояснює завідувач відділення. 

За словами лікарів, під час війни мають змогу проводити складніші операції, адже є необхідне сучасне обладнання. А також з’явилось чимало препаратів для місцевого лікування ран. Більшою мірою, завдяки волонтерській і міжнародній допомозі. 

Читайте також:

Терапевти Хмельницького: хто має найбільше пацієнтів і з ким можна укласти декларацію

У Хмельницькій дитячій лікарні оновили два відділення (ФОТО)

Скарги на медзаклади Хмельниччини: що й де не влаштовує пацієнтів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up