“Вон колаборанта”: на Хмельниччини священик моспатріархату знову не пустив людей до церкви

“Вон колаборанта”: на Хмельниччини священик моспатріархату знову не пустив людей до церкви
Тут і далі фото зі сторінки Володимира Пекарського

Все тому, що релігійна громада вирішила перейти до ПЦУ. Обурені парафіяни викликали поліцію та зчинили галас.

Віряни села Пирогівці, що належить до Хмельницької тергромади, прийняли рішення перейти до ПЦУ. Відповідно вони зареєстрували нову церковну організацію, як того вимагає закон. А перед тим провели чимало консультацій на зборів громади. Про це повідомляє Володимир Пекарський

Цієї неділі, 24 липня, парафіяни планували провести перше богослужіння в церкві зі священиком ПЦУ. Однак, зайти до храму не вдалося. Священик московського патріархату упц, якому раніше підпорядковувалася церква, зачинив перед вірянами двері. 

— Сьогодні неділя і вихідний день але для когось він був дуже важкий. Сьогодні люди вирішили зайти в храм та здійснити перше богослужіння в ПЦУ але не все так склалось, як гадалось, російський піп не пустив людей до храму та вважає храм, своєю приватною структурою, — зазначає Володимир Пекарський. 

Відео дня

Селяни викликали поліцію та слідчо-оперативну групу. Спільними зусиллями люди зайшли до храму, але після консультацій з поліцією храм закрили та опечатали. 

— Будемо сподіватись, що наступне богослужіння буде на українській мові та священником ПЦУ, — додає Пекарський. 

 

Подібні ситуації на Хмельниччині не рідкість. Нагадаємо, нещодавно подібний випадок трапився в селі Ріпна Волочиської тергромади. Місцевий настоятель упц отець Роман 26 червня не дозволив провести службу в храмі святих Косьми та Дем’яна, бо 13 червня громада вирішила перейти до ПЦУ. Наступного тижня, 3 липня, вірян знову не впустили до церкви. 

Подібна ситуація трапилась в селі Черепівка Олешинського старостату. Там недільну службу на прохання парафіян довелось провести просто на подвір’ї біля храму.  Священників ПЦУ Олешинської та Іванковецької громад отців  Василя Беринду та  Богдана Петріва разом із вірянами не впустив до храму настоятель упц. 

Нагадаємо, у червні виник скандал у селі Антонівка Чорноострівської тергромади. Там місцевий настоятель упц не відкрив церкву перед труною загиблого Героя. Все тому, що не бажав, аби прощальну панахиду проводили священники ПЦУ. Місцеві мешканці, військові та настоятелі ПЦУ сварилися просто біля труни із загиблим. Навіть дійшло до бійки. А вже через тиждень на зборах в Антонівці селяни проголосували за вихід з упц

На Хмельниччині була чи не найбільша кількість церков московського патріархату в Україні. З початком війни прихожани почали проводити збори по громадах та голосувати за вихід з упц мп.

Мер Хмельницького Олександр Симчишин заявив, що в межах області перейшло до ПЦУ вже більше ста парафій, в межах Хмельницької громади – 14. Скільки ще парафій моспатріархату залишилось на Хмельниччині читайте тут

Священники моспатріархату часто не підтримували рішення громад. Деякі навіть забирали церковне майно чи зачиняли храми. Та були й такі, що переходили разом з громадою

Фото Володимира Пекарського  з села Пирогівці

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Светлана Решетюк

    Як це незалежно яка це церква?Це москіти кончені,які здають наші обєкти,координати під прикриттям церковних московських попів,і цих сталінських бабів які їм сраку лижуть!!!А ви Артем — дибіл,якщо вам немає різниці,то їдьте в Калугу,Кострому .
  • Артем Лісовський

    Шановна редакція газети Всім висвітлюйте будь ласка об'єктивні інформацію. Не несіть пропагаду на подобі путінський посіпак. Вицією пропагандою сієте ненависть і ворожнечу у цей складнмй час, коли ми всі маємо бути єдині, незалежно, хто як молиться.
  • Надія Матвійчук Матвійчук

    Нехай Бог допомогає і віра в перемогу і Україну

keyboard_arrow_up