Пости у вересні 2022: чого не можна їсти та робити

Пости у вересні 2022: чого не можна їсти та робити
Фото ілюстративне
  • Перший місяць осені має три великі свята і два дні суворого посту.

  • Дізнавайтесь що можна їсти в ці дні, а від чого краще утриматися. А ще — чого категорично не радять робити. 

У вересні 2022 року православних вірян чекають два дні, коли треба буде дотримуватись суворого посту. Також цього місяця очікується один-єдиний день протягом року, коли, за народним повір’ям, варити та їсти борщ — великий гріх.

Отож, цього місяця матимемо одне велике свято — Усікновення голови Іоанна Предтечі (11 вересня). А ще Різдво Пречистої Богородиці, що відзначається 21 вересня.

Великих постів не буде аж до листопада, однак 11 та 27 вересня будуть одноденні суворі пости.

Відео дня

Коли пости у вересні 2022:

Інфографіка від Уніан

Строгі пости у вересні 2022: що не можна та дозволено їсти

У вересні вірян очікує лише два дні, коли потрібно буде дотримуватися суворого посту.

11 вересня у неділю — Усікновення голови Іоанна Предтечі. Це велике свято, яке було створене для вшанування дня страти Хрестителя Ісуса Христа — Іоанна (Івана). Саме він вважається одним з найбільш шанованих святих Церкви — після Діви Марії.

Тому на цей день призначено строгий піст. Тобто вірянам забороняється вживати у їжу м'ясні продукти, яйця, рибу та молочні продукти. Однак дозволяється готувати їжу на олії.

Існує ще одна важлива традиція. Цього дня не можна різати ті предмети, які своєю формою нагадують голову. Наприклад, навіть круглий хліб рекомендують рвати руками, а не нарізати ножем. Також серед наших предків існувало повір'я, що в день Усікновення голови Іоанна Предтечі не можна готувати та їсти борщ. А все тому, що він червоного кольору та нагадує кров.

27 вересня у вівторок — Воздвиження Чесного Хреста Господнього. Одне з дванадесятих свят (найбільші 12 свят православного року). Християни святкують знайдення хреста, на якому було розіп'ято Ісуса Христа. Цей день прийнято проводити у скорботі про гріхи людства та в молитвах, щоб їх спокутувати.

Це також день, коли потрібно дотримуватися строгого посту. Не дозволяється їсти м'ясо, рибу, молочні продукти, яйця. Також церква забороняє цього дня лихословити, лаятися, сваритися та займатися фізичною важкою працею. Однак, можна їсти гарячу їжу на олії. Наприклад, суши, каші, гриби, тушковані овочі.

Вересень 2022: пісні дні

Незалежно від дати та місяця середа та п'ятниця є щотижневими пісними днями. Церква встановила піст на середу на згадку про зраду Юдою Ісуса Христа, а на п'ятницю — щоб згадати земні страждання Сина Божого. В перший місяць осені ці дні випадають на такі дати: 2,7, 9, 14, 16, 21, 23, 28, 30 вересня.

Церква забороняє їсти в середу та п'ятницю м'ясні страви, молочну їжу та яйця. Але риба дозволена. Бажано додавати до свого раціону в ці дні більше рослинної їжі: сирі овочі та фрукти, хліб, горіхи, сухофрукти, мед. Також пийте багато води.

Послаблення в несуворі пісні дні дозволяється хворим, дітям, людям похилого віку та тим, хто займається важкою фізичною працею. Однак навіть в цих випадках м'ясо їсти заборонено.

Чи постяться на Другу Пречисту 

Ще одне свято — Різдво Пресвятої Богородиці, яке входить до переліку 12 найбільших, також припадає на перший місяць осені (21 вересня). Однак, церква стверджує, що це несуворе свято, а тому поститися цього дня необов'язково. Тому можете дозволити собі всі улюблені страви.

Єдине зауваження — 2022 року Друга Пречиста (як в народі називають Різдво Пресвятої Богородиці) припадає на середу. А це — нестрогий пісний день. Тому краще смакувати в свято стравами з риби та морепродуктів.

Чи можна одружуватися під час посту

Християнська церква категорично забороняє проводити обряди одруження у вівторок, четвер і суботу. Також не можна виходити заміж і одружуватися напередодні храмових, великих і двунадесятих свят. Відмовтеся від цієї ідеї і в дні продовження постів, всіх седмиць і одноденних постів, зазначених в календарі.

Інфографіка Уніан

А ви дотримуєтесь посту? 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up