28 серпня — Успіння Пресвятої Богородиці. Що це за свято та чого не можна робити цього дня

28 серпня — Успіння Пресвятої Богородиці. Що це за свято та чого не можна робити цього дня

Дізнавайтеся в чому суть свята, що розповідає про нього Євангеліє, чому не можна цього дня ходити по траві босоніж та які прикмети створили наші предки про цей день.

28 серпня християни східного обряду відзначають Успіння Пресвятої Богородиці, яке у народі також називають Першою Пречистою. Це одне з дванадцяти найбільших свят церковного року. Цього дня згадують про земний шлях Діви Марії, матері Ісуса Христа. 28 серпня також завершується Успенський піст. 

Історія виникнення свята

Успіння належить до найдавніших Богородичних свят, яке з’явилось в Єрусалимі одразу після Вселенського Собору в Ефесі (431 рік). У VI сторіччі це свято отримало свою теперішню назву – Успіння Пресвятої Богородиці.

В Україні свято набуло особливого вшанування. Три лаври України: Києво-Печерська, Почаївська, Святогірська – присвячені цьому святу. Також Успінню Божої Матері в Україні присвячена велика кількість храмів.

Відео дня

Свято має подвійний зміст: людська скорбота поєднується з упевненістю в тому, що смерті як знищення і небуття не існує.

Згідно з церковним віруванням, в день, коли Богоматір мала відійти у вічність, апостоли залишили місця своєї проповіді та дивним чином зібрались в Єрусалимі, щоб попрощатись з нею. Перебуваючи навколо її ложа, вони були засліплені яскравим світлом, в якому явився Христос в оточенні ангелів та архангелів. У цей момент чиста душа Діви Марії без страждання, ніби уві сні, відійшла до Господа. 

Іконографічна традиція свята розповідає, що Богородиця віддала свою чисту душу в руки свого Сина і Господа Ісуса Христа, а в цей час з небес лунали звуки ангельських хорів. В Євангелії не вказано про те, коли саме і де відбулося Успіння Божої Матері, а більшість відомостей про її земне життя та відхід у вічність залишились з церковного передання від апостолів та їхніх учнів.

Церковний переказ розповідає, що святий апостол Фома, який прибув із запізненням, засмутився, що не зміг бути біля Богородиці в останні хвилини її земного життя. Щоб він міг попрощатись з її тілом, апостоли відкотили надгробний камінь. Але на подив усіх всередині були тільки ризи Діви Марії. Її тіло, як і душа, було взяте Господом на Небо. Тож апостоли поховали тіло Божої Матері у Гефсиманському саду.

Що не можна робити в Першу Пречисту

Що не можна робити в свято:

Прикмети свята

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ира Жвалюк

    Навіщо???? Щоб краще влучити 🚀
  • Astrus Landdrew

    Порш каєн за 2к баксів, ну норм. Ви якусь фігню публікуєте.
  • Олександр

    Амінь.Спаси нас, БОЖЕ.

keyboard_arrow_up