Всі товари та інтернет-сайти перейдуть на українську мову

Всі товари та інтернет-сайти перейдуть на українську мову
Фото з Фейсбук-сторінки Тараса Кременя
  • Пралки, автомобілі, кавоварки та інтернет-ресурси матимуть інтерфейс чи основну версію державною мовою.

  • Рівно за місяць набуде чинності відповідний закон.

Вчора, 16 червня, Уповноважений з захисту української мови Тарас Кремінь нагадав, що за місяць всі товари та інтернет-сайти мають бути українізованими.

Вже 16 липня 2022 року набирають чинності норми закону, які регламентують використання державної мови в мережі Інтернет та мови інтерфейсів комп'ютерних програм, встановлених на товарах. 

Що це практично означає?

  • Відео дня
    /li>

“Варто наголосити, що суб’єкти господарювання, які здійснюють обслуговування українських споживачів в мережі інтернет (інтернет-магазини, інтернет-каталоги тощо) вже з 16 січня 2021 року зобов’язані розміщувати на відповідних інтернет-ресурсах інформацію про товари та послуги державною мовою. Однак, відтепер вони зобов’язані мати повноцінну версію українською мовою, яка має бути основною (містити максимальний обсяг інформації) та завантажуватися за замовчуванням”, - зазначив  Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь на своїй сторінці у Фейсбук.

Відсутність українськомовної версії інформаційного інтернет-ресурсу після 16 липня 2022 року буде означати свідоме порушення вимог закону про державну мову

Неприпустимою є також відсутність державної реєстрації засобу масової інформації та/або власника як суб’єкта підприємницької діяльності. 

“Це своєю чергою означатиме намір власника інтернет-ресурсу перебувати поза правовим полем України й викликатиме обґрунтовану недовіру до опублікованої на ресурсі інформації”, - підкреслив Уповноважений.

Як каратимуть за порушення?

  • Уповноважений із захисту державної мови зможе накладати штраф на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть вимоги закону.
  • Розмір штрафу складатиме від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено вперше.
  •  За повторне каратимуть  штрафом від 8500 до 11900 грн.

Нагадаємо, що 15 квітня міська рада заборонила російськомовний контент у Хмельницькому. 

Ми також повідомляли про мовний конфлікт, який цієї неділі, ще до прийняття рішення радою, спалахнув на блошиному ринку у парку Франка.

Читайте також: “Какая разніца?” Дізналися, чи заборонять в Хмельницькому слухати російську музику

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Lesya Makedon

    І в Україні вже буде нарешті Україна....
    Не можу повірити

    Lesya Makedon reply Lesya Makedon

    Evgenij Martyniuk а так би вже хотілось

    Evgenij Martyniuk reply Lesya Makedon

    Lesya Makedon не розслабляйтесь, ще не вечір

keyboard_arrow_up