Право на туалет: де у Хмельницькому можна безкоштовно відвідати вбиральню

Право на туалет: де у Хмельницькому можна безкоштовно відвідати вбиральню
Громадська вбиральня у парку ім. І.Франка. Фото з архіву редакції
  • У Хмельницькому працюють чотири безкоштовних громадських туалети.

  • Розташовані вони переважно у скверах і парках міста.

  • Чи мають право хмельничани на відвідування вбиралень у громадських місцях?

У місті працюють чотири громадських туалети. Розташовані вони у парку Шевченка, парку Франка, на території дендропарку на Виставці та у парку Чекмана. Ще один встановили біля “Дитячого світу” на Проскурівській, однак для відвідувачів він поки недоступний.

Доступ для громадян у перелічені вбиральні є безкоштовним. Та чи мають право хмельничани так само безкоштовно користуватися вбиральнями у закладах громадського харчування, будівлях органів влади та інших подібних місцях?

Що каже закон?

Надання можливості кожному відвідувати туалет у закладах громадського харчування, кафе, підприємствах, організаціях, установах намагалися врегулювати на законодавчому рівні. У травні 2014-го на розгляд був внесений проект закону України від 10.04.2012 р. N 10322 “Про внесення змін до статті 17 Закону України "Про захист прав споживачів" (щодо забезпечення прав споживачів у сфері торговельного та інших видів обслуговування)”. Пропоновані зміни були наступного змісту:

Відео дня
  • «Споживач має право на вільне (безперешкодне) та безоплатне відвідування санітарного вузла на підприємствах, в установах та організаціях сфери торгівлі та надання послуг незалежно від форми власності, в яких наявність такого приміщення передбачена нормативними документами.

  • Забороняється відмова у реалізації права на вільне (безперешкодне) та безоплатне відвідування санітарного вузла через те, що Споживач не придбав, не замовив чи не використав Продукцію, та/або через припущення представника (представників) підприємства, установи чи організації, визначених в абзаці 1 цього пункту, про те, що Споживач не має наміру придбати, замовити чи використати Продукцію».

Проте законопроект так і не ухвалили. Відтак можливість відвідати туалет у закладах та установах залишилася законодавчо незакріпленою.

Все виключно на добровільних засадах

Яка ситуація у Хмельницькому? Наші журналісти звернулися до відділу благоустрою УЖКГ. Як пояснили у відомстві, все відбувається на принципах людської солідарності. Тому чи вдасться потрапити до туалету у кафе, ресторані чи іншому громадському місці, залежить виключно від власника закладу.

  • Перед тим, як давали людям можливість розпочати бізнес на Проскурівській, було неофіційно домовлено пускати людей до туалетів закладів. На офіційному рівні жодних підписаних документів немає. Підприємці не завжди готові йти назустріч людям, - пояснюють у відділі благоустрою УЖКГ.

Як зазначили, можливість відвідування туалетів у комунальних закладах передбачена. Тож кожен, хто відчуває потребу, може відвідати вбиральню у будь-якій комунальній структурі.

“Сходив” не там - плати штраф

Не зайвим буде нагадати про заборону справляння природної потреби у невідведеному для цього місці. За порушення передбачена адміністративна відповідальність за статтею 173 КУпАП “Дрібне хуліганство”. Санкція статті передбачає:

  • накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 119 гривень);

  • або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин;

  • або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку;

  • або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Galina Barabash

    В Києві заходила в туалет в найкрутіші ресторани. Ніхто навіть і слова не сказав
  • Алла Білецька

    Особливо це стосується Державної нотаріальної контори, де чекає у чержі годинами, а туалета в них не має.
  • Татьяна Ховаева

    Устные договорённости, хочу пускаю, не хочу не пускаю! Закона, обязывающего пускать нет! Захочешь с.....ть под кустиком штраф! Единственный выход в штаны( все своё ношу с собой и домой)
  • Татьяна Ховаева

    Казнить нельзя помиловать
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:08 Історія 84-річної Асі Михайлівни, яка камінцями «латає» дороги в Хмельницькому photo_camera 19:11 ВСІМ Бізнес-ліга: календар заключних матчів 18:07 У Хмельницькому погасили марку, присвячену ворожим кораблям play_circle_filled photo_camera 17:45 Мешканець Хмельницького району отримав 9 років за вбивство Від читача 17:26 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 17:09 Хмельничан опитуватимуть про користування громадським транспортом: як це відбуватиметься 16:42 Комунальне підприємство на Теофіпольщині змусили заплатити за незаконну вирубку лісу 16:04 Для міської лікарні купили обладнання на 26,5 мільйона (ФОТО) photo_camera 15:57 Скільки коштує навчання у хмельницьких ВНЗ (ІНФОГРАФІКА) 15:21 Промисловості Хмельниччини вимикатимуть світло ввечері 8 травня 14:11 На фасаді університету в Кам'янці відкриють дошку пам’яті воїну Руслану Козаку 13:00 Через ворожу атаку ввечері можливі відключення, – «Укренерго» 12:14 В аварії поблизу Хмельницького постраждав 17-річний мотоцикліст 11:00 У Шепетівці чоловік з наркотиками пропонував поліцейським 10 тисяч гривень хабаря 10:02 Залишила прощальну записку: на Хмельниччині шукали дитину 09:01 На сусідній Вінниччині атаковано енергооб’єкт
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up