ПЦУ переходить на новий календар: цього року Різдво буде в грудні

ПЦУ переходить на новий календар: цього року Різдво буде в грудні
Фото ілюстративне
  • 38 єпископів Православної Церкви України сьогодні погодили новий календар.

  • Вже наступного 25 грудня віряни ПЦУ відзначатимуть Різдво за Григоріанським календарем. 

  • Які ще свята йтимуть у новій даті, а які залишили як було?

Православна Церква України, починаючи з 2023 року, відзначатиме Різдво 25 грудня. Сьогодні, 24 травня,  під час засідання архиєрейського собору в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври єпископи ПЦУ ухвалили перехід на Григоріанський календар. Про це повідомляє BBC News Україна.

— Раніше казали польські (католицькі) і українські (православні) свята, а сьогодні кажуть — українські і московські свята. Новий календар буде українським, а ті, хто залишаються на старому — трішечки на московському, —  сказав митрополит Вінницький Симеон на початку архиєрейського собору.

Напередодні священослужителі у своїх громадах опитали прихожан чи готові вони святкувати за Григоріанським календарем. На засідання приїхали більше 40 єпископів із усієї країни. Після загальної молитви вони обговорили та погодили новий календар. Проти переходу проголосував один єпископ, ще один утримався.

Відео дня

Нагадаємо, раніше про таке ж рішення повідомила Українська греко-католицька церква. Тож вже з 1 вересня Різдво у Православній Церкві України відзначатимуть 25 грудня, а не 7 січня. Зміняться й дати інших свят:

Але це не стосуватиметься Великодня та Трійці. Додамо, що Православна церква України звернеться до держави, аби перенести деякі державні свята, які були прив'язані до релігійних.

- Звернемось до влади, щоб узгодити державні свята та церковні. Наприклад, це стосується Дня державності на день пам'яті святого Володимира 28 липня, а тепер це буде 15 липня. Це ж стосується Покрови. Будемо просити переносити, - розповів митрополит Епіфаній.

Формально потім перехід ще має схвалити помісний собор церкви, який відбудеться 27 липня за участю мирян. Але предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній та низка інших епископів вже заявили ВВС, що питання вирішене, і з 1 вересня перехід буде.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (268)
  • Сергій Савченко

    Нехай хоч до гори ногами ходить те пцу , аби тільки людей не мучили.
  • Natalia Zablotska

    Ідіотизм, рівняються до католиків, яке ж це православ'я у них, просто тимчасова секта , крок до передачі всіх храмів католикам

    Natalia Zablotska reply Natalia Zablotska

    Olha Matsyuk пцушнице не лізь до мене, тобі без толку пояснювати,єпіфашка замість мозку! Та вашу секту світ не визнає! Ви самі себе придумали)))

    Olya Kalmutska reply Natalia Zablotska

    Natalia Zablotska ідіотизм маючи телефон, не знати питання, яке обговорюють)
    Православ'я - це не лише МП)
  • Nikolay Peter

    Смотри шире, люди почали розуміти, що роль УПЦ МП в Україні це роскол українців і знищення України, як держави і українців як нації, а приєднання до Православної церкви України є важливим кроком для зміцнення української національної ідентичності та духовної незалежності України від Кремля. 👍 👍 👍

    Светлана Мельник reply Nikolay Peter

    Nikolay Peter Люди розуміють, що у ПЦУ клепки їдуть. Самозванці і є самозванці.
    УПЦ , за понад 1000 років, ще країну ні разу не розколола. А от ПЦУ вже постаралась так постаралась.
  • Nikolay Peter

    Благослови Боже Великий, Його Всесвятість! Завдяки Йому, Патриарху Константинопольскому Варфоломею, повстала в Україні єдина соборна канонічна Православна Церква України, яка в дусі Христового вчення нестиме Світ Божої благодаті на святій Українській землі! Благослови Боже Великий Митрополита Київського і всієї України Блаженнішого Єпифания, Всечесних Отців та вірян! Миру та злагоду даруй, Господи, нашій державі України. 👍 👍 👍

keyboard_arrow_up