Один із найбільших храмів Теофіполя перейшов до ПЦУ. Священик проти і продовжує проводити богослужіння

Один із найбільших храмів Теофіполя перейшов до ПЦУ. Священик проти і продовжує проводити богослужіння
Тут і далі фото зі сторінки Теофіпольської селищної ради
  • За останні дні це вже третій храм у Теофіпольській громаді, який змінив своє підпорядкування. 
  • Під час зборів священики УПЦ, які приїхали для підтримки місцевого отця, заходили під крики "Ганьба". 
  • А наступного дня отець зірвав печатки, якими опечатали храм та записав відеозвернення. 

На Теофіпольщині активно продовжується перехід релігійних громад з УПЦ до Православної Церкви України. У неділю ще один із найбільших центральних храмів у громаді змінив своє підпорядкування. Про це повідомляє Теофіпольська селищна рада.  

Через російське вторгнення мешканці Теофіполя ініцювали збори прихожан храму Святого праведного Іоана Кронштатського. Вони хотіли перевести його у підпорядкування Православної Церкви України. 

— Оскільки залишати далі церкві статус Української Православної Церкви, яка «поєднана через Руську Православну Церкву з Єдиною, Святою, Соборною і Апостольською Церквою» (як зазначено у Грамоті від патріарха московського і всієї Русі Олексія II від 27 жовтня 1990 року про самостійність і незалежність УПЦ), неприпустимо, — пише селищна рада. 

Відео дня

Збори відбулись 21 травня у Теофіпольському центрі культури та дозвілля відбулися. Проти їх проведення та зміни підлеглості храму виступив отець Сергій Філик. Він разом із частиною учасників залишили зал.

Натомість місцевий отець Василь Крисак сказавв, що в умовах війни, “коли ворог-росія вторглася на рідну землю, вбиває український народ, хоче знищити нашу націю, руйнує населені пункти, інфраструктуру, підтримувати церкву, яка має зв’язок із руською православною церквою неприпустимо”.

— Особливо тоді як російський патріарх кирило благословив військових на війну проти України після літургії на свято Торжества православ’я у москві. І підтвердив свої слова фактами: зачитав грамоту від патріарха московського і всієї Русі Олексія II від 27 жовтня 1990 року про незалежність і автономність української філії рпц, — додав Василь Крисак. 

Священик акцентував на тому, що для того аби УПЦ стала незалежною від московського патріархату вона має отримати від синоду рпц (який очолює патріарх кирило) томос з визнанням своєї автокефальності, який має підтвердити Вселенський патріарх. 

Під час голосування майже усі присутні підтримали перехід храму Святого праведного Іоана Кронштатського до ПЦУ. Жителі кажуть, що для них надзвичайно важливо розірвати все, що хоч якось пов'язано з агресором- росією, щоб “після нашої Перемоги не соромно було дивитися в очі нашим захисникам”.

На зборах внесли зміни до статуту, обрали парафіяльну раду церкви та подали документи на реєєтрацію. Місцеві в присутності поліції опечатали храм, поки документи на перереєстрації. Заінчилися збори виконанням Гімну України. 

ОНОВЛЕНО:

Читачі vsim.ua, які були присутні на зборах, повідомили, що на самих зборах релігійної громади було кілька отців УПЦ. Вони спеціально приїхали підтримати священика з інших сіл.

— Купа попів з району з матушками приїхали на підтримку. На зборах ці московські попи заходили під крик “Ганьба”. А священиків ПЦУ зустріли оваціями, — пишуть читачі. 

Також очевидці додають, що на самих зборах релігійної громади одна із прихожанок — прихильниця УПЦ — говорила що “немає такої держави, як Україна”.  

Але вже у понеділок священик УПЦ отець Сергій Філик, який напередодні покинув збори, разом із групою вірян зірвали печатки та вдерлися до церкви. За словами місцевих, вони записали відеозвернення, провели богослужіння та наразі порядкують у храмі:

Нагадаємо, двома тижнями раніше до ПЦУ перейшли храм Ікони Божої Матері "Живоносне джерело" у селі Гаївка та Свято-Дмитрівську капличку у селі Підліски. А минулих вихідних — церкву Святої Параскеви у селі Гальчинці. Священик гальчинецького храму вірян не підтримав і на збори не з’явився. Усі три храми із Теофіпольської громади. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (656)
  • Rostyslaw Kischuk

    Якщо був проти священник - хай валить "на рассею" 😁😜
  • Olena Plakhotnik

    Будете каятись та буде пізно.Шкода що в нас люди як стадо баранів і це більшість.Ви хоч пам'ятаєте комуняки як помирали за розколи Святої Церкви.Боже вразуми їх
  • Василь Жидецький

    Так.
  • Женя Чурей

    Боже мій Боже як ви всі обезумелі...коли влада нищить народ краде міліарди забирае в людей даже землю вони дияволи прокляті взялися до Церкви аби люди невиділи шо і як крадуть чому народ так осліп і оглуз шо невилить правди і нехоче видіти ...тому шо прийшов час безбожників і сатанистів ...тому і війна незакінчуеся бо той народ до диявола пішов а не до Бога...серця мають до Сатани безумний народе вернися до Бога бо знищить Бог краіну бо проклят буде той народ якщо непіде з Пцу...Пцу то розкольники і гнилі дерева у вірі які мають бути спалені невгасимим вогнем

keyboard_arrow_up