Раз на 18 років: українці зможуть побачити парад п’яти планет

Раз на 18 років: українці зможуть побачити парад п’яти планет
Фото ілюстративне. А зображення в матеріалі з сайту Science Focus
  • Востаннє такий парад був у 2004 і не повториться аж до 2040 року. 
  • Дізнавайтеся як та коли можна побачити парад планет.

У червні 2022 року відбудеться парад планет. Вперше за 18 років мешканці Землі зможуть спостерігати, як відразу 5 планет вишикуються в одну лінію у нічному небі. 

З початку і до кінця місяця небесні тіла вишикуються в один ряд за годину до сходу сонця 24 червня. Неозброєним оком можна буде побачити Меркурій, Венеру, Марс, Юпітер та Сатурн.

Сама подія вважається унікальною – парад планет зазвичай стосується двох або трьох космічних тіл, але в цьому випадку їх буде одразу п’ять. Їхнє розташування щодо Сонця також велика удача.

Відео дня

Лінія планет має рекордну довжину – вона починається Меркурієм, який віддалений від Сонця на 58 мільйонів кілометрів, і закінчується Сатурном, що розташований через 1,4 мільярди кілометрів від нашої зірки. 

Щоб спостерігати за парадом планет, треба вийти на вулицю з 4 до 24 червня за 30-40 хвилин до сходу Сонця та подивитися на південне та східне небо. Головне, щоб небо було безхмарним.

Венеру найкраще буде видно вранці 26 червня. Їі можна буде побачити без телескопів і біноклів. Юпітер і Марс з’являться у всій красі навіть уночі. 

Про це повідомляє Science Focus.

Через орієнтацію та нахил своїх орбіт всі вісім великих планет Сонячної системи ніколи не можуть вишикуватися в ідеальну лінію. Востаннє вони з’являлися просто в одній частині неба понад тисячу років тому (у 949 році), а в майбутньому це має статися 6 травня 2492 року.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up