Реклама на стовпах заборонена. Чому вона досі є у Хмельницькому?

Реклама на стовпах заборонена. Чому вона досі є у Хмельницькому?
  • Розміщення реклами на контактних опорах та опорах освітлення заборонили два роки тому.

  • Але вона досі є у Хмельницькому, зокрема й у центрі міста.

  • Чому так, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Банери, розтяжки, стійки, сіті-лайти, електронні табло і просто наклеєні папірці — на вулицях Хмельницького можна побачити багато різної реклами. Її розповсюджувачі обирають різні способи розміщення. І один із них — встановити щити на контактній опорі чи опорі вуличного освітлення.

Однак вже понад два роки робити це заборонено, адже 3 липня 2018 року парламент змінив закон «Про рекламу». Депутати заборонили розміщувати рекламні носії на опорах зовнішнього освітлення та опорах контактної мережі. До останніх належать, зокрема, стовпи «Електротрансу». На них змонтовані дроти, які забезпечують живлення тролейбусів.

Ми пройшлися центром Хмельницького, аби перевірити, чи є в місті реклама на опорах. Як виявилося, вона є, і її чимало. Так, на Кам’янецькій від Гагаріна до Подільської ми помітили щити з рекламою однієї зі служб таксі. Ці щити розміщені на опорах контактної мережі тролейбусів. Також на деяких опорах встановлені тумби з наклеєними оголошеннями. А на дереві біля СІЗО є вказівник з назвою фірми, що надає послуги мікрокредитування. Табличка прикріплена до дерева пластиковою стяжкою. До слова, розміщувати рекламу на деревах заборонено виконавчим комітетом міськради. Про це йдеться у правилах розміщення зовнішньої реклами.

Відео дня

На опорі біля кіоска з пресою, що поряд із зупинкою «Либідь Плаза», є рекламна табличка. На ній є напис «Нотаріус», номери телефонів та стрілка. Всі літери мають білий колір, а розміщені вони на синьому тлі. Згідно з правилами дорожнього руху, заборонено встановлювати плакати, афіші та рекламні носії, які можуть бути прийняті за дорожні знаки.

Ми запитали у виконуючого обов’язки начальника управління архітектури міськради Максима Дружиніна, чому в місті досі є реклама на опорах, хоча це заборонено законом. Він розповів, що реклама лишається, тому що дозволи на її встановлення видавали ще до заборони. Зараз їх не видають, а чинні не продовжують. Відзначимо, що в законі немає прямої вимоги демонтувати носії, дозвіл на розміщення яких був наданий до ухвалення закону.

Крім того, в управлінні борються й з рекламними носіями, що встановлені самовільно або термін дозволу на встановлення щодо яких вже минув. Так, реклама таксі на Кам’янецькій, про яку ми згадували на початку статті, має бути демонтована. Максим Дружинін пояснив, що для неї закінчився термін дії дозволу на встановлення.

На сайті міської ради ми знайшли рішення виконкому, і наводимо його як приклад роботи управління архітектури. У документі є два переліки місць розміщення реклами. У першому — самовільно встановлені рекламні носії, у другому — носії, термін дозволу на встановлення яких закінчився. І в другому списку є, зокрема, чотири опори «Електротрансу».

Максим Дружинін розповів, що свої рекламні носії власник має демонтувати самостійно. Якщо ж він цього не робить, за це беруться працівники КП «Хмельницькбудзамовник». Демонтовані рекламні носії зберігаються на складі цього підприємства. Якщо власник хоче їх забрати, то має заплатити за демонтаж та зберігання.

26 квітня 2018 року, тобто ще до заборони, виконком дозволив підприємцю Богдану Цимбалюку розмістити на опорах «Електротрансу» тумби. На них підприємець мав розмістити зовнішню рекламу. У рішенні йдеться про 36 опор, розташованих на вулиці Кам’янецькій. Дозвіл на розміщення був виданий на п’ять років, тобто до 26 квітня 2023 року.

14 лютого 2019 року, вже після заборони, Богдану Цимбалюку знову видали дозвіл на розміщення реклами на опорах. Цього разу — на 22 стовпах «Електротрансу», що розташовані на Зарічанській та проспекті Миру. Ми намагалися отримати роз’яснення щодо цього рішення виконкому в Максима Дружиніна, а також директора департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів Олександра Чорнієвича. І від обох відповіді не отримали. Наразі ми подали запит до міської ради щодо цього рішення та очікуємо на відповідь.

Зазначимо також, що Богдан Цимбалюк був помічником депутата міськради від «Свободи» Олега Гунька. Останній добровільно склав повноваження.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • ЯШКА

    Та для чого їх демонтовувати.?? Вибори на носі!   Незабаром ці тумби будуть заклеєні мордами причетних депутатів..))
  • Inessa Kit

    Ха...   коли  я працювала  в тому рекламному  агенстві,  то  фігурував  в дозволах Шаповалов Олег. І  повірте,  це  жадне   стерво,  не  змогло б  віддати їх  комусь,  і платив за  їх оренду копійки місту. Не  враховуючи ні  податок за працівників, ні   зп  людям....  мусила  поклейщикам з домашнього  бюджету  платити,  аби  вийшли на роботу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up