Реконструкція майдану Незалежності: як може виглядати оновлена площа

Реконструкція майдану Незалежності: як може виглядати оновлена площа
  • Хмельницький майдан виглядатиме по-іншому. 
  • Вже розробили і представили три проекти, з яких "зліплять" один ескіз. 
  • За основу братимуть проект першого переможця і доповнюватимуть його деталями з інших двох. 
  • Реконструкція розпочнеться з фонтанів. 

Майдан Незалежності потребує реконструкції. З такою думкою визначились у міській раді ще на початку літа. Перш за все, провели громадське обговорення і почули пропозиції хмельничан. Щоправда, на них прийшло лише трохи більше 20 людей. 

Вже 1 серпня оголосили всеукраїнський архітектурний конкурс, який тривав три місяці. Так збирали ідеї, як має виглядати головна площа Хмельницького. На цей конкурс роботи подавали архітектори з усієї країни. 

- Ми подавали архітекторам, які до нас звернулись, результати громадського обговорення і вони робили проекти з врахуванням думки хмельничан. На конкурс подали 16 проектів. Ми визначили трьох переможців, на яких розподілили призовий фонд 85 тисяч гривень. З наступного року ми будемо потрохи втілювати ті проекти у життя. Почнемо з фонтанів, - розповів начальник управління ЖКГ Хмельницької міськради Василь Новачок. 

Відео дня

Сучасний Майдан Незалежності у Хмельницькому як міська площа сформувався у середині 1950-х років під час спорудження Будинку Рад. У 1967 році майдан отримав назву — площа Леніна. У 1970 році був встановлений пам'ятник Леніну, який демонтували в 1992 році й перенесли в міський парк культури та відпочинку. У 1991 році площу Леніна перейменували на майдан Незалежності. (за книжкою Сергія Єсюніна "Прогулянка Проскуровом")

Три проекти - в один ескіз

На розробку проекту реконструкції майдану з міського бюджету виділили 100 тисяч гривень. 85 тисяч пішло на призовий фонд для трьох переможців. Решту коштів витратили на сайт та інформаційні матеріали. Переможців архітектурного конкурсу визначало 10 членів журі. Серед них: 

  • Jelle Therry, менеджер проектів у West 8 – міжнародне бюро урбаністики та ландшафтного дизайну
  • Юліан Чаплінський, начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради, головний архітектор м.Львів
  • Тетяна Циб, начальник відділу з благоустрою міста управління житлово-комунального господарства Хмельницької міської ради
  • Захар Пилипчук, в.о.начальника управління архітектури та містобудування міста Хмельницького
  • Остап Волошин, громадський активіст, лікар – невролог Хмельницької міської лікарні, засновник спільноти "Хмельницький development"
  • Сергій Міль, архітектор-дизайнер, керівник дизайн – студії «Vatmans» м.Хмельницький, м.Львів
  • Ольга Криворучко, кандидат архітектури, доцент кафедри архітектурного проектування Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка»
  • Тарас Козюк, голова Хмельницької обласної організації національної спілки архітекторів України
  • Олег Ковальчук, архітектор, м.Хмельницький
  • Ганна Бондар, заступник керівника управління організаційно-методичного забезпечення та моніторингу - завідувач відділом експертизи нормативно-правових актів та моніторингу Адміністрації Президента України

В управлінні ЖКГ кажуть, що майбутній майдан Незалежності "ліпитимуть" з трьох проектів, які виграли конкурс. Основну ідею братимуть з першого проекту-переможця і доповнюватимуть його деталями з інших двох проектів. Почнуть оновлення головної площі з фонтанів. Їх планують капітально змінити вже наступного року. 

Як може виглядати оновлений майдан Незалежності

Переможець № 1 - 50 тисяч гривень

Автор - колектив Мамбетової С.С., Пелещюк О.В. та Ібрагімова А.Р. зі Львова

Львів'яни запропонували зробити декілька пішохідних та велосипедних доріжок. Також планується засадити частину площі деревами. Зелений пішохідний коридор і велодоріжки хочуть оформити у вигляді хвилі, аби надати площі більш динамічної форми. Перед ОДА буде вічова площа, по обидва боки якої будуть пішохідні фонтани. 

Змінити хочуть і монумент пам'яті Революції Гідності. Він має розташовуватись ліворуч від ОДА. Скульптура повинна бути піднятою над площею на п'єдестал і складатися з трьох частин. Люди зможуть підійматися до стіни у формі циліндру двома пандусами. В циліндрі буде знаходитись лампа, яка проектувати імена загиблих у вечірній і нічний час. 

Праворуч ОДА пропонують розмістити спеціально збудований майданчик для людей, що займаються екстремальними видами спорту, такими як скейтборд і велосипеди ВМХ. 

Переможець № 2 - 25 тисяч гривень

Автор - колектив студентів архітектурної спеціальності НУ «Львівської політехніки» зі Львова

На майдані Незалежності пропонують зробити приміщення коворкінгу та лекційну залу. Окрім цього, площу хочуть поділити на окремі зони: для відпочинку, розваг та соціальної активності. Змінити планують і форму фонтанів та додати більше зелені. Не виключають і те, щоб на майдані з'явилися сонячні батареї та альтернативні джерела енергії. 

Замість звичайного пам'ятного знаку Героям Небесної сотні хочуть створити інтерактивну Галерею Пам'яті, з якою могли б знайомитись не лише хмельничани, але й іноземні туристи. 

Від майдану планують забрати автотранспорт. Пріоритет надаватимуть лише пішоходам, велосипедистам, а також маломобільних групам населення та громадському транспорту. 

Переможець № 3 - 10 тисяч гривень

Автор - колектив Малишенко А.Д. з Хмельницького

Хмельничани хочуть облаштувати підземний паркінг у трьох рівнях з можливістю збільшення до п’яти. Виходи з нього мають бути направлені до Майдану Незалежності та вулиці Гагаріна. Пішохідні переходи планують підняти до рівня тротуарів. 

Планується створити також зону для активного відпочинку молоді. Це має бути заглиблений у схил скейт-парк. Також хочуть зробити і дитячу зону, яка буде поділена за різними напрямками. 

Облаштувати пропонують також сухі фонтани. Вони мають простягатись аж від меморіалу пам'яті Революції Гідності і вздовж пішохідних алейок. Окрім цього, будуть облаштовані ще декілька велодоріжок. Тротуари і пішохідні зони планують вирівняти, аби вони були доступні маломобільних групам хмельничан. 

 

Як виглядають центральні площі міст-сусідів

На громадських обговореннях хмельничани казали, що майдан Незалежності у Хмельницькому виглядає по-радянському. Мовляв, площу оточують сірі будівлі, та і самому майдану не вистачає яскравих барв і сучасних елементів. Журналісти vsim.ua вирішили подивитись, як виглядають центральні площі міст-сусідів. Фото взяли з мережі Інтернет. 

Фото: http://kaif.info

Майдан Незалежності у Рівному

Фото Миколи Василечка

Театральний майдан у Тернополі

Фото: http://promin.cv.ua

Центральна площа у Чернівцях

Фото: http://vindaily.info

Майдан Незалежності у Вінниці

Фото: https://ua.igotoworld.com

Соборна площа у Житомирі

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (21)
  • Vlad Vinski

    Для чого це все? Майдан гарний, нема куди гроші подіти? Що це за недолугі ініціативи? Кому це потрібно? Повно розбитих доріг, вода не всюди є, каналізації немає в багатьох мікрорайонах....... і повно всього. Для чого це? Не дратуйте людей!!!
  • Anonymous

    Дивлячісь на проекті переможців, виникає питання навіщо робити реконструкцію. Кардинально нічого не зміниться після реконструкції, є можливість дещо доробити, трішки виправити і коштів менше буде витрачено.
  • Мастер Автополив

    вот новость - https://korrespondent.net/ukraine/3911571-spetssluzhby-rf-hotoviatsia-falsyfytsyrovat-vybory-v-v-ukrayne-sbu. А если будет опять по новой, то они напрямую влезут и никто ничего не пискнет из всегомираснами.

    Арсен reply Мастер Автополив

    Судя из данной статьи, если в 2019 году выберут в президенты не Парашенко, значит выборы будут сфальсифицированными. Правильно я понял? Выборы должны пройти по сценарию Парашенка и его команды.

    Мастер Автополив reply Арсен

    Все правильно вы поняли. А кто будет против - тот агент сами знаете кого.
  • Vitaliy

    для чого витрачати народні  кошти в такий важкий час на всякі дурниці. На обговорення пришло аж 20 чоловік. Теперішня влада дуже боїться нового майдану - тому за будь яку ціну потрібно прибрати площу де можуть збиратись люди?

    Мастер Автополив reply Vitaliy

    Пока у власти патриоты, а не какое-то лайно типа Януковича, никаких майданов не будет. Наконец украина расцвела под патриотической рукой!

    Vitaliy reply Мастер Автополив

    дуже патріотичний коментар - "рідною" мовою  і Україна з маленької букви... де ж той розквіт? ще гірше чим при попередниках

    Мастер Автополив reply Vitaliy

    Ну вот, а если продолжить логический ряд, то следующая буза укатит нас вобще на уровень динозавров. Ну это же так просто понять. Ну и + еще часть территорий уйдут в рф.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up