Різдво, Миколая та Маланки: які свята відзначаємо в грудні за новим календарем

Різдво, Миколая та Маланки: які свята відзначаємо в грудні за новим календарем
  • Розповідаємо які православні свята в грудні будуть та коли їх святкувати за новим церковним календарем.

З 1 вересня цього року Православна церква України та Українська греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар. Відтак усі неперехідні свята, які мають постійну дату, відзначають на 13 днів раніше. У грудні, як і завжди, буде чимало свят, а найголовніше серед них – Різдво Христове. То що ж відзначаємо в грудні?

Найвизначнішими датами грудня відтепер є: 

  • Відео дня
    /li>
Інфографіка Уніан

Повний церковний календар на грудень 2023 року

У грудні 2023 року, згідно оновленого календаря будуть будуть такі релігійні свята: 

Нагадаємо, цьогоріч на різдвяні свята в Хмельницькому не встановлюватимуть штучну двадцятиметрову ялинку та не організовуватимуть святкового ярмарку. Натомість прикрасять одну із живих ялинок в сквері імені Шевченка. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Рудова Світлана

    Вчепіть той календар в порошенківському офісі,і ще в зраді можете почепити...Най живуть по тих ,нашаманених, святах...
  • IGOR

    Для справки, потому, что по телевизору этого никогда не скажут. В Храме Гроба Господня, в Иерусалиме, откуда сходит благодатный огонь, Рождество - 7 января, а служба в ночь с 6 на 7. А ещё по юлианскому календарю празднуют древнейшая Грузинская православная церковь, Польская, Сербская, Синайская, множество других и даже монастыри горы Афон, а не только РПЦ! Так что "злые коммунисты, укравшие праздники", получается украли их не только у Украины, но и у половины планеты)

    Діана Діана reply IGOR

    Це всього лише відмова переходити на календар, який нівелює відставання в днях. От і все. Григоріа́нський календа́р — календар, запроваджений 4 жовтня 1582 року Папою Римським Григорієм XIII і нині ухвалений у світі як міжнародний стандарт.



    Григоріанський календар розроблено на заміну юліанського — окрім високосних років кожного четвертого року, він має поправки кожного 100-го та кожного 400-го років для більш точної передачі тривалості року — періоду оберту Землі навколо Сонця.

    IGOR reply IGOR

    Если что, то это не агитация... Если говорить о том, кому когда праздновать, то я думаю, что по-настоящему свободные люди имеют собственные убеждения и решат для себя сами. Лично я уважаю выбор каждого) И к слову я никогда не слышал, чтобы кто-то запрещал праздновать Рождество - 25.12, но как оказалось, огромное количество людей себя почему-то насиловало... Зачем - не понятно)
  • Наталія Піонтковська

    В цьому році буде видно, хто ще досі рабської ментальності
  • Diana Antoniuk

    Комуняки будуть святкувати так як і святкували)

keyboard_arrow_up