Російська музика в кав’ярні у Гречанах: що розповідають активісти та поліція

Російська музика в кав’ярні у Гречанах: що розповідають активісти та поліція
Скрін з відео Дмитра Гуцалюка
  • У День пам’яті Героїв Небесної Сотні в кав’ярні “GrEek” у Гречанах лунав російський шансон.
  • Активісти викликали поліцію.
  • Розповідаємо деталі. 

20 лютого в Україні відзначають День пам’яті Героїв Небесної Сотні. В пам'ять про загиблих покладають квіти і не проводять розважальні заходи. Телеканали змінюють програму і не показують комедійних фільмів чи шоу. Проте цього дня в кав’ярні на Романа Шухевича увімкнули російський шансон. Розповідаємо деталі. 

Після звучання російського шансону викликали поліцію

В кав’ярні  “GrEek”, що по вулиці Романа Шухевича, біля “Насолоди”, слухали російську музику. Було це вчора, 20 лютого, близько 22 години. Все на камеру зафіксували місцеві активісти. 

Один із них, хмельничанин Дмитро Гуцалюк, зайшов всередину й став робити зауваження. Мовляв, в країні війна, тож слухати російську музику в громадському місці - неприпустимо. На це активісту відповіли так: “Ми не в громадському місці, а в себе вдома”. Мовляв, тому слухають, що хочуть. 

Відео дня

- Я запитав: “Вас що, війна не стосується?” Дівчина за стійкою подачі напоїв відповіла: “Ні, оскільки я дівчина”, - розповідає Дмитро Гуцалюк. 

До того ж всередині кав’ярні розпивали алкоголь. Активістам пояснили: святкують день народження.

Після всього почутого й побаченого на місце події викликали поліцію. Інспектор УПП в Хмельницькій області Вікторія Тимощук розповіла, що патрульні прибули туди близько 22 години. Виклик стосувався порушення громадського порядку, розпивання алкогольних напоїв та прослуховування російської музики. Однак, після прибуття на місце працівників поліції, все вище описане не підтвердилося. Тож жодні адмінматеріали за даним фактом складені не були. 

Тим часом хмельничани розповідають у соцмережах: з даного закладу на Шухевича вже не вперше лунає російська музика. Місцеві мешканці з цього приводу неодноразово робили зауваження працівникам кав’ярні. Проте ті до них не прислуховуються. 

Скандал рік тому на Озерній

Рік тому, за кілька днів до повномасштабного вторгнення, скандал із російською музикою стався в ресторані “Panorama”, на Озерній.  Там включили пісню "Как упоительны в россии вечера". Відео з цим оприлюднив в Instagram Андрій Задворний - учасник шоу "Холостячка-2". У сторіс чоловік розповідав, що на його зауваження дівчина, яка працювала діджеєм у ніч з 20 на 21 лютого, відреагувала відмовою і не вимкнула російську пісню.

Згодом відео із цим потрапило до депутата Хмельницької облради Віктора Бурлика. Він разом з компанією завітав до закладу. В результаті, було звільнено діджея, який увімкнув російську композицію.

- В цей день розстріляли наших побратимів. Розстріляли українців в центрі Києва. Це день скорботи. Коли все місто пам'ятає завдяки чому ми маємо свободу і завдяки чому ми не перетворилися в білорусь. В нашому проукраїнському місті Хмельницькому в нічному клубі співаються пісні про "упоительны росийские вечера"? Як ви допустили, що у вас в переліку ця пісня в караоке? Що там дальше? Марш радянського союзу чи гімн росії? Чи може газманов "Офицеры, россияне"?, - запитав тоді Віктор Бурлик в працівника закладу.

Детальніше про цей скандал читайте тут.

Заборона про використання російськомовного продукту

Влітку 2022 року Хмельницька міська рада прийняла рішення про заборону на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Хмельницької тергромади. 

А саме під забороною:

- З метою уникнення напруги в суспільстві та недопущення розпалювання міжнаціональної ворожнечі, задля захисту українського інформаційного простору від держави-агресора та подолання наслідків тривалої мовної русифікації, створення комфортних умов взаємодії мешканців та гостей громади, вуличних виконавців, а також популяризації українського музичного мистецтва, керуючись законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про забезпечення функціонування української мови як державної», «Про правовий режим воєнного стану», міська рада заборонила використання російськомовного культурного продукту на території Хмельницької міської територіальної громади", - йшлося у рішенні.

Окрім цього, у Хмельницькому діє режим тиші під час скорботних днів та днів жалоби, відповідно до Законів України та указів Президента України.

Нагадаємо, на вихідних у “KFC”, що в Дитячому світі, сталася бійка. Детальніше про це читайте тут. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Alexey Furman

    Дограються, що спалять то кафе… під пісню горіла сосна, палала)
  • Валя Лукасиш

    Так поступати можуть тільки ті чії рідні не ризикують життям  за ради Перемоги
  • Іван Івченко

    Ну як цю хрень взагалі слухати можна? Позор тим хто це слухав! Бидло Ви, і будите бидлом!

    ХУСТ ЛЕНОВ reply Іван Івченко

    А що вв слухати?
  • Читач50

    Бавовна лікує, по іншому вже не можливо.....

    Щоб ця наволоч  безмозгла боялася своєї тіні, а так буде.

keyboard_arrow_up