Російська попса у хмельницькому тролейбусі: як покарають водія

Російська попса у хмельницькому тролейбусі: як покарають водія
  • Пісня російського співака стаса міхайлова звучала у тролейбусі 4 А. 
  • Відео хмельничани поширили у соцмережах. 
  • Як коментує інцидент керівництво “Електротрансу” і що чекає на водія?

Дев’ятий рік Україна живе в умовах війни. Вже більше року минуло від початку повномасштабного вторгнення окупантів. Попри заборону і мораторій, у містах досі доводиться чути російське. Хмельницький - не виключення. 

Цього разу музика країни-агресорки звучала у хмельницькому тролейбусі 4А. Пісню стаса міхайлова було чутно не лише в кабіні у водія, а й в салоні. Відео хмельничани поширили у Telegram-каналах сьогодні, 29 березня. 

“Водій тролейбусу 4А вмикає російську музику під час перевезень”, - йдеться під роликом. 

Відео дня

У коментарях користувачі обурюються,  що ні автор відео, ні пасажири не зробили водієві зауваження. 

Водія позбавили премії?

За поясненням журналісти vsim.ua звернулись до ХКП “Електротранс”. Як зазначає директор підприємства Сергій Бобух, про вищезгаданий інцидент йому відомо. З водієм вже провели профілактичну бесіду. 

  • Це ганебний вчинок. Цей той вчинок, який заслуговує покарання. Ми сьогодні воюємо з країною-агресором і слухати її музику, а тим паче, коли її чують пасажири - це просто неприпустимо. Сьогодні маючи на підприємстві чотири загиблих Героя серед наших працівників і плюс маємо 32 воїна, які захищають країну від ворога. І слухати зараз його музику - недопустимо. Наразі юридично вивчаємо ситуацію. Те, що водій буде депремійований - це однозначно. Профілактична бесіда теж проведена. В подальшому, якщо буде повтор такої ситуації, то ми на це будемо дуже строго реагувати, - каже Сергій Бобух. 

Окрім цього, як додає керівник “Електротрансу” щомісячно для всіх 200 водіїв на підприємстві проводять інструктажі, де наголошують на забороні публічного прослуховування російської музики. Тому всі аналогічні інциденти обіцяють відслідковувати і швидко на них реагувати. 

Нагадаємо, після 24 лютого це не єдиний подібний інцидент у Хмельницькому.  Зачасту такі випадки фіксують місцеві активісти або просто пересічні хмельничани у транспорті або ж закладах харчування. Зокрема, російська музика лунала з гриль-бару “Melrose”, що у ТРЦ “Оазис”. А в лютому цього року в скандал потрапила кав’ярня “GrEek” у Гречанах. У День пам’яті Героїв Небесної Сотні в закладі звучав російський шансон. Інцидент набув розголосу після того, як місцеві активісти зробили зауваження адміністрації кав’ярні й викликали на місце поліцію. Чим все закінчилось, можете прочитати за посиланням. 

Що під забороною?

Попри очевидність, багато українців, в тому числі й хмельничан, не знають і не розуміють заборони. Отож, нагадаємо: на Хмельниччині діє заборона публічно вмикати російськомовну музику. В області запровадили мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах до моменту повного припинення окупації росією території України.

Таке рішення прийняли під час сесії обласної ради. До слова, за це проголосували 56 з 58 зареєстрованих депутатів.

Як Хмельницька обласна військова адміністрація, так і міська рада обіцяли проводити роз’яснювальну роботу і контролювати дотримання цієї заборони. 

На рівні країни теж діють відповідні заборони. Нагадаємо, російську музику заборонили у громадських місцях і медіапросторі. Відповідне рішення прийняли депутати Верховної Ради України. Закон забороняє російську музику на телебаченні, радіо, у розважальних закладах, школах, громадському транспорті (комунальних та приватних перевізників), готелях, ресторанах, у кіно та іншому публічному просторі. Обмеження діятимуть до звільнення усіх окупованих територій України та припинення агресії з боку росії.

Мова йде не про всю російськомовну музику, а про ту, яку виконують чи створили саме російські громадяни. Під заборону підпадає публічне виконання, демонстрація російських пісень, використання фонограм, відеограм та музичних кліпів виконавців, які підтримують російську агресію.
Закон передбачає:

  • створення переліку російських виконавців, які засуджують агресію проти України, та визначення механізму його формування;
  • збільшення до 40% частки пісень державною мовою на радіо;
  • збільшення до 75% добового обсягу ведення передач, зокрема новинно-аналітичних блоків, розважальних передач державною мовою;
  • заборона проведення гастрольних заходів, учасниками яких є музичні виконавці — громадяни рф, крім внесених до списку.

Друзі, а як ви ставитесь до російської музики у громадських місцях? Чи робите зауваження? Діліться у коментарях, на яку відповідальність заслуговує водій. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Ольга Бачинська

    Чому ви думаєте що придурки потрібні на передові
  • Андрей Гришнюк

    А як лізло в рамки,коли тільки починали розмови про російську музику ,що молодь в основному слухати любить.

    Більшість з тих виконавців саме підтримують напад!

    Я ще тоді писав про це,так спочатку мені писали у відповідь коментарі що то нормально,потім з образливими словами і те що я нагнітаю,а деякі чати взагалі блокували і до речі Хмельницький лайв у тому числі

    Тоді належить,а зараз не налазить?

    Почали відео скидати в мережі де музика просто російських артистів, навіть тих хто засуджує війну,чи які залишилися в пам'яті небагатьох.....
  • Фарид Ашкар

    взагалі вважаю що мову ворога треба знати навіть краще за свою рідну , хто розуміє мову ворога той і розуміє його думки та мислення , та завжди передбачить його дії , окрім того мова не належить   нікому , не дивлячись хто тою мовою розмовляє чи співає чи пише твори , як на мене замість заборони мов, краще збільшити кількість іноземних мов та викладати їх дітям у навчальних закладах , а також займатися більш уважно рідною мовою у плані її розвитку та збільшення її літературного обсягу , та збільшити обсяг різної навчальної та класичної літератури інших країн світу в перекладі на Українську , мову , мабуть від того буде на багато більше користі ніж радикалізувати рідну мову та боротись із будь якими іноземними мовами , чим більше людина знае мов , тим більше вона людина , а також знання мов впливає на розвиток мислення людини та її широкого бачення світогляду ...
  • Маріна Фурман

    Відправити на передову,

    Ганна Розумна reply Маріна Фурман

    Маріна Фурман Ілля чого він там потрібний?

keyboard_arrow_up