Ще один храм у Теофіпольській громаді перейшов до ПЦУ. І знову без священника

Ще один храм у Теофіпольській громаді перейшов до ПЦУ. І знову без священника
Тут і далі фото Теофіпольської селищної ради
  • Збори вірян сіл Бережинці та Рідка відбулись сьогодні. 

  • Прихожани майже одноголосно вирішили долю Свято-Михайлівського храму. 

  • Просили з отця, аби той перейшов разом з ними. Але він відмовився. 

У Теофіпольській громаді продовжуються нові переходи до храмів Православної Церкви України. У неділю, 27 травня, відбулися збори прихожан Свято-Михайлівського храму. До нього ходять жителі сіл Бережинці та Рідка. Вони голосували за зміну конфесійного підпорядкування та вхід храму до складу ПЦУ.

— У травні 2022 року в Соборі УПЦ у Феофанії під керівництвом Митрополита Онуфрія відбулися збори, де розглянули питання церковного життя, що виникли внаслідок військової агресії рф проти України. За результатами зборів, Собор вирішив, що не підтримує позицію патріарха московського і всієї Русі кирила щодо війни в Україні. Окрім цього, Собор УПЦ ухвалив новий статут, прибравши з нього будь-які згадки про московський патріархат, — каже отець ПЦУ Сергій Філик. 

Учасники зборів майже одноголосно підтримали рішення, щоб церква відтепер підпорядковувалася ПЦУ, повідомляють у Теофіпольській селищній раді. Позиція людей була непохитна, адже, як вони наголосили, попри це все, жодна помісна церква не сприймає УПЦ як окрему одиницю від московського патріархату, а знають її лише як "філію".

Відео дня

Мати загиблого Героя, місцева жителька Оксана Загородня також висловила свою думку на зборах. 

— Мого сина цинічно і жорстоко вбила росія. Я живу з цим болем втрати, цією незагоєною раною. І я багато років не відвідую наш храм. Бо не можу! Не можу, бо знаю, що все ж таки він поєднаний з росією. Я не можу чути молитви на так званій церковнослов'янській мові, яку весь час зросійщують московити. І я не хочу мати хоч щось спільне з країною, яка забрала в мене мого сина, — зазначила вона.

Мешканка села Рідка Надія Пасічник також виступила. 

— Ми просто офіційно розриваємо зв'язок з московією. Адже росії важливо зберегти за собою храми УПЦ, навіть якщо туди люди майже не ходять. А, головне, для них зберегти статистичну одиницю — юридичну особу в Реєстрі релігійних громад. Адже на захід України вони можуть "дістатися", на жаль, саме  через УПЦ! А так ми демонструємо усьому світу, що "адного брацького народу" не існує. Ми Українці! І ми вільні та незалежні від московської орди, — каже Надія. 

Крім того, учасники зборів внесли зміни до статуту, обрали парафіяльну раду церкви та подали документи на реєстрацію храму. А ще — опечатали храм. 

— Я розумію, що від цього війна завтра не закінчиться, але також я розумію, що об'єднання нашого храму в Єдину Православну церкву України - це маленький внесок, який ми можемо тут, в тилу, зробити у спільну перемогу нашої країни над росією, — говорить мешканка Надія Іванівна. 

Вона разом з усією громадою сіл звернулася до отця УПЦ Івана Штогуна і попросила не залишати їх, а підтримати та перейти у ПЦУ спільно з ними. Але, на жаль, він відмовився.

— По завершенні усі присутні не стримували емоцій радості, адже, як переконані вони, "звільнили свій храм від негативного впливу" і виконали Гімн України, — додають в Теофіпольській селищній раді. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (661)
  • Людмила Бондар

    Вітаю. Ви на правильній дорозі. Божих благословінь всім вам.
  • Julian Fel

    Shame !
  • Олег Левицький

    Молодець настоятель що не пішов в Стамбул
  • Ярослав Алексеевич

    УПЦ то наша церква і віра православна!

keyboard_arrow_up