Святвечір 24 грудня в Україні та світі: особливості й традиції

Святвечір 24 грудня в Україні та світі: особливості й традиції
Світлини - ілюстративні, з відкритих джерел
  • Читайте, як християни західного віросповідання відзначають Святвечір і чим їхні традиції відрізняються від наших.

Майже весь християнський світ відзначатиме Святвечір 24 грудня. Традиції його святкування у кожного народу свої. Одні спішать у сауну, другі - в гості, треті - в храм.

Проте більшість вірян усе ж збираються в родинному колі 24 грудня за трапезою. Перед початком вечері заведено помолитись і подякувати Богу, за прожитий рік.

Україна

Відео дня

За традицією, на світанку 24 грудня (6 січня) українці починали готувати. Для цього в піч по-особливому укладали дрова, а запалювали за допомогою іскри від вогнища або тертя двох деревин, а потім брали набрану на світанку воду, на якій заварювали пшеницю. Водночас рецепти куті різняться залежно від регіону України. Найчастіше, серед інгредієнтів були зерно, сухофрукти, горіхи та мед.

Також з першими променями сонця наші предки відчиняли всі вікна в будинку, ворота у двір, щоб впустити добрий урожай, багатство у свій будинок. Худобу обсипали освяченим маком, а також льохи та комори, щоб захистити від темних сил.

Господар будинку зі старшим сином вносили до будинку «Святки» – ритуальні символи різдвяних свят. Батько ніс «непочату», набрану на світанку воду, а син тримав три колоски. Також заносили Дідух –українську різдвяну прикрасу з колосків, символ урожаю, добробуту та багатства. Його ставили у червоному кутку, біля ікон.

Пахучим сіном вистеляли підлогу та святковий стіл, який застилали двома скатертинами. Сіно разом із головками часнику – для добрих духів. Потім ще одна скатертина, а в центрі - кутя та пісний хліб.

До першої зірки в Святвечір їсти було не можна всім, крім хворих, вагітних та дітей. За стіл сідали святкувати у новому гарному одязі. У гості цього дня не ходили, бо треба було провести час із сім'єю. Не можна було позичати гроші та йти з дому. Перед початком трапези всі члени сім'ї молилися.

Як Святвечір відзначають у світі

Фінляндія

У Фінляндії ввечері перед Різдвом заведено ходити у сауну. Місцеві вірять, що там живе різдвяний ельф, який приносить щастя.

Перед святом підлогу у селах застеляють соломою. Іноді на ній навіть сплять. Солома є матеріалом для різних різдвяних виробів: фігурок тварин та абажурів. Крім них будинок ще прикрашають ялинкою. Раніше, правда, її заміняла дерев'яна жердина, прикрашена червоним та зеленим папером зі 8-10 свічками.

А от на Різдво фіни йдуть на службу до церкви, а до дітей навідується Йоулупуккі  - перевдягнений батько чи сусід. Він приносить малечі іграшки та солодощі.

Різдво у Фінляндії - сімейне свято. Не прийнято ходити в гості. Бо вважається, що щастя теж може піти з дому. І ні в якому разі не можна забувати про тролів, інакше вони можуть помститися. А ось якщо ж їх задобрити, вони навіть принесуть подарунки.

Норвегія

Норвежці на Святвечір ховають віники у темні місця. Вони вірять, що у небі у цей час снують відьми та інші злісні духи. А оскільки віники вважаються головним засобом пересування нечистої сили, то їх треба зробити недоступними.

Греція

Греки на Святвечір збираються на терасах і балконах за пишною трапезою, а після вечері - співають і танцюють. Обов’язкова страва - христопсомо. Це хліб із медом, прикрашений хрестом. Ялинку прикрашають моделями корабликів з ілюмінацією. Корабель символізує церкву й море, від яких здавна залежав добробут грецьких сімей.

Франція

Французькі діти у Різдвяну ніч залишають взуття біля каміна. Коли Pere Noel - французький Санта приносить подарунки, то розкладає їх у черевички і чобітки. А маленькі іграшки, фрукти та горіхи розвішує на ялинці.

Різдвяна вечеря «ревейлон» під різдвяною ялинкою - свято суто родинне, з традиційним різдвяним меню, де неодмінно мають фігурувати сім страв: суп з шавлією і часником, шпинат і запечена тріска, зелені та чорні маслини, смажена риба, цвітна капуста, селера в анчоусні олії, равлики та традиційний делікатес - фуа-гра. Найочікуваніше частування під час вечері — десерт, який називається Bûche de Noël. Традиційно це здобний пиріг, прикрашений крихітними піками безе, що імітують лісові гриби, а також задекорований іншими ласощами у лісовому стилі.

Особлива традиція французів - підготовка різдвяного поліна. Це робилося для того, щоб підвищити та поліпшити якість врожаю. Для різдвяного Поліна вибиралося то дерево, плоди якого були найкращими минулого врожаю. Вважалося, що зрізаний стовбур різдвяного дерева володіє магічними властивостями і може впливати на урожай.

Польща

Поляки на Святвечір за столом залишають одне місце вільним. Воно призначене для несподіваного гостя, а також є своєрідною згадкою про рідних, які перебувають далеко від дому. На трапезу обов'язково готують запеченого коропа і борщ з «вушками». За святковим столом діляться облатками і вручають подарунки усім присутнім. Після вечері вся родина вирушає на святкову месу у костел.

США

На святковому столі в США багато м'ясних страв. Головною, звичайно, як і на День подяки, є запечений індик. А от подарунки кладуть під ялинку і розпаковують їх лише вранці на Різдво.

Австрія

В Австрії на Святвечір не замикають дверей, адже на вечерю можуть прийти друзі або знайомі. Ялинку прикрашають не іграшками, а шоколадом і мармеладом. На Різдво молодь перевдягається у Крампуса - це страховисько з дзвіночками, різками і цапиними рогами. Він супроводжує Миколая, який дарує чемним дітям солодощі.

Мексика

У Мексиці Святвечір відзначають у двох місцях - спочатку відвідують сім’ю по материній лінії, а потім по батьковій. Також заведено носити картину Йосипа та Марії від будинку до будинку у пошуках «притулку» для народження Ісуса Христа. А символ Різдва у них - червона квітка, яка називається пуансетія. У нас вона більш відома, як різдвяна зірка.

Бразилія

У Бразилії на святкову трапезу готують індичку, кольоровий рис, каштани та солодкі грінки. Традиційно прикрашають штучні ялинки, оскільки справжні у них не ростуть.

Канада

Ввечері 24 грудня діти рано лягають спати, щоб скоріше отримати подарунки від Санти. А дорослі, повернувшись з Різдвяної служби, сідають за пишно накритий святковий стіл.

У переддень Різдва театри організовують концерти різдвяних пісень, на яких панує святкова атмосфера. Актори та глядачі усі разом співають пісні й водять хороводи.

Чехія

Чехи прикрашають ялинки ввечері 24 грудня, потім дарують один одному подарунки й сідають усі разом за святковий стіл.

Після вечері заведено ворожити на яблуках. Найбільше яблуко розрізають поперек. Якщо всередині виходить правильна зірочка, то наступний рік буде вдалим.

Болгарія

Готуватися до Різдва тут починають заздалегідь. Жінки печуть хліб та готують вечерю, чоловіки ріжуть порося. Господар будинку вибирає товсте поліно для святкового вогнища, що уособлює «новонародженого Бога». Коли він вносить поліно в будинок, то запитує домочадців: «Чи славите ви новонародженого Бога?» На що вони обов'язково відповідають: «Славимо, славимо, ласкаво просимо!» Коли запалюють багаття, це поліно кладуть посередині. Після урочистої вечері починаються колядки.

Естонія

Увечері естонці йдуть до церкви на Різдвяну службу. Плетуть різдвяні вінки з ялини, сосни або ялиці, прикрашають їх стрічками й дерев'яними різдвяними фігурками.

У Святвечір естонці зазвичай ходять в гості, а на Різдво вони збираються за багатим столом всією сім'єю.

Німеччина

У Німеччині на Різдво у вікнах усіх житлових будинків спалахують вогники різдвяних свічок. Ця традиція сягає своїм корінням в середні віки, коли свічки запалювалися тільки в будинках, вулиці ще не освітлювалися ліхтарями. На Різдво кожен виставляв свічку біля вікна, і темні вулички заповнювалися світлом.

Особливий день - 24 грудня. Після обіду життя в більшості німецьких міст завмирає. Приблизно о десятій годині вечора повітря наповнюється дзвоном, що сповіщає про початок різдвяних служб. На службу в цей день йдуть навіть ті, хто в інші дні року взагалі не замислюється про Бога. Після служби влаштовується багата сімейна вечеря, а 25 і 26 грудня настає час дружніх візитів, зустрічей з друзями, колядок, поїздок.

А ви сьогодні сідатимете до Святої Вечері?

Читайте також:

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Віталій Казьмірчук

    Так

keyboard_arrow_up