Що таке чадний газ, чим він небезпечний та як запобігти отруєнню

Що таке чадний газ, чим він небезпечний та як запобігти отруєнню
Ілюстративне фото
  • У Хмельницькому чадним газом смертельно отруїлися двоє дітей.

  • Цей газ називають тихим убивцею, оскільки він не має кольору та запаху.

  • В стані отруєння організм не може нормально отримувати кисень.

  • Через це виникає кисневе голодування, яке загрожує смертю.

Наприкінці минулого тижня Хмельницький сколихнула трагедія — від отруєння чадним газом померли 4-річний Данило та 9-річний Максим. Вони були рідними братами та разом з батьками мешкали у будинку на Кам’янецькій. Данило помер у квартирі, а Максима встигли доставити до лікарні. Головний лікар міської дитячої лікарні Наталія Зимак-Закутня розповіла, що в його крові норма карбоксигемоглобіну було перевищена у 17 разів.

Смерть двох дітей — не єдиний приклад отруєння чадним газом. Цього місяця, 18 жовтня, у Волочиському районі отруїлися п’ятеро людей, в тому числі три дитини. Їх усіх доставили до лікарні у задовільному стані.

Розповідаємо, що таке чадний газ, як він з’являється, чим небезпечний та як вберегтися від отруєння.

Відео дня

Що таке чадний газ та як він утворюється?

Чадний газ (також монооксид вуглецю, монооксид карбону) — газ, який утворюється внаслідок неповного згоряння палива. Так буває, коли процес горіння відбувається в умовах нестачі кисню. До прикладу, в приміщенні погано працює вентиляція або забиті димарі. Також у димових або вентиляційних каналах може утворюватися зворотна тяга у вітряну погоду. Внаслідок цього приплив кисню до полум’я занадто малий для повного окиснення вуглецю.

Якщо під час горіння кисню достатньо, вуглець окиснюється повністю і утворюється вуглекислий газ, який є менш небезпечним. Чадний газ не має кольору та запаху, тому його називають тихим убивцею.

Які симптоми отруєння чадним газом?

Найбільш поширені ознаки отруєння — головний біль, запаморочення, втома, утруднене дихання, задишка, сухий кашель, нудота та блювота. Також у легких випадках можуть з’являтися сльозотеча, почервоніння шкіри, прискорене серцебиття, сонливість, біль у грудях.

У разі тривалого впливу можуть виникати неврологічні симптоми — проблеми з мисленням та концентрацією, поява емоційних змін у поведінці. Наприклад, людина стає роздратованою, схильна приймати імпульсивні та нераціональні рішення.

У важких випадках можуть бути втрата рівноваги, зору, порушення пам’яті, втрата свідомості. А також — параліч, судоми, порушення дихання, розширення зіниць, посиніння слизових та шкіри обличчя, галюцинації, марення. В окремих випадках може спостерігатися спочатку підвищена рухливість, а вже потім важчі симптоми.

Перебування протягом двох годин у приміщенні з концентрацією чадного газу понад 0,1% призводить до втрати свідомості. Після цього людина може швидко померти. Втрата свідомості супроводжується знесиленням, тому людина може не врятуватися, навіть якщо помітить отруєння. Інколи смерть може настати за два-три тижні після отруєння.

Механізм отруєння чадним газом пов’язаний з процесом транспортування кисню. Після вдихання чадний газ потрапляє у кров. Там він зв’язується з гемоглобіном, і таким чином утворюється карбоксигемоглобін. У нормі гемоглобін зв’язується з киснем та переносить його до клітин організму. Під час отруєння гемоглобін не може переносити кисень, тому починається кисневе голодування організму.

Що робити у разі отруєння?

Аби допомогти постраждалому, потрібно:

Як запобігти отруєнню чадним газом?

За даними ДСНС, найчастіше випадки отруєння чадним газом трапляються внаслідок порушення правил експлуатації газових приладів, пічного опалення та нехтування елементарними правилами безпеки життєдіяльності. Часто в житлових приміщеннях, бажаючи зберегти тепло, зачиняють витяжку, коли ще не прогоріло паливо. Отруєння людей чадним газом є найпоширенішим під час опалювального сезону.

Правила безпеки у разі користування газовими приладами:

Правила безпеки у разі користування іншими приладами з внутрішнім згоранням:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності Від читача 14:24 Маленьким хмельниччанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up