Що таке графіки аварійного відключення та чому їх не можна оприлюднювати, - "Хмельницькобленерго"

Що таке графіки аварійного відключення та чому їх не можна оприлюднювати, - "Хмельницькобленерго"
  • Енергетики кажуть, що графік аварійних відключень — це не перелік вулиць чи адрес. 

  • Дізнавайтеся чому графіки не можна публікувати у відкритих джерелах та скільки можуть тривати відключення. 

Впродовж декількох днів на Хмельниччині поперемінно вимикають світло. Донедавна це були аварійні відключення. Та сьогодні в “Хмельницькобленерго” заявили про введення 6 черг графіка аварійних відключень. Однак, самого графіка не надали, натомість порадили зафіксувати мобільний номер чи електронну пошту в “Особистому кабінеті” споживача. 

Хмельничани дивуються чому не можна подати перелік вулиць, де не буде світла наперед, аби вони знали про майбутнє відключення електрики та підготувалися до цього. Про це йдеться у коментарях на нашому сайті:

Відео дня

Тож, зважаючи на звернення споживачів, в “Хмельницькобленерго” вирішили детально роз’яснити що ж таке графік аварійних відключень та якими є особливості його запровадження

Що таке графік аварійного відключення (ГАВ)?

ГАВ – це перелік електричних адрес (вузлів електромереж), до яких можуть бути застосовані відключення, якщо на те буде відповідна вказівка від «Укренерго». Такий графік повинен бути запроваджений протягом 15 хвилин після отримання цієї вказівки.

Електричні адреси (перелік електромереж) у графіку розподілені на певну кількість черг. Тобто відключення не запроваджуються по всій області одночасно, а відбуваються почергово. Але порядок черг, місце та тривалість відключень контролюються та координуються виключно «Укренерго». 

Отже, це не перелік населених пунктів та вулиць, у графіку немає годин початку та завершення відключення. Це не перелік планових робіт, наголошують на підприємстві. 

Коли застосовуються ГАВ і який з цього результат?

Такі графіки вводять коли в об’єднаній енергетичній системі України присутній суттєвий дефіцит електричної енергії та потрібно швидко зменшити навантаження на енергосистему.

Графіки допомагають уникнути суттєвих, хаотичних та масових аварійних ситуацій в електромережах.

Відключення за графіком може тривати впродовж 4 годин. Але й може повторно запроваджуватися через 8 годин.

Що може вплинути на масштаби (кількість черг) застосування ГАВ?

Кількість черг застосування графіків аварійних відключень залежить від обсягів дефіциту електричної енергії. 

Якщо споживачі з розумінням ставитимуться до прохання енергетиків запровадити режим економії, то графіки будуть менш тривалими або ж їх не буде зовсім, пояснюють в “Обленерго”.

Чи можна графіки опублікувати у відкритих джерелах?

У період воєнного стану не можна поширювати будь-яку інформацію, що сприяє уявленню про потужності енергетичних об’єктів, їх розташування. Це також стосується і графіків аварійних відключень. 

— Крім того, у такому графіку споживачам буде дуже важко зорієнтуватися, — додають енергетики. 

Що ж робити споживачам?

Енергетики радять відслідковувати інформацію на офіційному сайті «Хмельницькобленерго». Кажуть, вони працюють над тим, щоб сформувати зрозумілий та зручний для споживачів перелік адрес, на які поширюється ГАВ.

А також можна внести в розділі «Комунікації» Особистого кабінету споживача енергоресурсів номер телефону або поштову скриньку для отримання повідомлень про відключення та очікуваний час відновлення розподілу електричної енергії. Функція доступна для побутових та непобутових споживачів. Як це зробити ми детально розповіли в матеріалі Як дізнатися коли вимикатимуть світло: інструкція від “Хмельницькобленерго”

Додамо, 26 жовтня в межах Хмельницької області знову запровадили графіки обмеження електричної енергії та потужності. Ввели 6 черг графіка аварійних відключень. Без запровадження цих графіків, кажуть, не можливо стабілізувати роботу об'єднаної енергосистеми України. Орієнтовний час перезаживлення споживачів 2-3 години після вимкнення. 

Також на підприємстві додають, що у випадку суттєвого зростання споживання електроенергії у години вечірнього піку, енергетики можуть додатково ввести графік аварійних відключень.

— Будь ласка, зберігайте спокій. Використовуйте електричну енергію раціонально та свідомо! Не користуйтесь енергоємним обладнанням, вмикайте техніку почергово. Разом ми подолаємо ці труднощі, — просять в “Хмельницькобленерго”.

До слова, у середу, 26 жовтня, частина Хмельницького знову залишилась без електрики. В соцмережах мешканці пишуть, що електрики не було в частині Дубового, Гречан та Центру. 

Нагадаємо, сьогодні на маршрути випустили 30 тролейбусів. За якими маршрутами вони курсуватимуть читайте за посиланням

Опитування

А у вас є світло?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (24)
  • Наталія Олійник Даних

    На Дубово  два дні підряд по 5-6 год. не було світла. Сьогодні 3  год.
  • Читач79

    Люди заспокойтесь. Як відключати райони, де працюють і живуть керівники міської влади. Вони ж більш важливіші, чим інші люди і  за Хмельницький думають.

    PutnickFree reply Читач79

    тю, так їх це анітрохи не хвилює, у них генератори, зарядні станції і тому подібне
  • виталий швед

    А чому наприклад в Киеві і Винниці можна публикуваті ці графіки а в Хмельницькому ні. Завжди відомо що якщо щось засекречують то або вже вкрали або збираються вкрасти.
  • Анюта Кищук

    Вчора не було цілий день світла. Сьогодні цілий день не було світла. Хоча в будинках поруч і навпроти світло не вимикають. Це по якому? Їм не треба економити? Чого відключають в одних і тих самих? Ті люди, а ми не люди?

keyboard_arrow_up