Щоб не бути одна одній ніким. У Кам’янці дівчина освідчилась дівчині (ВІДЕО, ФОТО)

Щоб не бути одна одній ніким. У Кам’янці дівчина освідчилась дівчині (ВІДЕО, ФОТО)
Тут і далі фото зі сторінок інстраграм-профілів Віки та Яни
  • Віка Обламська у стосунках з Яною Халамандрою уже 5 років. 

  • Нещодавно у друзів на весіллі Віка зробила Яні пропозицію руки та серця, а партнерка відповіла “Так!”. 

  • Дівчата давно думали про те, аби узаконити стосунки, щоб не бути обмеженими в правах одна відносно іншої.

Нещодавно на весіллі в Кам’янці-Подільському відбулось романтичне освідчення. Кам’янчанка Яна Халамандра прийняла пропозицію руки та серця від своєї партнерки Віки Обламської. 

— Війна показала, що підходящого часу не буває. Я точно знаю, що я тебе кохаю і точно знаю, що я хочу кожен день свого життя провести з тобою. Я тобі гарантую багато класних емоцій, безмежну кількість кохання та турботи. Скажи, ти одружишся зі мною? — таким було освідчення Віки, на яке її партнерка прокричала очікуване “Так!”

Фото та відео освідчення дівчата виклали в своїх інстаграм-профілях

Відео дня

“Щоб не бути одна одній ніким”

Віка та Яна вже 5 років зустрічаються та живуть разом. Дівчата не приховують свої стосунки від загалу. Їхні сторінки у соцмережах заповненні світлинами пари. Вони давно думали узаконити свої відносини.

Дівчата зізнаються, пішли на такий крок, бо не хочуть "бути ніким одна одній". А також аби за будь-яких обставин обидві партнерки не були обмеженими в правах одна щодо іншої з боку держави, і могти в будь-якій ситуації бути поряд. Про це Віка розповіла Суспільному 

— Ми не просимо шлюбу, ми не просимо, щоб нас у церквах вінчали, чи ще щось, ми хочемо мати можливість бути одна одній не ніким. У нас усе, як у звичайній нормальній родині, де одне одного поважають, де одне одного цінують, і де турбуються одне про одного,— зізнається Обламська. 

Віка працює ведучою урочистих подій. Ця інформація вказана у профілі дівчини. Яна переганяє автомобілі з-за Європи. З їхніх соцмереж також відомо, що дівчата мають собаку та називають себе втрьох справжньою сім’єю. 

Але офіційно одружитися вони в Україні не можуть. Адже наразі наше законодавство немає закону про шлюб між партнерами однієї статі. У статті 51 Конституції України йдеться, що “шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов'язки у шлюбі та сім'ї”. Відтак, про шлюб між одностатеими парами не йдеться. 

Скрін статті з Конституції

Попри це самі дівчата не сумніваються, що зрештою закон, який регулюватиме одностатеві стосунки все ж з’явиться. 

— Ми настільки щиро віримо, що він буде прийнятий, що попри всі негаразди ми залишаємося тут, у нашій країні, підтримуємо наші Збройні сили, підтримуємо економіку нашої держави, продовжуємо жити й розвиватися саме в Україні,— каже Віка Обламська.

Під відео з освідченням дівчат — маса коментарів. Багато вітань, але не обійшлося і без хейту:

Легалізація одностатевих шлюбів: Україна та світ

Нагадаємо, що петиція про легалізацію одностатевих шлюбів в Україні набрала 28 592 голоси з 25 тисяч необхідних. Тож 2 березня президент Володимир Зеленський відповів на звернення. Він заявив, що для цього потрібно внести зміни до Конституції, а це в умовах воєнного стану неможливо. Також Зеленський додав, що уряд працює над варіантом про цивільні партнерства. 

Через кілька днів після цього До Верховної Ради внесли законопроєкт про цивільні одностатеві партнерства. У ньому йдеться про те, аби дозволити реєструвати одностатеві шлюби без внесення змін до Конституції. Його ініціаторка — нардепка Інна Совсун каже, що працювала над документом спільно з представниками ЛГБТ-спільноти. 

— Реєстровані партнерства — це новий інститут для тих, хто не може чи не хоче брати шлюб. Ним можуть скористатися військові та цивільні, одностатеві та різностатеві пари. Я могла б сказати, що цього від нас вимагають західні союзники, — і це правда, вимагають. Та мене спонукало зареєструвати законопроект інше — я бачуся, я говорю з ЛГБТ-військовими, я чую про їхні проблеми. Я переконана, що як суспільство ми маємо виправити велику несправедливість, коли у частини громадян і громадянок менше прав, ніж в усіх інших, — пояснила Совсун.

Інфографіка від Слово і Діло

Вона додала кілька цитат зі звернень, які отримала від одностатевих пар:

У разі ухвалення цей закон допоможе визначити одностатевим парам взаємні права та обов'язки, питання володіння майном, спадку, соціального захисту, прав у разі смерті чи зникнення партнера чи партнерки.

Що передбачає законопроект

У нинішній версії законопроекту цивільні партнерства не передбачають:

Додамо, що є й зворотна петиціяпроти реєстрації одностатевих шлюбів. Вона також набрала більше необхідної кількості голосів — 26 852.

У відповідь на звернення Зеленський зазначив, що Кабмін доручив Мін’юсту розробити законопроект щодо забезпечення реалізації майнових та немайнових прав партнерів, що не перебувають у шлюбі та запровадити інститут зареєстрованого цивільного партнерства.

Наразі в Міністерстві працюють над “комплексним законодавчим запровадженням інституту цивільного партнерства з визначенням правових засад, порядку і наслідків його державної реєстрації, а також правового статусу й особистих немайнових та майнових прав і обов’язків партнерів з урахуванням особливостей вже наявних правових інститутів”.

Опитування

А як ви вважаєте, чи потрібно узаконити одностатеві партнерства?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

keyboard_arrow_up