Штрафи та арешт: в Україні хочуть ввести кримінальне покарання за ігнорування повітряної тривоги

Штрафи та арешт: в Україні хочуть ввести кримінальне покарання за ігнорування повітряної тривоги
Фото ілюстративне

До Ради внесли законопроект, яким пропонується запровадити покарання для бізнесу за роботу під час повітряної тривоги.

У Верховній раді зареєстрували законопроект №7546. У ньому пропонується доповнити чинну редакцію Кримінального кодексу України новою статтею 270-2 щодо порушень законодавства у сфері цивільного захисту в умовах воєнного стану. Відтак, йде мова про те, аби ввести кримінальну відповідальність для посадових осіб підприємств за ігнорування сигналів сирен.

"Зважаючи на те, що ціллю ворога стають об’єкти цивільної інфраструктури, торгові центри, дитячі садочки та школи, після повідомлення про повітряну тривогу або іншу небезпеку, негайна зупинка роботи таких закладів з подальшою евакуацією людей, максимально допоможе зберегти людські життя", — йдеться у законопроекті.

Яке покарання передбачено?

У документі зазначається, що порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів у сфері цивільного захисту, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації або громадянином — суб'єктом підприємницької діяльності в умовах воєнного стану, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров'ю людей, має каратися штрафами, або виправними роботами або обмеженням волі, або позбавленням волі:

Відео дня

У разі повторного порушення або якщо воно спричинило загибель людей або тяжкі наслідки, передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5 років.

Нині за правопорушення у сфері цивільного захисту встановлено адмінвідповідальність — штраф до 5,1 тисяч гривень.

"Можливо, в мирний час таке покарання є достатнім для порушників, проте в умовах війни, коли рашистські нелюди кожного дня наносять ракетні удари по мирних населених пунктах України, невиконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту призводить до загибелі наших громадян і виглядає як допомога агресору", — йдеться у законопроекті.

Нардеп Олександр Бакумов вніс власні роз’яснення у документ. Він зауважив, що відповідальність за ігнорування сирен також стосуватиметься і рятувальників. Адже мова йде про всі порушення у сфері цивільного захисту під час воєнного стану, якщо настали відповідні наслідки. Але в підприємців таких практично не буває. Натомість є техногенні і пожежні правила, які потенційно можна порушити.

 

Нагадаємо, нещодавно в торговий центр “Амстор” в Кременчуці 27 червня влучила рашистська ракета. Під час теракту в центрі перебували близько 1000 людей. Адміністрація закладу не закривала його на час повітряної тривоги. 

Після цього, у Хмельницькому рятувальники перевірили реакцію відвідувачів в ТРЦ “Оазис” на сигнали сирен. Керівник центру запевнив, що адміністрація та усі орендарі приміщень знають, як діяти у випадку «Тривоги». Щоб переконатись в цьому, була оголошена навчальна «повітряна тривога». За кілька хвилин хмельничани покинули заклад. Також в ТРЦ перевірили систему оповіщення та оглянули шляхи евакуації.

Рятувальники попереджають:

  • Не ігноруйте сигнали системи оповіщення «Тривога».
  • Ретельно вивчіть інформацію про місцезнаходження найближчих до вас укриттів.
  • Пам’ятайте про правило «двох стін».

Опитування

Чи погоджуєтесь ви з розмірами штрафних санкцій та чи вважаєте їх необхідними?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Es fero

    чи коли наприклад пожежа, я пам.ятаю , хоч і не почалась, але працівники колеги такі Треба винести товар. точно бля!!!!!!!! саме головне при пожежі чи небезпеці інший виносити речі і товари!!!!! а не тікати. в нас стільки темних людей.
  • Es fero

    ну якщо людина працює і йде повітряна тривога і людина хотіла б її пересидіти в укритті, хай воно навіть і не є прямо укриттям, але в кожного свої поняття, хтось боїться і хоче сховатись - то роботодавець немає права заборонити це працівнику. так сама коли треба виходити з дому на роботу а йде тривога і почалась. я наприклад боюсь, тому що і уламки збитої ракети ніхто ж не знаю де впадуть. тому роботодавець немає права сказати Йди давай робота чекає. інакше це якийсь абсурд і фарс. людина сама за себе вирішує про безпеку життя і здоров.я.
  • PutnickFree

    той самий принцип і далі нєту тєла - нєту дєла!

keyboard_arrow_up