“Симчишин, подивись, що забудовник зробив з моїм будинком”. Нові подробиці будівельного конфлікту на Шевченка

“Симчишин, подивись, що забудовник зробив з моїм будинком”. Нові подробиці будівельного конфлікту на Шевченка
  • Сторічна хата на Шевченка має двох співвласників.
  • Один із них затіяв реконструкцію, щоб зі своєї частини зробити магазин.
  • На це отримав відповідний дозвіл у міськраді.
  • Однак по факту пів будинку просто знесли.
  • Як це коментують в міській раді і як живе інший власник без стіни й з понівеченим дахом?

“Симчишин, подивись, що забудовник зробив з моїм будинком”, - такий напис на своїй частині хати залишив хмельничанин Андрій. З весни цього року він разом з сім’єю живе, мов на пороховій діжці. Річ у тім, що інший співвласник будинку, Олександр Іскрицький, затіяв на своїй половині будівельні роботи. У коментарі ВСІМ він розповідав, що має облаштувати там магазин непродовольчих товарів. Тоді чоловік пояснив: проводить реконструкцію на законних підставах. Додав - має висновок експертів про те, що роботи ніяк не нашкодять будівлі.

Нет описания.

Інший власник Андрій почав бити на сполох. Казав, що замість реконструкції його сусід має на меті знести половину хати. Чоловік наголошував - будинок налічує понад 100 років. Саме тому є висока ймовірність отримання чималих збитків для його половини хати. 

Відео дня

Від моменту нашого спілкування минуло 3 місяці. Сьогодні, 22 липня, журналістка vsim.ua побувала на території того самого “конфліктного будинку”. Замість наслідків реконструкції там вдалося побачити лише пусту земельну ділянку. Частину хати, де хочуть зробити магазин, просто знесли. Змінився також і паспорт об’єкта. Замість одноповерхової скляної будівлі, там зобразили іншу, яка має два поверхи. 

“У нас все розвалене”

Про те, що частину хати хочуть знести, нам розповідав Андрій ще в березні. Казав, що попри дозвіл на реконструкцію, який отримав інший співвласник, будівельники говорили про повне зруйнування хати. В результаті, так і вийшло. 

За час ведення робіт, чоловік звертався до правоохоронців, прокуратури, міської ради й ДАБІ. Він заявляв, що його співвласник проводить роботи незаконно і втручається в комунальні мережі. Управління з питань екології та контролю за благоустроєм міськради підтвердило факт самовільного проведення земляних робіт. В результаті, іншому власнику, Олександру Іскрицькому, виписали штраф на суму 340 гривень. 

Також Андрій із позовом звернувся до суду. Наразі винесли ухвалу про заборону будь-якого будівництва. Діятиме вона поки триватимуть перевірки експертів. Тож нині у будинку не проводяться жодні роботи. Попри це, Андрій із дружиною в розпачі. Кажуть, хата залишилася без однієї стіни. Аби та не пошкодилася від опадів, її прикрили водонепроникною тканиною. Інше питання - їхній старенький дах, що потребує термінового ремонту. 

Що про дозвіл на реконструкцію кажуть в міській раді

Щоб привернути увагу до своєї проблеми збоку міської ради, Андрій залишив напис - “Симчишин, подивись, що забудовник зробив з моїм будинком”. Говорить, що таким чином вони із дружиною чекають на допомогу розв'язання їхнього питання. Тож про будівельний конфлікт на Шевченка ми запитали в заступника міського голови Миколи Ваврищука. 

Чиновник сказав, що про незаконну реконструкцію будівлі їм відомо. Більше того рішення про скасування наказу про затвердження містобудівних умов та обмежень для цього об’єкту вже винесли на розгляд виконкому. Там його мають прийняти або ж відхилити. 

"Скасувати наказ про затвердження містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва від 20.10.2020 № 257, виданих Іскрицькому Олександру Васильовичу на реконструкцію житлового будинку з прибудовою під магазин непродовольчих товарів по вулиці Шевченка, 34/1 в м. Хмельницькому", - йдеться в проєкті рішення.

Микола Ваврищук пояснив, що по факту прийняття лише скасує документ на дозвіл проведення цих робіт, що був виданий Олександру Іскрицькому раніше. Згодом займатися даним питанням буде ДАБІ. У випадку зафіксування порушень - справу передадуть правоохоронцям. 

Поставити пану Іскрицькому низку питань стосовно зруйнування будинку замість реконструкції журналістці vsim.ua не вдалося. Чоловік не підіймає слухавку. Натомість Андрій з дружиною кажуть, що співвласник пропонував їм гроші, аби домовитися й не конфліктувати. Та подружжя каже - коштів, якими той хоче відкупитися, не вистачить на відновлення хати. Тож вони сподіваються на експертну оцінку збитків та їх відшкодування.

Нет описания.
Теперішній варіант паспорта об'єкта
Нет описания.
Першочерговий варіант паспорта об'єкта
Нет описания.
Будинок на Шевченка з тієї частини, що належить Андрію

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (23)
  • Tolik Kuzmsch

    Неважливо скільки тому хламу років його в прекрасному місті просто не повинно існувати і крапка.
  • Віталій Грицаюк

    В обов'язки мера ніяким чином не входить в обов'язки контроль облаштування житлових будівель....
    НЕ ПИШІТЬ НІСЕНІСТИЦЬ!!!!

    Віталій Грицаюк reply Віталій Грицаюк

    Vyacheslavпростотне пишіть нісенітниць....яке право?
    Про що ви говорите...???

    Vyacheslav Lokhvych reply Віталій Грицаюк

    Віталій Грицаюк в обов"язки не входить. Але є таке право.
  • Marina Kankava

    бачили цей жах.
  • Наталія Анішкіна

    Так в нас дають дозвола спеціалісти, тепер хай ідуть і роблять людині житло.

    Людмила Мазур reply Наталія Анішкіна

    Якщо він відкрив магазин, грошенята є. Чого тут чекати? Все буде як він задумав.

    Поручик Ржевский reply Наталія Анішкіна

    Наталія Анішкіна на що був виданий дозвіл?
    і скільки таке взагалі без дозволів роблять?

keyboard_arrow_up