Симчишин розповів про ситуацію зі світлом у Хмельницькому (ВІДЕО)

Симчишин розповів про ситуацію зі світлом у Хмельницькому (ВІДЕО)
Ілюстративне фото
  • Чимало містян скаржаться на ситуацію з електропостачанням.
  • Міський голова розповів, що варто хмельничанам про це знати.

Останніми тижнями ситуація з електропостачанням у Хмельницькому складна. Через пошкодження інфраструктури у місті планово та аварійно вимикають світло, на лінії випускають мало тролейбусів, не працює зовнішнє освітлення. Все це викликає нарікання у хмельничан, яке вони висловлюють, зокрема, у соцмережах.

Міський голова Олександр Симчишин вирішив відповісти на часті питання містян щодо електропостачання. Сьогодні, 28 жовтня, він провів прямий ефір на своїй сторінці у Facebook. Перш за все він наголосив на тому, що мета, яку ворог переслідує обстрілами, — посіяти паніку та розбрат серед українців.

— Б’ють переважно по об’єктах критичної інфраструктури, б’ють для того, щоб ми з вами зламалися, щоб ми з вами залишалися без світла, без води, без тепла, можливо надалі і без газу, і щоб ми з вами дрогнули. Якщо не витримає тил, то ляже і фронт. Якщо наші хлопці сьогодні тримають стрій, то і ми зобов’язані це робити. Ми маємо бути гідними їх і маємо тримати стрій тут.

Відео дня

Також Олександр Симчишин розповів, що більш звернень до нього зараз — це не про війну чи допомогу військовим, а про світло:

— Мене деякі коментарі, деякі звернення дивують… У понеділок (24 жовтня — прим. авт.) ми попрощалися з легендарним воїном (Рашадом Оруджевим — прим. авт.) Це людина, яка третину свого життя віддала війську, людина, яка воювала з 2014 року. Реально крутий воїн, таким честь і хвала. Троє дітей залишилися без батька, дружина, мама, тато. Я прийшов з цього прощання, відкриваю свої соцмережі, а там якесь диво пише мені — «в мене через вас розмерзлися пєльмєні, хто мені компенсує? Ви?» І як відповісти на цей коментар? Так, я його видалив, людину заблокував, я ніколи не буду спілкуватися з такими людьми, для яких пріоритет під час війни — це розмерзлі пєльмєні.

Далі міський голова відповів на найбільш часті питання, які йому ставлять з приводу відключення світла. Одне з них — чому в одних будинках його вимикають частіше, ніж в інших. Олександр Симчишин сказав, що справедливості у розподілі електроенергії не може бути. Система постачання дуже складна, місто отримує енергію з інших областей і її постійно не вистачає.

При цьому потрібно зменшувати споживання у пікові періоди, аби не допустити псування обладнання. Однак окремі об’єкти, зокрема критичної інфраструктури, вимикати не можна. Відповідно, не вимикають і всі інші об’єкти, які живляться від тієї ж лінії електропостачання. Крім того, різні будинки і, відповідно, мікрорайони, мають різне споживання. А для вимкнення диспетчери обирають об’єкти з найбільшим споживанням.

Також він наголосив на тому, що періодично у місті відбувають аварійні відключення через поломки обладнання. Спрогнозувати їх неможливо, а коли це стається, спеціалісти роблять дива, аби якнайскоріше все відновити. До прикладу, у понеділок, 24 жовтня, кабель ремонтували під дощем, хоча це заборонено, і потрібно було чекати, поки він закінчиться.

Містяни також звертають увагу на випадки, коли у них немає світла, але воно є, приміром, у цеху неподалік:

— Це чудово, що там горить світло, тому що цех працює, цех платить податки, платить заробітну плату, я вважаю, що ми маємо бути готові терпіти 4-5-6 годин заради того, аби цех працював, бо не буде працювати цех, світло не буде горіти взагалі ніде.

Після першої атаки на об’єкт інфраструктури у Хмельницькому в місті зберігали зовнішнє освітлення, але пізніше вимкнули задля економії. Після цього, розповів міський голова, у місті відбувалися аварії, у яких травмувалися пішоходи. Тепер же місто має вимикати на кілька багатоповерхівок більше, аби дати аварійне освітлення у режимі «один через три». «Краще п’ять годин без світла, ніж загибель людини на пішохідному переході», — сказав Олександр Симчишин.

Також містяни часто скаржаться на увімкнену зовнішню рекламу. Міський голова сказав, що 95% її зараз вимкнено. Але при цьому розповів, що вся реклама у місті споживає стільки ж електроенергії, що й 4-5 квартир. Крім того, велика кількість вивісок працюють на батарейках.

— У нас зараз за два тижні десятки телефонних дзвінків про те, що «такий-то сусід з такої-то квартири включив болгарку». «Я економлю, а він болгарку включив». Ми так далеко заїдемо? Ми що, в 37 році?

Міський голова також вчергове наголосив на тому, що зима буде дуже складна. За його словами, споживання електроенергії у грудні приблизно удвічі більше, ніж у жовтні. Тому варто готуватися до того, що світла може не бути днями й тижнями.

— Ми зараз готуємося до того, що будемо жити взагалі без тепла, без води і без світла. Ми готуємося і зробимо це обов’язково, що медицина буде працювати навіть в таких умовах, на генераторах, на твердопаливних котлах і на воді, яка буде підвозитись. І буде 20 пунктів стаціонарних, це будуть будівлі, які так само будуть на твердому паливі з теплом, на яких буде електроенергія на генераторах, у яких буде підвозна вода. І кожен з таких пунктів зможе прийняти в себе 2-2,5 тисячі людей на ночівлю й на обігрів. І їсти готувати будемо на буржуйках, 500 буржуйок маємо зробити. Телефони заряджати він генератора, який вам привезе управляюча компанія.

Читайте такожНа Хмельниччині оприлюднять графік погодинного відключення електроенергії

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (35)
  • Наталія Мажаєва

    Якщо тиждень не буде свiтла загнуть у акварiумi рибки,застудяться папуги...Постраждають бiднi беззахиснi тваринки,якi не виживуть у холодi...

    PutnickFree reply Наталія Мажаєва

    Рибок можна заморозити і зберігати у рідкому азоті, якщо все правильно зробити - потім вони оживуть з імовірністю близькою до 100%, і це не ха-ха, а чиста правда, шукайте в інтернеті.

    А теплокровних за пазухою тримати, разом тепліше, якось так.
  • Читач05

    Пельмені і вареники  треба  

    відварити  ,змастити  маслом

    і  на  балконі  зберігати  кілька днів  можна.Піджарені   вони  смачніші .

    А   заморожені  ягоди  +цукор

    відварити .

    Овочі   : кабачки баклажани і.......

    сушити.І  все це  на   підлогу  балкона. Я  так   зробила ,

    нічого  не   пропало.

    Max Forosov reply Читач05

    Беремо на замітку ваші поради)
  • Василь Чикунда

    Лісові гринівці посадка на межі видрові доли посадка гуде ріжуть дрова тривога не мішає
  • Максим Кононов

    Без світла жити це якби не питання. Питання як жити в багатоповерхівці без каналізації ?

    Алёна Сингаевская reply Максим Кононов

    Озерна в ліс з лопаткою може ходити.

    PutnickFree reply Максим Кононов

    Якщо не буде іншого виходу, треба буде брати сусідів, копати яму і ставити над нею дерев'яну споруду з діркою у підлозі, це на саме страшне, до вечора можна впоратися.

    Max Forosov reply PutnickFree

    Це не погана ідея, треба щоб мер дав розпорядження житлово комунальним конторам це зробити.

    PutnickFree reply Max Forosov

    Це на крайній випадок, якщо треба буде якось виживати і комунальників на всіх не вистачить треба буде самим, ну хіба що трактором з ковшем і дошками допоможуть, бо інакше кругом все загадять і діти будуть в те вступати.

keyboard_arrow_up