Скандальну алейку на Проскурівського підпілля “чистять” від стихійної торгівлі

Скандальну алейку на Проскурівського підпілля “чистять” від стихійної торгівлі
Пройтися по тротуарах заважають лише поодинокі торговці.
  • У Хмельницькому сьомий рік не можуть розігнати стихійних торговців з алейки.
  • Поліція і міськрада взялися за найбільш проблемну ділянку - алейку на Проскурівського підпілля.
  • Торговцям біля овочевого не дають розкладати товар. Продають молоко й інший крам лише сміливці.

 

Тема скандальної алейки на Проскурівського підпілля актуальна вже не перший рік. У 2010-ому підприємців, які платили податки, звідси розігнали. Але вони свого заробітку позбуватися не хотіли. Влаштовували протести, мітинги і навіть голодування. Влада запевняла, що ніякої торгівлі біля овочевого ринку не буде. Дорога стала проїжджою, а тротуари - пішохідними.  

З часом після цього торгівля все-таки поновилася. Але замість ФОПів на дорогу вийшли стихійні торговці, які в міський бюджет за таку діяльність не платили ні копійки. “Викурити” їх звідси ніхто не міг або ж просто не хотів.   

Тротуари по Проскурівського підпілля майже звільнили від стихійної торгівлі.

Відео дня

Чергують від ранку

Безуспішна боротьба зі стихійною торгівлею не лише на алейці триває не перший рік. Довгий час на тротуарах в пилюці й посеред калюж продавали різноманітні продукти й речі домашнього вжитку.

Всерйоз за бабців взялися 2015 року. Тоді розігнали продавців із Кам’янецької, що стояли біля філармонії.  Цього року нарешті взялися за славнозвісну алейку на Проскурівського підпілля.

Щоранку бабусь із молоком та продавців із столами зустрічала поліція. Не давали людям розкласти товар.

- З квітня там постійно йде чергування працівників управління торгівлі, управління благоустрою, патрульної поліції і Національної поліції для недопущення там несанкціонованої торгівлі. Станом на сьогодні фіксуються випадки здійснення торгівлі у вечірній час. Коли припиняє роботу ринок, туди виходять допродувати. Ми про це знаємо і намагаємося реагувати, - говорить заступник міського голови Хмельницького Володимир Гончарук.

«Раді теї копійки стою»

Зі слів заступника мера, стихійних торговців на алейці бути не повинно. Чи так це насправді, перевірили журналісти vsim.ua. На Проскурівського підпілля ми вирушили сьогодні, 24 травня, о 12:30. Тротуари по обидва боки вулиці були вільні від раніше звичних столів із чаями й кавою, ящиків з яблуками чи бабусь із молочкою і домашньою консервацією. Поліцейських ми не зустріли. Лише одна жіночка змогла впіймати момент, коли на алейці не чатували поліцейські і виставила декілька пакетів з молоком. Ми до неї підійшли і запитали, чи знає вона про те, що продавати тут заборонено.

  • Доброго дня. А ви знаєте, що стихійна торгівля заборонена. Продавати тут не можна. Є ринок поруч.
  • Де ви бачите, що я торгую? Я покупатєлям постоянним віддаю.
  • От у вас товар стоїть, гроші вам дають, розраховуються.
  • Бо це мої постійні покупці. А ви хто є такі?
  • Журналіст сайту «ВСІМ».
  • Ну і шо, шо ви журналіст. А ви тут чо бігаєте? Не раді теї копійки, шоб заробити і прожити? І я так само раді теї копійки стою.
  • Є ринок поруч.
  • Ви викладете на сайт і будете мати. І я так само хоч жити.
  • Я роблю свою роботу законним способом.
  • І я свою роботу роблю, які питання?

Після цього жінка зібрала сумки і попрямувала в сторону зупинки громадського транспорту. По дорозі вона продовжувала доводити своє право продавати у забороненому місці, нарікаючи на життєву ситуацію. Аргументів вона й слухати не хотіла.

Торгівців «ганяють» не всюди

Досі торгують квітами на тротуарі неподалік від поліклініки №1, біля ТЦ “Ріко”, що на проспекті Миру і на зупинках громадського транспорту. Чому не звертають уваги на них і які подальші плани у боротьбі із стихійкою, ми запитали в управлінні торгівлі.

 - Ми будемо працювати і далі. Продовжується робота по припиненню несанкціонованої торгівлі. Можливо, на даний момент ще недостатньо приділили уваги цим осередкам з квітами й біля філармонії. Це також прерогатива поліції. Тому люди можуть, виявляють таку торгівлю, телефонувати на 102 і повідомляти, - каже заступник начальника управлінні торгівлі Хмельницької міськради Наталія Коваль. – На алейці нічого робити не планується. Там має бути пішохідна зона і все.

Продовжують торгувати птицею, ягодами й іншим на зупинках біля філармонії.

В міськраді також кажуть, що в більшості випадків із торговцями обмежуються профілактичними бесідами. Запевняють, що переважно вони допомагають. Лише зрідка складають протоколи й штрафують. В основному тих, хто вперто не хоче покидати місця продажу й збирати свій товар.

Патрульна поліція з початку року склала 12 “адмінок” за статтею 160 КУпАП (штраф від 17 до 119 гривень). Більше їх оформили правоохоронці із міських відділів поліції - 112.

Сформувався ряд стихійної торгівлі неподалік від ринку "Ранковий".

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Гена Гена

    Патрульна поліція повна бездіяльність! Стихійні ринки скризь- на очах порушення,а їм .. За що отримають заробітну плату! Наприклад на заїзді в двір Трудова 11 повний жах! Торгують і м'ясом,рибою все в пилі і на жарі. Треба дочекатися отруєння чи єпідемії? Чому керівництво певних структур не на свому місці- треба звільняти дати можливість другім виконувати цю справу!
  • Вадим Яцышин

    Як тільки закінчується в чиновників робочий день - перекупи (бо там дійсно такі, справжніх "бабусь" туди не пускають) о 17:00 так само розкладаються на тому ж самому місці!!! І саме з такого й починалася та сама алея пару років тому! Колібріс їх посунув - вони перебрались і помножились на протилежну сторону! Питання - після 17:00 діють інші закони???

    Valera Rosanov reply Вадим Яцышин

    Там не місце для торгівлі взагалі. Для цього є спцец місця.

    Вадим Яцышин reply Valera Rosanov

    Так про ясно. Я про те, щоб автор статті свій робочий день збільшив хоча б до сьомої - побачив би своїми очима, що алейка просто змінила час роботи! І зрозуміло, що це не відведені місця для торгівлі продовольчими товарами! А ще б якщо пару днів там пройшовся, то побачив би одні й ті ж самі обличчя!!! Знову ж питання - після закриття продовольчого ринку - дозвіл на торгівлю є безлімітним на будь якому місті? Якщо так - то ті що там стоять "дурні"! Адже на центральній вулиці міста, чи біля Либідь Плази потік людей в цей час кращий!)))
  • Леонид Наседкин

    Куда убрали мою запись?
  • Леонид Наседкин

    Всим!Вам больше нечем заниматься?Или за это вам платят?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up