Сморід у Хмельницькому: пояснення та причини неприємного запаху

Сморід у Хмельницькому: пояснення та причини неприємного запаху
  • На запах лайна у місті скаржилися мешканці різних мікрорайонів.
  • Журналістка vsim.ua побувала на місці, що стало джерелом неприємного запаху.
  • Також в міськраді розповіли, чи вплине дана ситуація на стан води в Південному Бузі.
  • Дізнавайтеся причину та пояснення.

“Думала, що це кіт сходив в туалет”, “Боялися відкрити вікна” або “Не було чим дихати”. Саме так хмельничани описують останні дні, що видалися для них…смердючими. Про неприємний запах у місті стали писати в соцмережах і навіть обговорювати це в громадському транспорті у понеділок вранці.

Найпершими про сморід заговорили жителі Олешина, що на території Хмельницької тергромади. Місцеві відчули його у неділю, 24 липня. 

- Ранок неділі почався з того, що прокинулися від смороду о 5:30. Це просто жах, м'яко кажучи. Дитина кашляє, рвотний  рефлекс, просто стоїть запах лайна усюди -  що в хаті, що на вулиці! Тут сама рвати хочеш. До кого звернутися з поясненням?, - написала Ксенія Рижук в спільноті “Олешинська громада Хмельницька ОТГ. 

Відео дня

Допоки інші мешканці села стали ділитися враженнями від смороду, в Хмельницькому теж відчули запах лайна. Зокрема - в центрі, на Гречанах та Південно-Західному мікрорайоні. Хмельничани розповіли, що особливо неприємно пахло у неділю ввечері.

В Олешині зламався трактор, який засипав гній

У міській раді відреагували на сморід і з’ясували, де розташоване його джерело. Запах надходив з території ТОВ “Нові аграрні технології”, що в Олешині. Журналістка vsim.ua побувала на місці підприємства. Поблизу нього стояв ще більш різкий запах, ніж в місті чи його околицях. 

За даними сервісу YouControl, основна діяльність фірми - вирощування зернових, бобових та насіння олійних культур. Директор підприємства підтвердив, що сморід виник через діяльність на їхній території. 

Нет описания.

Начальник управління екології та контролю за благоустроєм міськради Олександр Луков пояснив, що наразі вивіз органічних відходів підприємством припинено. Трактором продовжують процес рекультивації. Таким чином неприємний запах має зникнути до кінця дня, 25 липня. 

Діяльність підприємства перевірятимуть правоохоронці та Держпродспоживслужба

Чиновник сказав, що сморід виник через певні порушення спричинені підприємством. Саме тому до ТОВ “Нові аграрні технології” навідалися представники Держпродспоживслужби, екологи та правоохоронці. Останні наразі проводять всі слідчі дії для встановлення складу правопорушення. У разі його наявності та доведення, підприємство можуть притягнути до відповідальності. 

Нет описания.

“Хмельницький купається в гівні”

Тим часом у соцмережах підняли іще одну тему, пов’язану із селом Олешин. У Facebook оприлюднили фото вивантажених відходів. Місцевий блогер Андрій Попик повідомив, що це зробили на березі Південного Бугу. Мовляв, це може спричинити забруднення річки. 

Про цю ж проблему заговорив і фасилітатор Європейського молодіжного водного парламенту Павло Везденецький. Він пояснив: дощ розмиває купу гною на заплаві річки й відходи потрапляють у Буг. Мовляв, таким чином, за кілька днів може бути масовий мор риби.

- У нас з року в рік постійно погіршуються показники якості води у Південному Бузі. Зокрема - це хімічне та біологічне споживання кисню і санітарно-мікробіологічні показники. З дощами так чи інакше гній потрапляє в річки, бо така природа, - говорить Павло Везденецький.

Що кажуть в міській раді

Тим часом у міськраді стверджують: забруднення Бугу гноєм - неможливе. Тож інформацію у соцмережах щодо вивантаження відходів біля берегів називають недостовірною. Начальник управління екології та контролю за благоустроєм міськради Олександр Луков каже, що на поширених фото - органічні відходи коней. Їх мешканці села мають використати для удобрення свого городу. 

Журналістка vsim.ua відвідала місце розташування вище описаних відходів. Біля них немає берега водойми. А також відсутній неприємний запах, що лякав хмельничан останні дні.

Нет описания.

Нагадаємо, що у вівторок, 12 липня, фахівці відбирали воду у Бузі на обстеження. Результат показав певні відхилення від норми. Саме тому мешканцям рекомендували утриматися від купання в річці.

Олександр Луков сьогодні, 25 липня, повідомив: результатів аналізів ще немає. А також наголосив на тому, аби хмельничани слідкували за дітьми й ті не пили воду з річки. Оскільки у водоймі виявили перевищення норми кишкових паличок. Це може викликати кишкову інфекцію.

Нет описания.
ТОВ “Нові аграрні технології”

Нет описания.

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Юрій Гудок

    Де Сашко наш? Чому нічого не коментує? За його каденції річка П Буг чомусь найбільш потерає. То риба дохне по декілька разів на рік від того що зливають хімію у воду. То тепер гній вивезли в купальний сезон у воду для екстріму людям. То зробили дамбу приватну і річку спускають в нерест на Трудовій.  Співпадіння чи так заплановано????
  • Vladimir T

    Воно б то все було нормально) і запах би перетерпіли, а якщо це все буде в Бузі, а там пляж... і далі? А гарантія, що раніше такого фермери не чудили. Приїхали перевірили є безпідставний факт, дали штраф і все

    Читач47 reply Vladimir T

    На пляжі можна буде зробити чудовий квітник на наступний рік
  • Читач81

    Не вірю в ті балачки дві машини дерьма зробили вонь на все місто.

    Читач47 reply Читач81

    "Вонь" (сморід) зробили не дві машини перегною, а два блогера - Попик і Везденецький
  • Es fero

    в нас Хм скільки людей з міста? всі виросли в навозі і вже їм воняє)))))

    читач34 reply Es fero

    кажи виключно про себе))

    PutnickFree reply Es fero

    правильно, а ще є каналізація, навіщо вона потрібна, тільки гроші на неї тратити, нехай вулицями стікає ;)

keyboard_arrow_up