Хмельничан просять тимчасово не купатися у Південному Бузі: що сталося

Хмельничан просять тимчасово не купатися у Південному Бузі: що сталося
  • Влітку у Південному Бузі можна помітити чимало людей, які купаються.
  • У міськраді попросили тимчасово утриматися від цього.
  • Дізналися, що сталося. 

Водойми у Хмельницькому час від часу привертаються до себе увагу багатьох людей. Про мертву рибу, цвітіння або сміття повідомляють в соцмережах. 

Усі ці причини не лякають більшість хмельничан. Під час спеки на міському пляжі ніде яблуку впасти. Чимало людей засмагають та купаються. Серед них - як дорослі, так і діти. Однак наразі мешканців міста просять утриматися від купання в Південному Бузі. Причину пояснили в управлінні з питань екології та контролю за благоустрєм міської ради. 

“Є відхилення від норми”

Начальник управління Олександр Луков розповів, що минулого вівторка, 12 липня, фахівці відбирали воду на обстеження. Результат показав певні відхилення від норми. 

Відео дня

Чиновник додав: виявлення відхилення пов’язують із високою температурою води, при якій брали проби на аналіз. Мовляв, тоді вона складала 29 градусів. Тобто, відбувався певний процес, що міг вплинути на підвищення показників. 

Олександр Луков говорить, що вже завтра, 20 липня, проводитимуть повторне обстеження. Його результати будуть готові орієнтовно 25-26 липня. Саме до цього часу хмельничанам радять не купатися в Бузі й очікувати на офіційне повідомлення від управління з питань екології та контролю за благоустроєм. 

Мертва риба та цвітіння води

Нагадаємо: минулого року в озері на Озерній помітили мертвих товстолобів. Це сталося навесні. У коментарі журналістці vsim.ua екологиня розповіла, що до гибелі риби міг призвести процес танення снігу. Більше про це читайте тут. 

Мертву рибу помітили і цього року, наприкінці травня. Проте не на Озерній, а в центрі міста. Товстолоби плавали черевом догори у Південному Бузі. Тоді ситуацію прокоментували в управлінні з питань екології та контролю за благоустроєм міськради. 

За словами керівника Олександра Лукова, фахівці перевіряли інформацію, чи могла риба загинути внаслідок потрапляння у воду шкідливих скидів. Для цього проводили аналізи відразу у двох різних лабораторіях. Та виявилось, що вода у Південному Бузі була у нормальному стані. В результаті - точної причини загибелі не змогли встановити. Лише були впевнені у тому, що причина не у забруднюючих речовинах.

Раніше ми вже розповідали вам про проєкти щодо очистки та оздоровлення стану річок. Їх підготували в департаменті інфраструктури міської ради. Розповіли про три варіанти  - розчистка Південного Бугу або річки Кудрянка чи перекидання стоку річки Плоска. Більше про проєкти дізнавайтеся в матеріалі. 

Окрім мертвої риби, Південний Буг має ще одну проблему - цвітіння води. Про це згадали під час конференції у Хмельницькому, де зібралися екологи, комунальники та активісти. 

Причиною цвітіння назвали фосфати, які є у мийних засобах. Останні у складі неочищених стоків потрапляють до Південного Бугу. Для розв’язання цієї проблеми потрібно купувати та встановлювати сучасне очисне обладнання.

Як вберегтися від кишкової інфекції

Кишкова паличка може викликати у людини гострі кишкові захворювання. МОЗ України має низку рекомендацій щодо цього. Оскільки влітку, як правило, збільшується кількість випадків інфікування.

Щоб запобігти цьому радять наступне:

МОЗ України повідомляє: найчастіше гострі кишкові інфекції проявляються підвищенням температури тіла, тривалою діареєю, блюванням, що не приносить полегшення. А також болем у животі, загальною слабкістю, головним болем та симптомами ГРВІ. Крім того, трапляються випадки, коли в носія інфекції відсутні жодні прояви. 

Щоб полегшити симптоми кишкових інфекцій, медики радять запобігати зневодненню та втраті організмом солей. Водночас нагадують: за появи симптомів захворювання, необхідно звернутися до лікаря. 

Читайте також: П'яний поліцейський спричинив ДТП біля Хмельницького (ФОТО)

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Leonid Lisenko

    Не срiть та не сцiть у воду падлюки й буде все нормально тодi!)))

    Es fero reply Leonid Lisenko

    "нащот" першого не бачила а от друге то хоч ковшиком вичерпуй
  • Es fero

    в Туреччині влітку часто спалахи ції інфекціїї кишк палички але там вода в морях як з крану- прозора видно пальці ніг через метр води до дна. все чисто нема запахів а захворювання постійно. їжа теж чиста і готелі. просто ідеально

    Святослав Москальчук reply Es fero

    Бо такі наші турки загадили все довкілля, маємо ,що маєио...

    Es fero reply Святослав Москальчук

    точно. можу сказати шо років 20 тому на 2й бухті вода була прозора. я ще там плавати навчилась.
  • Es fero

    без обстеження очима і носом ясно що вода зелена мутна воняє каналізацією або несе звідкись близько і вона якось стоїть і не зливається. стоїть і вариться. дамби не можна відкривати? щоб стікала

    вода ж в річках не наповнюється дощами а з джерел?

keyboard_arrow_up