Сьогодні відзначаємо День вишиванки. Історія свята

Сьогодні відзначаємо День вишиванки. Історія свята
Фото ілюстративне
  • День української вишиванки відзначається з 2006 року.

  • Традиційно його святкують у кожен третій четвер травня. 

Свято вишиванки відзначають у всьому світі у третій четвер останнього місяця весни. В цьому році воно припадає на 18 травня. Вже другий рік триває війна з росією, тому різні масштабні заходи, притаманні цьому яскравому святу, з зрозумілих причин не відбуваються. Як же виникло це свято і коли?

Де взявся День вишиванки

День вишиванки є досить молодим святом. Його започаткували 17 років тому, у 2006-му, в одному чернівецькому виші. 

Все почалося з того, що один студент з історичного факультету Чернівецького національного університету часто приходив на заняття у вишиванці. Це наштовхнуло його одногрупницю Лесю Воронюк на думку одягнутися в національні українські сорочки всією студентською громадою. 

Відео дня

Цю ідею підтримали не лише студенти, але й кілька викладачів. Та вже наступного року їх було значно більше. Через 2 роки, у 2008 році, День вишиванки вже поширився на всі заклади освіти в Чернівцях.

З роками традиція стала популярною по всій території України. Ініціативу підхопили інші міста, а невдозі це яскраве свято розповсюдилося також за кордоном, де перебувають українці.

До святкування Дня вишиванки долучилися етнічні українці в США, Канаді, Португалії, Італії, Румунії, Франції, Німеччині та інших країнах. Так День вишиванки став всесвітнім святом. Зараз його відзначають у 60 країнах світу, де є українська діаспора.

Подія швидше носить символічний характер, тому що не прив'язана до державного або церковного свята.

Походження вишиванки

Для українця вишиванка – не просто вбрання, це символ, який зберігає історичну пам’ять про національне коріння, ідентичність, розуміння себе, який єднає усіх нас.

Українська вишиванка має надзвичайно давнє походження. Численні дослідження свідчать, що вишите вбрання створювали ще до VI ст. Археологічні знахідки, датовані VI століттям, підтверджують наявність вишитого одягу у скіфських племен. Історики вважають, що ці вишиванки виконували функцію оберега в бою, адже скіфи були войовничим народом. Проте, зразки української вишивки з тих часів не збереглися.

В часи Київської Русі вишивка набула досконалості та розкоші — на одязі князів, знаті й священиків вишивали візерунки золотими й срібними нитками. Простий люд носив вишиванки з орнаментами, вишитими звичайними нитками. Вишивка була не тільки естетичною прикрасою одягу, а й способом розповісти оточуючим про свій рід та одночасно забезпечити собі енергетичний захист.

Пізніше, за часів славної Запорізької Січі, вишиванка стала невід’ємною частиною одягу козаків. Вважалося, що сорочка, вишита руками матері, дружини чи сестри, берегла життя воїна в бою, зцілювала рани й звеселяла на чужині. Крім того, певні символи на полотні убезпечували від злого ока і недобрих чарів. Саме в період існування Війська Запорізького визначився цілісний український народний костюм, а сорочка-вишиванка стала для українців національним символом.

В XIX столітті вишиванки почали носити з європейськими костюмами. Першим, хто поєднав українську вишиванку із буденним одягом став Іван Франко. Саме він стильно скомбінував вишиту сорочку із піджаком. В такому вигляді його можна побачити на 20-гривневій купюрі.

У ХХ столітті вишиванка дещо втратила свої позиції, був період, коли вона була під забороною, але повернулася в наше життя разом з незалежністю України.

Сьогодні вишиванка - це не лише патріотично, а й дуже стильно. Її носять у свята та в будні, на роботу чи для настрою. Із костюмом чи джинсами, під спідницю, штани і навіть кросівки. Вишиванка пасує до всього і абсолютно кожному українцеві. 

Опитування

А ви одягаєте сьогодні вишванку?

Цього року Всесвітній день вишиванки припадає на 18 травня – День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, а також 18-20 травня – річниця виходу українських захисників із Азовсталі.

В цей день у Хмельницькому проведуть ряд заходів. Містян та гостей запрошують на дефіле вишиванок, малечу на різноманітні майстерки, а студентство — на цікавий квіз. Серед присутніх розіграють 2 сертифікати на покупку вишиванок. Деталі — в афіші за посиланням.

Читайте також: Як у Хмельницькому відзначатимуть День вишиванки (ПРОГРАМА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Людмила Чайка

    Так

keyboard_arrow_up