“Солдатам на передовій холодно”: хмельницькі волонтери оголосили про новий збір

“Солдатам на передовій холодно”: хмельницькі волонтери оголосили про новий збір
Фото ілюстративне
  • “Волонтери Поділля” збирають кошти на зарядні станції для військових. 

  • Дізнавайтесь як задонатити та приблизити Перемогу. 

У понеділок, 5 грудня, Україна та світ відзначають Міжнародний день волонтера. За останні 9 місяців на Хмельниччині та й по всій країні масово збільшилась кількість людей, які допомагають захисникам боронити рідну землю. Хтось плете маскувальні сітки, готує їжу для військових, працює в штабах для переселенців, а хтось збирає кошти, купує спорядження, відвозить необхідні речі на передову. Тут немає важливої чи неважливої роботи — праця волонтерів безцінна. 

Збір на зарядні станції

З нагоди Дня волонтера благодійний фонд “Волонтери Поділля” оголосили новий збір. Вони хочуть придбати зарядні станції для українських військових. Збір проходить під гаслом “Мені не холодно. Солдатам на передовій холодно!”. 

— Українці, із Днем Волонтера! Мільйони нас об'єдналися та творять історію пліч-о-оліч з нашими військовими. Ми всі дуже різні, та нас об'єднує одна мета — ПЕРЕМОГА! До дня волонтера ми оголошуємо збір коштів на придбання зарядних станцій для наших військових. Нам не холодно. Солдатам на передовій холодно! — йдеться на сторінці фонду.

Відео дня

Долучитися до збору можна двома способами:

Історія Дня волонтера

День волонтера заснували ще у 1985 році за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН. В сучасній Україні волонтерський рух розпочався в 90-х роках, а офіційно його визнали 10 грудня 2003 року постановою Кабінету Міністрів.

Вважається, що волонтерський рух бере початок у 20-х роках XX століття. Після Першої світової війни, у 1920 році у Франції, під Страсбургом, був реалізований перший волонтерський проект за участі німецької і французької молоді, в рамках якого волонтери відновлювали зруйновані війною ферми в місцях найбільш запеклих боїв між німецькими та французькими військами. Пізніше цю естафету підхопила Індія, і рух поширився світом. У 1987 році в світі налічувалося 80 мільйонів волонтерів, на початок ХХІ ст. – понад 100 мільйонів.

Волонтерство закладено в генетичному коді українців. Багата традиціями культура нашого народу завжди давала настанови щодо способу життя в українському суспільстві, звичаї ставали законами, якими керувались люди щодня. Одним з них було побратимство – духовне споріднення та взаємодопомога, що забезпечувало допомогу в скрутну годину.

Перший найбільш потужний сплеск українського волонтерства відбувся у 2014 році, саме революція Гідності дала поштовх розвитку волонтерського руху в нинішній Україні. Люди жертвували усім: часом, грішми, часто здоров’ям і життям. Величезний тягар турбот винесли на собі волонтери у війні з російським окупантом. Ще тоді волонтери добровольцями йшли на фронт, збирали допомогу, везли на передову все, що могли, починаючи зі шкарпеток і закінчуючи тепловізорами, приймали біженців, здавали кров пораненим, знаходили потрібні ліки, плели маскувальні сітки й готували вареники та борщові набори.

Тепер же, під час повномасштабної війни, волонтерство в Україні досягло надзвичайних масштабів. Волонтери об’єднуються в організації чи невеликі групи, збирають кошти на сторінках соцмереж, знаходять та купують необхідне спорядження за кордоном та перевозять на передову, допомагають переселенцям пристосуватися до нових умов та виконують величезні об’єми роботи. 

Довідка:
Волонтерський рух – доброчинна діяльність, яка здійснюється фізичними особами на засадах неприбутковості, без заробітної плати, без просування по службі, заради добробуту та процвітання спільнот і суспільства в цілому. Людину, яка добровільно надає безоплатну соціальну допомогу та послуги інвалідам, хворим, особам і соціальним групам, що опинилися в складній життєвій ситуації, називають волонтером.
У Законі України «Про соціальні послуги» поняття «волонтер» трактується як фізична особа, яка добровільно здійснює благодійну, неприбуткову та вмотивовану діяльність, що має суспільно корисний характер. Роль волонтерства у соціальній сфері визнана на державному рівні, що знаходить своє підтвердження в окремих законодавчих документах, зокрема у законах України «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю», «Про соціальні послуги», в яких добровільна праця волонтерів визнається як необхідна та суспільно корисна.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Андрей Гришнюк

    Від зарядних станцій стане тепло?

    Так вони також потрібні і всюди.

    Але ж зараз холод, багато заявок на термобілизну,фліски,те що дійсно зігріє!!!

keyboard_arrow_up