Яку зарплату отримують мобілізовані хмельничани під час війни та скільки мають служити

Яку зарплату отримують мобілізовані хмельничани під час війни та скільки мають служити

Розповідаємо скільки отримують військові під час мобілізації, хто може отримати додаткову грошову винагороду та скільки служитимуть мобілізовані й контрактники. 

Більше 9-ти місяців через повномасштабне вторгнення росіян у нашій країні триває загальна мобілізація та військовий стан. Багатьох військовозобов’язаних хмельничан призвали на військову службу. Чимало захисників добровольцями пішли до військкоматів та стали на службу в ЗСУ. 

Їм виплачується заробітна плата та встановлені терміни перебування на службі. Зарплата військових складається з двох частин, а середній заробіток за основним місцем роботи за мобілізованими більше не зберігається.

Тож скільки отримують військовослужбовці, чи можуть чоловіку вручити повістку на роботі та скільки мають служити мобілізовані?

Відео дня

Зарплати військових в Україні

Наприкінці травня міністр оборони України Олексій Резніков пояснив особливості нарахування заробітних плат тим, хто служить. Він зазначив, що виплати, які отримують військовослужбовці, складаються з двох частин:

Очільник Міноборони наголосив, що мобілізовані громадяни, які не беруть участі в бойових діях, отримують по 30 тисяч гривень грошової винагороди на місяць. Натомість військовослужбовці, які беруть участь в активних бойових діях, отримують по 100 тисяч гривень щомісячно.

— Для тих воїнів, які беруть участь у боях, додаткова винагорода визначається з розрахунку 100 тисяч гривень на місяць або приблизно 3 тисячі гривень на день, – зазначив Резніков.

Кількість днів, які військовий безпосередньо провів у бою чи виконував бойові завдання, визначається на підставі бойових наказів і розпоряджень. Вони, в свою чергу, видаються військовим командуванням різних структур Сил оборони.

Додаткову грошову винагороду в розмірі 30 тисяч гривень отримують військовослужбовці таких структур:

Інфографіка: Генштаб

Зарплата мобілізованим за місцем роботи

В нашій країні загальній мобілізації підлягають військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років. Вони можуть отримати повістку за місцем проживання чи за місцем роботи. Раніше ми розповідали, якщо повістка прийшла на роботу, то підприємство має видати наказ щодо повідомлення про виклик у військкомат, довести наказ тим, кого він стосується, надіслати копію до терцентру комплектування та забезпечити явку військовозобов’язаних.

Для керівників підприємств також передбачили низку обов’язків у зв’язку з мобілізацією. Раніше до них належали і збереження робочого місця та заробітна плата. Але влітку ситуація змінилася.

Але 17 липня 2022 року в Уряді внесли зміни до законодавства. Відповідно до них роботодавець може не виплачувати мобілізованому працівнику зарплату. Таке рішення ухвалили через те, що закон про мобілізацію затверджували ще 2014 року й тоді не врахували масовість, з якою країні довелося зіткнутися після повномасштабної агресії російської федерації. Тож середній заробіток за мобілізованими більше не зберігається.

Передбачили й процедуру звільнення з роботи. Аби працівника звільнили, він має написати заяву або повідомити про факт мобілізації. Тоді роботодавець видасть наказ про звільнення у зв’язку з призовом з дня відсутності на роботі зі збереженням місця.

Скільки служитимуть мобілізовані

Термін служби мобілізованих залежить від роду військ, категорії та регламентується законом України "Про військовий обов’язок і військову службу". Наразі призов на строкову службу під час війни скасували. Разом з тим це не позбавляє чоловіків, які не були в армії, можливості бути призваними на військову службу за мобілізацією.

Строки служби мобілізованих чоловіків такі:

Термін служби контрактників

Служба військовослужбовців, які підписали контракт із Збройними Силами регулюється окремим законом про контрактну службу. У статті 23 цього документу передбачені такі терміни служби контрактників:

Окремі визначені терміни контрактної служби є у офіцерського складу. Для них передбачені такі терміни служби:

Нагадаємо, в Україні продовжили термін дії воєнного стану та загальної мобілізації ще на на 90 днів — до 19 лютого 2023 року. Детальніше про це читайте за посиланням

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up