Сотні свічок та колоски в руках: у Хмельницькому вшанували жертв Голодомору

Сотні свічок та колоски в руках: у Хмельницькому вшанували жертв Голодомору
  • В пам’ятний день сотні хмельничан приєдналися до Скорботної ходи.

  • Рушили від майдану Незалежності і провели панахиду біля “Ангела Скорботи”.

Щороку у четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв Голодомору. В цей день на вікнах запалюють свічку та згадують всіх, хто не пережив ті голодні часи. Традиційно жалобні заходи відбуваються і в Хмельницькому. Вагомо, що кожного року вони збирають все більше і більше людей. Сьогодні в середмісті було чимало пам’ятних заходів. До них долучалися молодь, школярі, студенти та ті, кому вдалося вижити в роки тотального мору українського народу.

В центрі міста частували стравами часів Голодомору. Давали хліб із висівок та наливали відвар з кори дерев. Це робили для того, щоб молодь, яка знає про голод із книжок, на хвилину відчула, що довелося пережити їхнім дідусям і бабусям. 

Надвечір центром міста пройшла Скорботна хода. Попри мороз і холод, цього року вона зібрала тисячі хмельничан. Хтось ішов зі свічкою чи лампадкою в руках. Хтось тримав жмут колосків. Як нагадування. Адже, очевидці досі пам’ятають, як за один колосок із колгоспного поля можна було позбутися життя. 

Відео дня

Рушили всі від майдану. Дорогою до колони приєднувалося все більше людей. Далі пройшли Проскурівською. Де перед кінотеатром Шевченка молоді активісти та курсанти прикордонної академії влаштували пам’ятний флешмоб. На площі засвітили десятки лампадок. З них виклали хрест, в центрі якого розмістили квіти жовто-блакитні паперові квіти. 

Завершилася Скорботна хода біля “Ангела скорботи”. Тут за всіма померлими в роки Голодомору провели панахиду. До якої долучилися духівники різних конфесій. Розпочалася вона із хвилини мовчання. 

На великому екрані транслювали спогади та історії від очевидців тих жахливих часів. На очах присутніх були помітні сльози. 

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ірина

    Той, хто забуває свою історію, не має права на майбутнє! Вічна пам'ять невинно убієним!
  • Дмитро Коломієць

    Так тримати молодці)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up