Соціальне таксі у Хмельницькому: кого обслуговує і як скористатись

Соціальне таксі у Хмельницькому: кого обслуговує і як скористатись
  • Соціальне таксі працює у Хмельницькому вже шостий рік. 
  • Працівники кажуть, клієнтів вистачає, а реклама між хмельничанами поширюється як “сарафанне радіо”. 
  • Розповідаємо детальніше, кому доступне соціальне таксі, які умови і як можна скористатись послугами. 

Хмельничанин Віктор більше 15 років пересувається на візку. Чоловік майже щоденно їздить вулицями міста й долає десятки перешкод. Мова йде про високі бордюри, незручні пандуси або взагалі їх відсутність.

Поїздка в громадському транспорті для таких категорій мешканців - неможлива, адже перетворюється на справжнє випробування. Таких хмельничан як Віктор - багато. Саме для їх мобільності в місті запровадили соціальне таксі. Їх автомобілі із відповідним логотипом помічав на вулицях кожен. Журналістка vsim.ua дізнавалась, що це таке, хто може ним скористатись і як. 

Кількість автомобілів збільшили

Соціальне таксі працює в місті з 2016 року. Це один із проєктів благодійного фонду  «Карітас Хмельницький УГКЦ». Його фінансує Хмельницька міська рада. Обслуговують як хмельничан, так і жителів міської територіальної громади. Про це vsim.ua розповідає менеджер проєкту Наталія Соколовська.

Відео дня

Соціальне таксі - це спеціальний автомобіль, обладнаний підйомниками. Аби маломобільні особи вільно змогли заїхати і транспортуватись в будь-яку точку міста. 

Спочатку був один такий транспортний засіб, згодом - три. Наразі придбали вже шостий соціальний автомобіль. Отож, як це працює?

-  До нас звертаються за вказаним номером і ми домовляємось про зустріч. Людина пише заяву, дає всі документи, що підтверджують інвалідність, підписуємо договір. Далі управління праці видає відповідне рішення. І так працюємо, - пояснює  Наталія Соколовська. 

Варто додати, що соціальне таксі - це не поїздки на ринок або за власними потребами. Лише - цільове призначення. Тобто, до медичних, реабілітаційних, навчальних закладів або ж державних установ - центрів правової допомоги, ЦНАПів та інших закладів соціальної сфери. 

Хто може скористатись і скільки разів?

  • Люди з першою групою інвалідності;
  • Діти з інвалідністю незалежно від видів захворювання;
  • Друга-третя групи інвалідності - при порушенні опорно-рухового апарату для людей, які пересуваються на візку. 

Працівники кажуть, при потребі можуть допомагати і військовим. Однак для офіційного користування соціальним таксі, повинні бути документи, що підтверджують інвалідність. 

Є також обмеження на кількість поїздок. За місяць соціальним таксі можна скористатись 16 разів. Для людей, які відвідують процедури гемодіалізу є більше поїздок - 24. Всі поїздки є безкоштовними. 

Територія обслуговування соціального таксі - в межах міста і Хмельницької територіальної громади. 

До слова, за минулий місяць цією послугою скористались 97 осіб. Загалом соціальне таксі виконало за жовтень понад 800 маршрутів. 

-  Роботи завжди вистачає. Щомісяця є нові особи, яким потрібна ця послуга. Це працює як “сарафанне радіо”. Наші автомобілі самі про себе говорять тому, що вони всі брендовані і на всіх є номер телефону, - додає менеджер проєкту. 

Як скористататися?

Слід оформити заявку для перевезення за адресою: м. Хмельницький, вул. Зарічанська 10/3 та за телефоном 067 32 30 626.

Документи, які потрібні для оформлення:

  • Паспорт
  • Ідентифікаційний номер
  • Довідка МСЕК про інвалідність
  • Програма реабілітації (при наявності, для 2 і 3 групи інвалідності - обов'язково).

Читайте також:

Послуги доглядальниці у Хмельницькому: вартість та умови

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up