Суд виправдав лікаря-депутата з Летичева, який “не зміг” продути Драгер (ВІДЕО)

Суд виправдав лікаря-депутата з Летичева, який “не зміг” продути Драгер (ВІДЕО)
Віктор Зьомко. Фото із сайту Летичівської райради.
  • Віктора Зьомко оформили за п’яне водіння. Щоб визначити вміст алкоголю, чоловіка катали по лікарнях майже дві години.
  • Суд взяв до уваги результати аналізу крові, який водій здав із порушенням процедури.
  • Аналіз показав 0,19 проміле і його визнали невинним.

Віктор Зьомка – лікар-уролог в Литичівській райлікарні. Із червня 2017 року він керує даним медзакладом. Також він є діючим депутатом місцевої райради. Вчора, 3 квітня, він постав перед судом. Чоловіка оформили за 130-ою – керування транспортним засобом у стані сп’яніння.

Чому зупинили депутата

12 лютого о 23:00 Віктор Зьомко на своєму авто «Ford Focus» (транспортний засіб депутат вніс до своєї декларації за 2017 рік, - прим. автора) їхав Летичевом трасою М-12. Нагадаємо, що на ній із червня 2017 року працює патрульна поліція. Правоохоронці зупинили водія через технічну несправність автомобіля - не горіло ближнє світло.

Водійського посвідчення при собі у чоловіка не було. Як пояснив він в суді, просто взяв не той одяг, в якому лежали документи. Надав документи Віктор Зьомко уже біля свого дому, що у Летичеві, куди його відвезли поліцейські.

Відео дня
Суддя Анатолій Лазаренко.

Під час спілкування з чоловіком помітили у нього ознаки сп’яніння. Як зачитав із протоколу на засіданні суддя Анатолій Лазаренко, патрульні почули запах алкоголю з порожнини рота. Також в документі вказано, що поведінка Віктора Зьомки не відповідала обстановці.

Не зміг надути в “Драгер”

Патрульні запропонували Віктору Зьомко пройти тест на стан сп’яніння за допомогою приладу “Драгер”.  Він не відмовився, але “продути” водій не зміг. Як видно на відео, чоловік дув у прилад кілька разів. Жодна його спроба не була вдалою. “Драгер” не спрацьовував і не показував кількість проміле.

 - Я не можу сказати. Можливо, це стрес. Можливо, морозна погода. В мене було більше п’яти, може восьми спроб. Він не висвічував ні нуль, не висвічував ніякі цифри, - так пояснив Віктор Зьомко ситуацію під час судового засілання.

Не отримавши результату на алкотестері, поліцейські відвезли водій в Летичівську районну лікарню. Але й там освідчення на стан сп’яніння водій не пройшов. Як виявилося на місці, алкотестер в лікарні був у неробочому стані. Аналіз крові також не проводили. Поліцейські засумнівалися в об’єктивності працівників медзакладу, яким доведеться проводити аналіз крові свого керівника.

Аби все таки провести освідчення на стан алкогольного сп’яніння, чоловіка відвезли в інший медзаклад. Аж у Хмельницький. Доставили його в наркодиспансер, що на Юхима Сіцінського (раніше Ватутіна). Дути в “Драгер” він не захотів. Патрульні оформили матеріали за відмову. З таким формулюванням вони надійшли до суду.

Поки патрульні заповняли документи, Віктор Зьомко самостійно, порушуючи процедуру, вирішив здати кров на вміст алкоголю. Згідно з Інструкцією про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак сп’яніння, кров відбирають лише після проходження тесту на “Драгері”.

Згідно з Інструкцією про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак сп’яніння, пройти освідування на стан сп’яніння водій може протягом 2 годин після зупинки поліцією. Коли Віктор Зьомко здавав кров, минула 1 година 45 хвилин.

Довідка з 0,19 проміле

Суд по «справі 130» відбувся в Летичівському районному суді вчора, 3 квітня. Після ранкового тригодинного засідання суддя Анатолій Лазаренко пішов до нарадчої кімнати. Рішення по справі зміг винести майже наприкінці робочого дня.

Віктора Зьомко визнали невинним у водінні в стані сп’яніння. Причина - довідка з результатами аналізу. Її надали із хмельницького наркодиспансеру на запит суду. У довідці було вказано, що у крові чоловіка було 0,19 проміле. Допустима норма згідно законодавства - 0,20 проміле.

На судді чоловіка також запитали, що ж могло спричинити такий показник. Віктор Зьомко висунув дві версії. Згідно першої, мінімальна доза алкоголю в нього була через те, що він приймав припарат “Уролисан” три дні до того, як його оформили за 130-ою. Інша - за день до того він був на святкуванні дня народження і там вживав спиртне.

Думка юриста

Альона Мельник-Кірієнко, начальник сектору правового забезпечення УПП в Хмельницькій області ДПП, капітан поліції

- Протокол складено за відмову від проходження огляду на стан алкогольного сп’яніння у спосіб передбачений чинним законодавством. Згідно спільного наказу МОЗ/МВС 1452/735 (Надалі - Наказ) результат медичного огляду особи на стан сп’яніння відображається у висновку , що складається безпосередньо після огляду особи. В даному випадку після відмови водія пройти огляд у медичному закладі за допомогою приладу Драгер, лікар видав висновок в якому зазначено відмову від проходження огляду за допомогою приладу Алкотестер Драгер. Згідно постанови Кабінету Міністрів № 1103 у разі відмови водія транспортного засобу від проведення огляду в закладі охорони здоров’я, поліцейський в присутності двох свідків складає протокол про адміністративне правопорушення, у якому зазначає ознаки сп’яніння і дії водія, щодо ухилення від огляду. У водія за його бажанням було відібрано зразки крові. Здача крові взагалі можлива у випадках: - якщо в обстежуваної особи неможливо взяти зразки біологічного середовища, а саме слину, сечу, та змиви з поверхні губ, шкірного покриву обличчя та рук; -якщо водій – учасник дорожнього руху внаслідок ДТП перебуває у несвідомому стані або з тяжкими травмами. В інших випадках можлива здача зразків біологічного середовища – крові лише після інструментального дослідження за допомогою вимірювальної техніки, а саме приладу Драгер. Саме така послідовність огляду чітко передбачено Актом медичного огляду, зразок якого передбачений Наказом. В даній ситуації водій відмовився від проходження огляду, процедура якого чітко регламентована Наказом, тому матеріали складались за відмову від проходження огляду. Відібрання зразків крові – це лише виявлене бажання водія, результат якого не міг мати правових наслідків для вже складених матеріалів за ч.1 ст.130 КУпАП. А саме, довідка за результатом здачі крові, видана медичним закладом не відразу після огляду, а через півтора місяці після здачі крові із сумнівним показником вмісту алкоголю не являється допустимим та достатнім доказом невинуватості водія за ч.1 ст.130 КУпАП.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Alexander Zacharkiewicz

    > 2 год.
  • Анонім

    Головний лікар напевно в курсі яким чином знизити рівень алкоголю в крові. Поки його возили час працював на нього, і ніщо йому не завадило прийняти один медпрепаратів а..... Цей трюк давно відомий!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up