Свято сатани чи невинна розвага: що Церква у Хмельницькому каже про Хелловін

Свято сатани чи невинна розвага: що Церква у Хмельницькому каже про Хелловін
  • У ніч з 31 жовтня на 1 листопада святкують Хелловін.

  • Як до цього свята ставиться духовенство та чому вважає його небезпечним.

  • Запитали у священників трьох християнських конфесій Хмельницького.

Гарбузи зі страхітливими “обличчями”, кажани та костюми нечисті - у ніч з 31 жовтня на 1 листопада святкують Хелловін. Діти та дорослі переодягаються у відьом, перевертнів та іншу нечисть й влаштовують вечірки. А домівки прикрашають тематичними декораціями.

“Моторошний” тренд не оминув й Хмельницький. За кілька тижнів до останнього жовтневого вечора чи не в кожному магазині з'явилися гарбузові ліхтарі та павуки на вікнах.

Що про це свято кажуть хмельницькі священники?

Відео дня

Трохи історії для початку

Хелловін походить від кельтського свята Самайн, яке припадало на кінець жовтня. У цей час кельти проводжали світу пору року - літо й зустрічали темну - зиму. Його трандиційними кольорами були чорний та помаранчевий. Перший символізував ніч та смерть, другий - зібраний урожай.

Після прийняття християнства 1 листопада почали відзначати Урочистість Усіх Святих. Вечір перед цим святом отримав назву “All Hallow’s Eve” (з англійської - “надвечір'я усіх святих”). Згодом назва скоротилася до відомого нам Halloween або Хелловін. Старовинні язичницькі традиції у ньому замінили вечірки “нечисті” та вирізання ліхтарів із гарбуза.

Свято стало дуже популярним у Сполучених Штатах Америки, а після розпаду СРСР - на пострадянському просторі, зокрема й в Україні. Однак Церква застерігає людей перед Хелловіном

Журналістка “ВСІМ” Юлія Подлюк запитала у священників різних християнських конфесій міста, чому вони не радять його святкувати.

Отець Андрій, парафія Святої Трійці в селі Іванківці, ПЦУ

- Церква не сприймає цього "свята". Воно пропагує магію, демонізм - те, що веде людину до духовної смерті й проти чого Церква бореться.

Під час Таїнства Хрещення хресні батьки, або той хто охрещується на запитання священника “Чи ти відрікаєшся від сатани?” Тричі відповідають “Відрікаюся”. Потім на його запитання “Чи ти з’єднуєшся з Христом?” відповідають “З’єднуюсь”. Людина, яка зреклася сатани, з’єдналася з Богом, що потім робить переодягаючись в упирів, демонів і т.п? Прославляє нечисть, диявола. А батьки і близькі в цьому допомагають, заохочують. Мовляв, нічого страшного. Люди цього серйозно не сприймають. Але якщо ми одягаємо на себе ці костюми, беремо участь у цьому шабаші, то уподібнюємося до цих духів, зрікаємося Христа. А відречення від Христа є одним з найсерйозніших гріхів.

Є такий хороший вислів: “Найважливіше досягнення диявола в тому, що він переконує людей, ніби його не існує”. У випадку з Хелловіном його хитрість в тому, щоб показати, ніби це все смішно. Ніби це всього-на-всього невинна забавка. До церкви люди не йдуть, не моляться, бо пандемія, а як Хелловін, то пандемії вже немає.

Диявол хитрий. Не факт, що сьогодні людина одягнулася у нечисть, а завтра має щось статися. Але такі захоплення поволі будуть відтягувати людину від Бога, вести до смерті духовної, що буде проявлятися у ще більшій кількості депресій, суїцидів та інших проблем з психікою. Не варто думати: “Ось я зробив, зі мною нічого не сталося”. Зараз нічого, а в майбутньому наслідки можуть бути непередбачуваними.

Варто уникати цього збіговиська. Мова не йде про те, що не можна святкувати, бо просто не можна і все. Потрібно бути свідомими у своєму виборі й розуміти, що добре, а що погано, що мені корисно, а що ні. Аналізувати все що відбувається навколо і не жити за принципом: "Інші так роблять, чому ж мені не можна?".

Отець Микола Лучинський з парафії Христа Царя Всесвіту в Хмельницькому

Отець Микола Лучинський надав журналістці спільну заяву Духовної ради міста з приводу святкування Хелловіну. 

Наводимо нижче уривки з цієї заяви:

- Хелловін є суто язичницьким святом. … Це свято зла, яке прославляє сатану, пропагує ідолопоклонство, жорстокість розпусту, сатанинські ритуали. Його святкування - це висміювання християнського розуміння смерті, святості, вічного життя. … Будь-яка причетність до Хелловіну є гріхом богохульства, порушенням першої Божої заповіді: «Я – Господь Бог ваш… і нехай не буде у вас інших богів передо Мною» (Вих.20:2-3). ...

- … Святкування свят, подібних Хелловіну - це свідчення духовної катастрофи у суспільстві. Як наслідок, те місце, котре приготовлене Христом в душі кожної людини для себе, нині заповнюється усяким брудом: убивствами, блудом, жадібністю, заздрістю. Відвідування ж храму сприймається по-споживацьки - охрестити-відспівати, поставити свічку чи набрати води. ...

- … Закликаємо в першу чергу батьків та педагогів достовірно інформувати про витоки цього “свята” та про небезпеки привселюдного віддавання культу смерті, демонам та сатані, боротися, щоб подібні святкування не готувалися і не проводилися. Не допустіть ваших дітей іти на карнавали чи вечірки з подібним контекстом і не купуйте продукцію, пов’язану з Хелловіном, - зазначено у заяві.

Андрій Андрейчук, протестантський священник, пастор церкви “Ранкова зірка”

- З католиками та православними ми маємо спільну позицію стосовно цього питання. Ми розглядаємо Хелловін з точки зору Святого Письма й вважаємо, що святкувати його - велике зло. Апостол Павло каже, щоб ми не давали місця дияволу.

Церква сатани вважає Хелловін своїм основним святом. Вони кажуть, що всі, хто бере в ньому участь, прославляють сатану.

Сам гарбуз, у який ставлять свічку, є символом мертвої душі. Біблія забороняє нам розмовляти з мертвими душами, викликати їх, просити про їхній захист, бо Господь нас захищає. А християнин, який читає Святе Письмо й має страх Божий, ні в якому разі не може брати участь у святкуванні Хелловіну.

Опитування

А ви святкуєте Хелловін?

Читайте також:

Хмельниччина може отримати власного святого. Хто він?

Слухали рок і катали перехожих. Репортаж з байкерської тусовки в центрі Хмельницького

Шоу дронів у Хмельницькому: як це було

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Yura Chubaka

    Івана Купала святкуємо, отже і Велесову ніч давайте відзначати
  • Валентина Красницкая

    Свято не наше, хіба вони наші святкують?Чому нас так тягне до чужих традицій?
  • Инна Маковецька

    Дурість,немає сенсу в цьому празнику!
  • Furmanchuk Vasyl

    Хто знає, коли в церкві можна посв'ятити гарбуз?

keyboard_arrow_up