Тисячі ліхтариків, найдовша лавка та 300 літрів кави: якими рекордами Хмельниччина дивувала Україну

Тисячі ліхтариків, найдовша лавка та 300 літрів кави: якими рекордами Хмельниччина дивувала Україну
  • На Хмельниччині люблять встановлювати рекорди.

  • Пропонуємо вам пригадати найцікавіші з них.

Днями на Хмельниччині встановили два національних рекорди. На День Незалежності  в обласному центрі найбільша кількість людей малювали величезну картину. Участь в художній акції взяли 1330 хмельничан. Напередодні на межі Хмельницької та Тернопільської областей розгорнули найдовший в Україні прапор. З території громади Скали-Подільської на Тернопільщині до Гуківської громади на Хмельниччині протягнули трикілометрове синьо-жовте полотно.

Якими ще рекордами України дивували Хмельниччина та хмельничани?

Тістечка для військових та рекордна школа

У 2017 році учні Хмельницької гімназії №1 імені Володимира Красицького з батьками спекли 3 250 тістечок для воїнів АТО. Робота над солодощами тривала впродовж двох тижнів у домівках школярів. Після уроків вони разом з учителями виготовляли подарункові коробочки з написами “Я молюся за тебе”, “Ми тебе чекаємо”, “Повертайся живим”.

Відео дня

Зусилля школярів потягнули на національний рекорд. Результат їхньої роботи внесли до Книги рекордів України. Як повідомляли на сторінці школи у Facebook, солодкі подарунки згодом отримали 600 українських військовослужбовців.

 Фото зі сторінки Гімназії №1 у Facebook

Школярі з Хмельницького відзначилися не лише тістечками. У 2016 році учні навчально-виховного об'єднання №5 імені Сергія Єфремова виготовили 5 664 новорічно-різдвяних листівок для воїнів на передовій. Діти стали рекордсменами України в категорії “Масові заходи”.

У 2020 рекордсменом стало хмельницьке НВО №28 як школа з найбільшою кількістю учнів. У лютому 2020 року в цій школі навчалися 2 122 дитини. Як зазначають на сайті закладу, цьогоріч в 73 класах навчається 2 336 учнів.

200-кілограмовий пряник та десятки тисяч ліхтариків

Два роки тому, під час святкування Дня Незалежності, на головній площі Хмельницького створили найбільшу в Україні геральдичну мапу. Міські чиновники з представниками діаспори виклали її з медових пряників.

Мапа складалася з 45 частин, на яких зобразили герби 6 міст та 20 районів Хмельниччини, а також 19 країн, з яких прибули представники української діаспори.

Ласощі загальною вагою 200 кілограмів внесли до національного реєстру рекордів України.

А у 2014 році у Хмельницькому встановили не лише національний, а й світовий рекорд. До Дня міста у небо над Бугом випустили 18 100 ліхтариків, купівлю яких профінансували хмельницькі підприємці. Попередній рекорд був зафіксований у Таїланді, де в небо злетіли 14 тисяч ліхтарів.

 Фото з архіву редакції

Крім того, рекордсменами стали студенти Хмельницького національного університету. Рекорд отримав назву “Найчисельніший перегляд фільму у вишиванках”. За інформацією Центральної бібліотечної системи, на перегляд стрічки “Гіркі жнива” у національному одязі зібралися 292 особи.

Енергетики-рекордсмени 

Вражаючі досягнення фіксували не лише в обласному центрі. У 2016 році в Нетішині на атомній електростанції виробили рекордну кількість електроенергії - 7,618 мільярда кВт*год. Тоді перший енергоблок ХАЕС використали майже на 87% потужності, що стало найвищим коефіцієнтом серед 13 українських реакторів того ж типу.

Для атомників ХАЕС цей рекорд був не єдиним. У 2010 році колектив електростанції створив найдовший в Україні автограф завдовжки 1 170 метрів. У 2013 році майстер гідротехнічного цеху ХАЕС за 20 годин пішки пройшов 138 кілометрів.

Унікальним здобутком може пишатися й Славута, де в 2012 році встановили найдовшу в Україні лавку протяжністю 213 метрів. На ній одночасно змогли вміститися 1000 школярів.

У Кам'янці-Подільському нові рекорди з'являються чи не щороку

Звання “міста рекордів” на Хмельниччині по праву належить Кам’янцю-Подільському. Там досягнення фіксують регулярно, найчастіше під час відкриття туристичного сезону.

Так, у 2014 році на Польському ринку зварили каву у 350-літровій турці. Перед тим для запашного напою в міських кав'ярнях змололи 30 кілограмів кавових зерен.

У 2016 році презентували найбільший в Україні сувенірний магніт довжиною 2 метри, шириною 1,25 метра й товщиною 5 сантиметрів. Він був більшим за звичайні магнітики у 320 разів.

 Фото з архіву редакції

У 2017 році майже 1,5 тисячі осіб разом стрибали зі скакалками, а в 2018 понад 3 тисячі кам’янчан створили найбільший в Україні живий герб міста. У 2019 році десятеро українських богатирів, серед яких був Василь Вірастюк, разом підняли платформу з цементом вагою 3 тонни 225 кілограмів. Всі ці здобутки внесли до національного реєстру рекордів.

“Книга рекордів України” є акредитованим партнером світової Книги рекордів. Щоб встановити рекорд, необхідно подати заявку. Її експертизу проводять у строк від 1,5 до 3 місяців. Для реєстрації досягнення формують експертну комісію та проводять офіційну фіксацію.

За повідомленням офіційного сайту Книги рекордів України, ніякої грошової винагороди для рекордсменів не передбачено.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up