Торгувати первоцвітами у Хмельницькому можна лише 8 березня

Торгувати первоцвітами у Хмельницькому можна лише 8 березня
  • Штрафи? Ні, не чули! У жіночий день підсніжниками торгують на кожному кроці.
  • Продавців відповідальність не лякає. В свято можуть заробити півмісячну зарплату.
  • Екоінспекція сьогодні вихідна. А копи можуть лише дати попередження.

 

За підсніжниками та шафраном хмельничани їдуть в деражнянські, шепетівські та городоцькі ліси. Найбільше ними торгують у переддень та під час святкування 8 березня. За один день на первоцвітах торгаші можуть заробити до 1500 гривень. Адже притягнути їх до відповідальності за торгівлю рідкісними квітами можуть лише екологи та патрульні. Перші сьогодні - святкують, другі кажуть, що поки лише попереджають.

Журналісти vsim.ua оглянули масштаби продажу перших квітів зранку 8 березня та поспілкувались із кількома продавцями.

У свято торгівля в розпалі

Відео дня

Найпопулярніші місця продажу первоцвітів у центрі – майданчик біля «Дитячого світу», стихійний ринок на перехресті вулиць Вайсера-Проскурівського Підпілля та майданчик біля ТЦ «Атріум». У пошуках підсніжників спочатку вирушили до «Атріуму». Шукали недовго.

Біля квіткового павільйону стоїть молода жінка. На вигляд років 35. В руках паперова коробка із готовими пучками підсніжників. За один букетик просить 15 гривень.

- Рву в лісі, в Деражнянському районі, - пояснює продавчиня. – Беріть, гарні ж які подивіться.

Ближче до продовольчого ринку розвернулась стихійна торгівля по Проскурівського Підпілля. Окрім ковбас, молока та овочів, сьогодні на імпровізованих прилавках лежить маса підсніжників. Вони є в кожного п’ятого продавця. Торгують і чоловіки, і жінки. В когось лише кілька пучків, хтось тримає первоцвіти в пластикових посудинах, інші – в ящиках чи пакетах. Тут ціни подешевшали. За пучок квітів просять від 5 до 10 гривень.

За рогом на Вайсера торгівля не припиняється. В тому числі первоцвітами. Бабуся років шістдесяти тримає на прилавку поруч із молоком кілька пучків підсніжників. Цінить за один по 10 гривень. А біля її ніг стоїть привідкрита «кравчучка». Всередині повно біленьких підсніжників.

- Бери, доню, по 10 віддаю, - просить старенька. – Ти не думай, то наші підсніжники, хмельницькі. Збираємо в Шепетівці.

Previous Next

Та найбільше первоцвітів сьогодні, 8 березня, на майданчику біля «Дитячого світу». Поряд із тюльпанами та вазонами тут продають шафран (або крокуси – прим. авт.). Його цінять по 10 гривень за пучок. Торгують крокусами переважно старенькі. Формують пучки зі стебелин квітів одразу на місці та обгортають зеленим листочком.

А от підсніжники тут дорожчі. За пучок просять від 20 до 40 гривень. Ті, що по 40, упаковують в паперові стаканчики та обгортають гофрованим папером.

- Дивіться, ці по 35, ці по 40 гривень, - розповідає молода продавчиня. – Сюди, в стаканчик можна налити води і підсніжники вам будуть довго стояти. Ми їх в Городоцькому районі збирали.

Previous Next

Продавців штрафи не лякають

На запитання, чи не бояться продавці штрафів за торгівлю первоцвітами, більшість лише розводить руками. Хтось ще не попався. Інші, кажуть, вийшли торгувати квітами перший день. Дехто скоса приглядається чи, бува, не інспектор.

Молода жіночка біля «Атріуму» першу хвилю мовчить, далі тихо каже: «Ні, не чула про штрафи». Бабуся з «кравчучкою» біля продовольчого ринку, навпаки, про штрафи знає. Та від торгівлі не відмовляється.

- Та знаю, що штрафують. Але треба грошей. Жити ж якось треба. Беріть підсніжники, мужчина, - звертається бабуся вже до іншого покупця.

Біля «Дитячого світу» про заборону торгувати первоцвітами також знають. Та продавців це не лякає. Бабусі кажуть, що штрафів ще не платили. Молодші жінки сподіваються, що сьогодні не штрафуватимуть. Мовляв, свято ж. Чоловік, що торгує підсніжниками, допитує від чого така зацікавленість. А покупці тим часом розпитують ціни та беруть квіти, в тому числі і первоцвіти.

За первоцвіти мають штрафувати і продавців, і покупців

Підсніжники та шафран занесені до Червоної книги України. Та не тому, що це надто рідкісні квіти. На сайті redbook-ua.org вказано, що чисельність підсніжників та шафрану зменшується саме через масове зривання на букети та продаж. Там же й зазначено, що несанкціоновану заготівлю та продаж, порушення умов місцезростання цих рослин заборонено.

На сайті Держекоінспекції Хмельницької області повідомляють, що за торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин передбачено штраф. Так, відповідно до статті 88-1 КУпАП за збір, продаж та купівлю первоцвітів передбачено штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень. Тобто, екоінспектори можуть оштрафувати і того, хто продав квітку, і того, хто придбав. А самі рослини підлягають конфіскації. А от торгівців первоцвітами можуть оштрафувати ще й за статтею 90 КУпАП. Згідно неї за знищення кожної стебелини квітки передбачена грошова компенсація. Так, за один екземпляр черемші передбачений штраф у розмірі 62 гривень, шафрану чи підсніжника - від 49 до 62 гривень в залежності від виду квітки, стебелина сон-трави обійдеться від 37 до 62 гривень.

Але сьогодні, 8 березня – державний вихідний. В тому числі і в працівників Держекоінспекції. Тож, незважаючи на масову торгівлю первоцвітами, продавців ніхто штрафувати не буде.

- Сьогодні взагалі-то в нас вихідний, - пояснює vsim.ua речник прес-служби Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області Наталія Сологуб. – Рейди по виявленню первоцвітів вже проводили.

«Усне зауваження та мінімальний штраф»

Патрульні розповідають, що рейд по виявленню первоцвітів проводили вчора, 7 березня. Кажуть, продавцям біля «Дитячого світу» дали попередження. Але ті продовжили торгівлю, щойно копи пішли.

Роман Мартинюк, речник управління патрульної поліції 

- Взагалі штрафувати за первоцвіти – це компетенція екологів. Вони мають більше повноважень по виявлення таких правопорушень та накладення штрафів. Можуть встановити вид квітки, зазначити, що вона рідкісна, порахувати кількість рослин в продавця і накласти чималий штраф згідно 88-1 статті. Але патрульні так зробити не мають права. Патрульний же не має право встановлювати тип квітів на місці. Він не експерт в цьому, тому оформлює максимум торгівлю в забороненому місці, але не торгівлю первоцвітом. Частіше – робить усне зауваження і просить припинити торгувати. Все, що ми можемо зробити – це вилучити і знищити товар та  накласти штраф за торгівлю в незаконному місці. Згідно 160-ї статті КУпАП цей штраф становитиме всього від 17 до 108 гривень.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Антіпко

    а сьогодні наші браві копи будуть ганяти бабульок з квітами і молоком
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up