Церква у Хмельницькому районі не змогла перейти до ПЦУ: розповідаємо деталі

Церква у Хмельницькому районі не змогла перейти до ПЦУ: розповідаємо деталі
  • Мова йде про Свято-Дмитрівський храм у Шпичинцях Хмельницького району. 
  • Люди проголосували за перехід до ПЦУ, а в мп заявили про “захоплення церкви”.
  • Розповідаємо деталі конфлікту. 

Село Шпичинці входить до складу Деражнянської міської громади. Його мешканці багато років ходять до Свято-Дмитрівського храму. Наразі церква належить до УПЦ (мп). Відтак люди вирішили організувати збори, аби проголосувати за перехід до ПЦУ за прикладом, як це відбувається по всій Україні. Жителі розповідають, не всі проголосували "за" перехід. Завадили цьому прихильники московського патріархату, які себе називають "прихожанами этого храма" і були привезені на збори задля масовості. Розповідаємо детальніше про інцидент. 

Були сварки і прокльони

У Шпичинцях люди вирішили зібратись біля сільського храму, щоб розірвати стосунки з церквою московського патріархату. Збори організували 30 квітня. Як розповідають журналістам vsim.ua місцеві, тоді вдалось зібрати 148 підписів за перехід до ПЦУ. Та знайшлись ті, хто були проти. За словами очевидців, рішення не підтримали півтори десятки жителів села. Щоправда, проголосувати ті відмовились. Окрім цього, їх підтримали близько 30 невідомих осіб. Кажуть, на місці були і погрози, сварки, і навіть прокльони. 

  • Окрім мешканців села з сторони УПЦ (мп) були запрошені “гості” з різного місця проживання. Самі мешканці села майже всі проголосували за перехід до ПЦ, а ось та сторона наші побажання не прийняла до уваги. Мешканців громади було багато. А людей з іншої сторони я майже не знаю. Але вони себе називали “прихожани этого храма”..І вони вважають, що церква - це їхнє майно, - розповіла жителька села Оксана Назарук. 

Місцеві додають також, що і сам священик був проти переходу до ПЦУ. 

Відео дня

Чим закінчились збори громади?

Парафії сіл Шпичинці та Коржівці залишаються в УЦП (мп). Мовляв, таке рішення ухвалили на тих же загальних зборах 30 квітня. 

Проте, що Свято-Дмитрівський храм залишається в складі УПЦ, повідомили в юридичному відділі єпархії. І додали, що парафія повідомила про це й обласну військову адміністрацію. 

  • «Релігійні громади підтвердили свою духовну і канонічну єдність з Українською Православною Церквою з керівним центром у м. Києві під предстоятельством Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, - йдеться в повідомленні. - Повноважні загальні парафіяльні збори релігійних громад на чолі з настоятелями відбулися 30 квітня 2023 року, після Божественної Літургії в Неділю 3-тю після Пасхи, святих жінок-мироносиць», - йдеться у повідомленні. 

Щоправда, жителі села розповіли свою версію того, що відбувалось на місці і чим все закінчилось.

До слова, мешканці ставили підписи за перехід до ПЦУ. В свою чергу, прихильники московського патріархату відмовились від голосування. А також традиційно заявили, що “храм захопили”. 

  • Збори проходили без прийняття сили - люди приходили писали свої дані, хто за перехід. Та сторона нічого писати не хотіли, хоча неодноразово було наголошено, що участь беруть усі мешканці нашої громади. Церкву вони закрили ще до початку зборів. Звичайно було трошки бруду та погроз до нашої громади. Але наша громада повела себе толерантно. Поліція жодного порушення не зафіксувала, - розповіла Оксана Назарук. 

Окрім цього, жителі Шпичинців додали, що прихожани УПЦ (мп) навіть звернулись до представників ООН. Мовляв, люди силовим методом хотіли захопити церкву.

Нагадаємо, 2 травня собор на вулиці Володимирській у центрі Хмельницького відвідали представники Організації Об’єднаних Націй. Троє працівників моніторингової місії з прав людини зустрілися з представниками УПЦ, яка колись користувалася храмом. На територію храму ні ті, ні інші не заходили, оскільки його охороняли та нікого не пускали. На місці зустрічі також була поліція.
Представники ООН та УПЦ спілкувалися про перехід храму до ПЦУ. Прихильники УПЦ вважають його незаконним, через що вони раніше й зверталися до ООН та ЄС. Зокрема, заявляли про дискримінацію прав віруючих.

Читайте також:

У Хмельницькому районі ще три парафії перейшли з УПЦ (мп) до ПЦУ

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Сергій Сергій

    ці московитські попи чорти повинні бути винесені громадою вперед ногами ахрам освячений украінським священиком
  • Андрей Гришнюк

    Я от не розумію, якщо там, якимось приїзжим "гостям" можна було голосувати за те щоб залишатися в упц мп,так чому людям також не запросити гостей,своїх родичів щоб також голосували на підтримку людей,які бажають перейти до пцу
  • Віталій Українець

    148 голосів проти 30 -і більшість не перемогла-якась циганська арифметика виходить!

    До голосування допущені мають бути виключно місцеві!
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

keyboard_arrow_up