У Болгарії на Великдень у центрі столу стоїть велика паска, навколо якої викладають крашанки. Писанками «цокаються» і бажають одне одному успіху.
У Франції вітрини магазинів прикрашають кроликами з шоколаду, фігурками курчат, рибок і дзвіночками. За легендою, у Страсну п'ятницю у церквах не дзвонять дзвони – всі вони «відлітають» до Риму. «Повертаються» вони лише у неділю, приносячи з собою шоколад для дітей у формі маленьких дзвонів і мушель.
У Великобританії Великдень вважають «королем фестивалів». У Страсну п'ятницю церковні дзвони замовкають і знову починають передзвін лише у воскресіння. На сирих яйцях пишуть імена дітей. Малюки «цокаються» крашанками. Люди обмінюються яйцями, випічкою і гарячими здобними булочками.
У швецьких школах Великдень починають святкувати за тиждень, розповідаючи історію свята. Домівки прикрашають квітами, розставляють жовтих курчат з кольоровим пір’ям. На великодньому столі у шведів багато цукерок та ласощів. Писанки роблять з картону, а всередину кладуть велику гарну цукерку.
Німці у Страсну п’ятницю не працюють та їдять рибу. Ввечері цього дня влаштовують велике багаття, а напередодні - генеральне прибирання будинків. У святковий ранок вся родина збирається за столом. Батьки ховають корзини з ласощами, писанками й невеличкими подарунками. Після сніданку вони кажуть дітям: «Великодній зайчик заховав від вас корзини, ви повинні їх знайти». Діти шукають їх по всій оселі. У другій половині дня сім’ї відвідують друзів і родичів, де п’ють чай.
Великодні свята в Мексиці тривають майже два тижні і нагадують народні гуляння з танцями. Вулиці прикрашають паперовими гірляндами. У Страсну п’ятницю вулицями проходять театралізовані процесії. Зранку хода символізує ту мить, коли римські солдати приводять Ісуса до місця розп’яття. У другій половині дня – чорну, мовчазну процесію розп’яття.
На Філіппінах, коли великоднього ранку б’ють церковні дзвони, батьки високо піднімають маленьких дітей над головою. Вони сподіваються, що це принесе щастя їхнім малюкам.
У Сполучених Штатах на Великдень ходять до церкви. На святковий обід подають шинку з ананасами, картоплю, фруктовий салат і овочі. Діти отримують кошики від «великоднього кролика», який ще рано вранці «наповнив» їх кольоровими пасхальними яйцями, шоколадом і цукерками. У Америці дуже популярна гра, коли катають яйця по похилому газону.
У Італії у Страсну п'ятницю вся родина збирається на пісний обід. Їдять суміш морепродуктів — великих королівських креветок, кальмарів, мідій і устриць. Після вечері подають каву з традиційною випічкою. У Великодню неділю влаштовують бенкет зі смаженим ягням, стравами з пасти. На десерт подають солодку випічку, прикрашену круто звареними яйцями, і здобними булочками у формі хреста.
Приготування до свята у Греції починають у четвер, коли жінки готують «цурекію» - здобні булочки і фарбують яйця у червоний колір. У суботу вранці греки їдять традиційний суп «маяріца». Близько опівночі люди збираються в церкві з білими свічками. У неділю готують ягня. До столу подають пироги зі шпинату та сиру, смажену картоплю з лимоном, зелень і морепродукти, овочеві та рисові страви, випічку.
У Скандинавських країнах все прикрашають фарбованими яйцями та курчатами. У Данії на Великдень подають страву з риби або ягняти, прикрашену літерами. Будинок прикрашають букетами пролісків і влаштовують конкурси, призами в яких є фарбовані яйця. Сімейну вечерю влаштовують у суботу. В Ісландії Великдень відзначають вважають сімейним святом, яке потрібно провести з найближчими людьми.
У Португалії на святковий сніданок подають м’ясо, смажене порося зі смаженою картоплею та овочами, солодкий пиріг та мигдальний пиріг, вкритий карамеллю.
А так зустрічають Великдень білоруси:
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.