У дендропарку “Поділля” незаконно приватизували ділянку вартістю в мільйон гривень

У дендропарку “Поділля” незаконно приватизували ділянку вартістю в мільйон гривень
Дендропарк у Хмельницькому. Фото з Вікіпедії.
  • Частину земель дендрологічного парку перевели із комунальної у приватну власність. 

  • Для цього сфабрикували “липовий” документ. 

П’ятнадцять соток землі, які належать дендрологічному парку “Поділля” намагались незаконно приватизувати. Земельну ділянку орієнтовною вартістю мільйон гривень хотіли перевести із комунальної у приватну власність. Для цього використали сфальсифікований державний акт. Але міська рада не видавала актів та не приймала рішень стосовно цієї землі. Про це повідомляє обласна прокуратура. 

Йдеться про земельну ділянку між Хмельницьким та Стуфчинцями. У постанові суду вказано, що більше двох років тому реєстратор Держгеокадастру у Херсонській області зареєстрував цю ділянку на території Хмельницької тергромади для ведення особистого селянського господарства приватній особі.

Підставою для внесення таких відомостей був державний акт на право власності, який видали жінці на підставі рішення сесії Стуфчинецької сільської ради ще наприкінці 2008-го. 

Відео дня

Проте, в архіві Стуфчинецької сільської ради немає відомостей, що питання про передачу у приватну власність земельної ділянки взагалі розглядалося чи приймалося. 

Згідно з інформацією Хмельницької міської ради спірна земельна ділянка завжди знаходилась в межах міста Хмельницького та до земель комунальної власності Стуфчинецької сільської ради не належала. Натомість вона входить до земель природно-заповідного фонду дендрологічного парку «Поділля».

Реагуючи на порушення, прокуратура Хмельницького подала позов до суду. Але суд першої інстанції відмовив у задоволенні позовних вимог, прокурори подали апеляцію.

За результатами розгляду апеляційної скарги, суд постановив визнати незаконною та скасувати державну реєстрацію права приватної власності на земельну ділянку.

— У зв`язку з відсутністю рішення органу місцевого самоврядування земельна ділянка кадастровий номер 6810100000:18:001:0139 не передавалася відповідачці у власність. Наявний державний акт на право власності на землю хоча й містить відповідну відмітку про реєстрацію, проте не зареєстрований у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди. Крім того, земельна ділянка у розмірі та конфігурації з урахуванням координат та встановлених меж не могла бути передана у приватну власність для ведення особистого селянського господарства, оскільки належить до земель природно-заповідного фонду. Реєстрація права власності відповідачки на земельну ділянку проведена з порушенням наведених вище вимог законодавства, — йдеться у постанові суду. 

На виконання рішення суду скасували державну реєстрацію права приватної власності на 0,15 гектара землі в межах дендрологічного парку «Поділля». І цю незаконно відчужену ділянку  природно-заповідного фонду вже повернули у комунальну власність Хмельницької тергромади. 

Нагадаємо, у 2066-2007 роках землі військового полігону біля Копистина незаконно роздали приватним особам. Йдеться про 96 гектарів земель колишнього полігону за межами Копистина. А їх вартість становить 707 мільйонів гривень. У листопаді 2020 року ці території увійшли до складу Хмельницької міської тергромади. А нещодавно прокуратура відсудила землі полігоні на користь Міноборони. Детальніше про це читайте за посиланням. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Ольга Демчишина

    А Симчишин не в курсі случайно..????
  • Юрій Гудок

    Рідко таке буває. Аж не віриться
  • Ольга Сенченко

    Коли вони вже нагребуться.нажеруться ті чиновники???Простій людині це нереально провернути....
  • Игорь Панасюк

    Це пездарики

keyboard_arrow_up