В архіві Хмельницького знайшли унікальні документи Миколи Леонтовича

В архіві Хмельницького знайшли унікальні документи Миколи Леонтовича
Колаж vsim.ua
  • Микола Леонтович — автор всесвітньо-відомого “Щедрика”.

  • В архіві знайшли 2 свідоцтва про освіту митця. Щоправда, кожне з помилками. 

Новорічно-різдвяний хіт «Щедрик» — всесвітньо відомий твір українського композитора Миколи Леонтовича. Він був створений митцем на початку XX століття. Цей твір став символом Різдва у багатьох країнах світу. А сам Микола Леонтович завдяки йому прославився на весь світ. 

Життя та творчість Леонтовича тісно пов’язане з Хмельниччиною. У 1892 році майбутній композитор вступив до Подільської духовної семінарії в Кам'янці-Подільському. Тут вивчав теорію музики та хоровий спів, опанував скрипку, фортепіано, деякі духові інструменти, почав обробляти народні мелодії.

Нещодавно нову інформацію про славетного українця виявили у фондах Державного архіву Хмельницької області. Науковці знайшли копії двох свідоцтв про закінчення Миколою Леонтовичем Подільської духовної семінарії. Одне свідоцтво виписане з помилкою у прізвищі, а інше — із роками навчання в семінарії.

Відео дня
Тут і далі фото зі сторінки Держархіву

Виявлені документи доповнять біографічну інформацію про всесвітньо відомого українця, повідомляють у держархіві

Додамо, за те, що Леонтович підтримував українську державність та відроджував усну народну творчість композитора його застрелив чекіст у батьківському домі.

Нагадаємо, у Кам’янці-Подільському нещодавно створили екскурсійний маршрут шляхами легендарного "Щедрика". Він пов'язаний з історією світового новорічно-різдвяного хіта. Тут "Щедрик" розучила хорова капела, яка звідси ж вирушила в європейське турне. Екскурсія театралізована, актори допомагають поринути в події столітньої давності. Більше про це читайте за посиланням

До слова, хмельничанка Наталка Пономарів є одним із сценаристів фільму «Щедрик проти «русского міра». У фільмі розповідається детально про культурну місію хору капели Олександра Кошиці. Автори фільму простежили шлях хору із Києва до Америки і дійшли до висновку, наскільки події тих часів перегукуються з подіями 2022 року, коли Україна знову опинилася під загрозою знищення.

Тож за збігом сучасної історії, сюжет фільму порушує низку актуальних проблем сьогодення — протидії російській культурній експансії та пропаганді, питання культурної дипломатії України, місця українського культурного продукту у світі та його боротьби за себе.

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативно слідкуйте за новинами у нашому Telegram-каналі - https://t.me/vsimnews

  • Юра Антонюк

    Знайшли, опису документів що в них в архіві знаходиться не має?

keyboard_arrow_up