На Різдво покажуть фільм, сценарій до якого створила хмельничанка

На Різдво покажуть фільм, сценарій до якого створила хмельничанка
  • Наталка Пономарів є одним із сценаристів фільму «Щедрик проти «русского міра». 

  • У фільмі розповідається про культурну місію хору капели Олександра Кошиці. 

  • Саме завдяки їм український Щедрик в обробці Миколи Леонтовича став головною різдвяною колядкою світу.

  • Дізнавайтеся коли та де можна переглянути документалку. 

У неділю, 25 грудня, в рамках телемарафону Єдині новини #UAразом та на Суспільне культура покажуть прем'єру документального фільму «Щедрик проти «русского міра». У стрічці розповідається  невідома і захоплива історію культурної місії хору Олександра Кошиці. Про це повідомляє Суспільне. Культура. 

Про що фільм

Фільм «Щедрик проти “русского міра”» розкриває захопливу історію про те, як візит на світський концерт 1 січня 1919 року навів Симона Петлюру на думку доручити диригенту Олександру Кошицю створення хору й відрядити його у світове турне для промоції української культури. А завдяки їм український Щедрик в обробці Миколи Леонтовича став головною різдвяною колядкою світу.

Автори фільму простежили шлях хору із Києва до Америки і дійшли до висновку, наскільки події тих часів перегукуються з подіями 2022 року, коли Україна знову опинилася під загрозою знищення. Тож за збігом сучасної історії, сюжет фільму порушує низку актуальних проблем сьогодення — протидії російській культурній експансії та пропаганді, питання культурної дипломатії України, місця українського культурного продукту у світі та його боротьби за себе.

Відео дня

Авторка дослідження історії «Щедрика», сценаристка Тіна Пересунько каже, що цей фільм актуальний зараз, бо нагадує нам про невивчені уроки історії.

Кадр з фільму Щедрик проти «русского міра» (Фото: Суспільне)

Хто його створив

Фільм «Щедрик проти “русского міра”» створила студія компанії Prosto production на замовлення Суспільне. Культура. Режисером стрічки є Олександр Назаров, а сценаристки — Тіна Пересунько та Наталка Пономарів. Продюсер — Вячеслав Пономарьов.

Наталка Пономарів родом із Волочиська. Про це зазначають в соцмережах місцевої мерії. 

— Щиро радіємо та вітаємо нашу землячку з Волочиська та нашу колегу в минулому Наталку Пономарів з презентацією її нового фільму «Щедрик проти русского мира», яка відбулась вчора у Києві. Бажаємо Наталці і всій команді Prosto production творчої наснаги та нових цікавих проектів! — йдеться в повідомленні. 

Тут і далі фото Волочиської міської ради

Коли та де переглянути фільм

Прем’єра стрічки «Щедрик проти “русского міра”» пройде у неділю, 25 грудня.

Де його можна подивитися:

А ви будете дивитися стрічку?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up