У Хмельницькому хочуть перейменувати провулок, названий на честь радянського Героя

У Хмельницькому хочуть перейменувати провулок, названий на честь радянського Героя
  • Цей провулок перейменовували вже 4 рази. 

  • Тепер планують повернути його історичну назву. 

В обласному центрі запланували перейменувати один із провулків у середмісті. Мова йде про провулок Йосипа Лапушкіна. Про це зазначають в проекті рішення міської ради. Його опублікували у вівторок, 15 листопада. 

Історія провулку

Провулок Лапушкіна розташований в центрі міста. Він пролягає від вулиці Подільської до вулиці Староміської, паралельно Кам’янецькій. 

Відео дня

Цю ділянку перейменовуватимуть вже вчетверте. Спершу то була вулиця, а не провулок і вона мала назву Підкам’янецька. Згодом її перейменували на вулицю Шолом-Алейхема, далі став провулок Карла Маркса. А вже у 2013 році провулок став носити ім’я Героя радянського союзу Йосипа Лапушкіна. На сайті “Проскурів” йдеться про те, що на одному із будинків, розташованих на провулку, розмістили меморіальну дошку Йосипу Лапушкіну. 

Тепер же, в міській раді задумали повернути ділянці першу назву — провулок Підкам’янецький. Так вирішила топонімічна комісія на засідання в липні та жовтня цього року. 

Хто такий Йосип Лапушкін

Йосип Лапушкін за національністю росіянин. Він народився у Рязанській області. У 20 років переїхав до тодішнього ще Проскурова. А в жовтні 1937 році його призвали до лав Червоної армії. 

Службу Лапушкін проходив у одній з військових частин міста. До речі, тут він одружився з ярмолинчанкою Уляною Сівак. Будучи солдатом радянської армії воював у Другій світовій війні. 

Згодом Лапушкін брав участь у форсуванні Курської затоки. Тоді він був командиром роти і заблокував гітлерівцям дорогу, якою вони виходили з Клайпеди до Кенінгсберга. Історія розповідає, що Йосип Лапушкін особисто вбив 5 гітлерівських солдат, двічі був поранений, а третє поранення стало смертельним. 

Нині він похований на військовому кладовищі Клайпеди. А  у 1945 році Йосипу Лапушкіну посмертно присвоїли звання Героя радянського союзу.

Опитування

Підтримуєте ідею перейменування провулку Лапушкіна?

Нагадаємо, у Волочиську донедавна була вулиця названа на честь підозрюваного у державній зраді президента “Мотор-Січі” Богуслаєва та його портрет на Алеї Слави. Її офіційно перейменували на Привокзальну. Дізнавайтесь яке відношення В'ячеслав Богуслаєв, якого звинувачують в державній зраді, має до Волочиська у матеріалі за посиланням.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Roman Trend2

    На честь комуняки назвати вулицю.....
  • Іван Кругленко

    За перемогу над нацизмом така дяка?

    Roman Trend2 reply Іван Кругленко

    Для мене комунізм= фашизм, або навіть гірше...

    Lilia Molotai reply Іван Кругленко

    Іван Кругленко вася трикутненко, провокація не пройде.

    Читач96 reply Lilia Molotai

    Провокація-це такі як ти!

keyboard_arrow_up