У Волочиську перейменували вулицю названу на честь Богуслаєва

У Волочиську перейменували вулицю названу на честь Богуслаєва
  • У колишньому райцентрі на Хмельниччині є вулиця названа на честь президента “Мотор-Січі” та його портрет на Алеї Слави. 

  • Її офіційно перейменували на Привокзальну. 

  • Дізнавайтесь яке відношення В'ячеслав Богуслаєв, якого звинувачують в державній зраді, має до Волочиська. 

Донедавна у місті Волочиську була вулиця, яку назвали на честь президента корпорації “Мотор Січ” Богуслаєва. Вона розпочиналася від підприємства “Волочиськ Агро” та закінчувалася неподалік залізничного вокзалу. Вулицю назвали в честь В'ячеслава Богуслаєва у 2000 році, коли той отримав звання Героя України. 

Про перейменування

Наприкінці жовтня її вирішили перейменувати. Місцеві мешканці сперечалися щодо цього рішення в соціальних мережах. Хтось підтримував перейменування, хтось виступав проти нього. 

Відео дня

Однак, місцева влада 2 листопада прийняла рішення про перейменування вулиці. Цього разу обрали нейтральну назву — Привокзальна. Про це йдеться на фейсбук-сторінці Волочиської міської ради

— Вулицю Богуслаєва буде перейменовано на Привокзальну. Таке рішення сьогодні одноголосно підтримали депутати Волочиської міської ради.

Також депутати проголосували за демонтаж інформаційних табличок (іменних портретів на вулиці Слави). Тепер на Алеї Слави залишать портрети полеглих в російсько-українській війні Героїв. Долю решти табличок має вирішити спеціально створена комісія. Додамо, що на Алеї Слави увіковічнено портрет Богуслаєва. Зазначено, що він є Почесним громадянином Волочиського району. 

Портрет Богуслаєва на Алеї Слави у Волочиську

До слова, у спільноті “Підслухано Волочиськ” йдеться, що пропозиція перейменувати вулицю Богуслаєва вперше пролунала ще в червні.

— Ще в червні була пропозиція перейменувати вулицю Богуслаєва, але піднявся гвавт, деякі працівники ВМЗ (Волочиського машинобудівного заводу — ред.) рвали на собі тєльняшки, захищаючи свого шефа. Робили з нього мало не засновника Волочиська. Без нього Волочиськ пропав би, зник з мапи України, бо він, мало не власноруч, зводив будинки. Хто пам'ятає, той знає, що Волочиськ будувався і до нього, коли на місці заводу було поле і будували місто наші люди, за наші з вами податки. Тоді була планова економіка і не Богуслаєв вирішував що і де будувати, — коментує допис Василь Закржевський

Яке відношення має Богуслаєв до Волочиська

В’ячеслав Богуслаєв — український політик, доктор технічних наук, професор, нардеп, президент корпорації “Мотор Січ”. Має звання Героя України. А віднедавна його підозрюють у державній зраді. Про це йдеться у повідомленнях Служби Безпеки України.

Відомо, що з 1973 по 1988 рік Богуслаєв жив і працював у Волочиську Хмельницької області – був директором Волочиського машинобудівного заводу, створеного у 1971 році. 1988 року був підвищений до генерального директора об'єднання заводів, а у 1991 році, після розвалу СРСР, став генеральним директором запорізького виробничого об'єднання "Моторобудівник".

У 1994 році Богуслаєв приватизував "Моторобудівник", пізніше перейменований на "Мотор Січ" і став його головою правління та генеральним директором. 

Довідка:
АТ «Мотор Січ» — одна з провідних у світі корпорацій з розробки, виробництва, ремонту та сервісного обслуговування авіаційних газотурбінних двигунів для літаків та вертольотів, а також промислових газотурбінних установок. Підприємство розташоване в Шевченківському районі міста Запоріжжя.

Нині ж машинобудівний завод у Волочиську є підрозділом АТ “Мотор Січ”. Він розташований за адресою вулиця Незалежності, 1. Торік підприємству виповнилося 50 років. Там працює понад 1200 робітників. 

Скрін з ФБ-сторінки Волочиського машзаводу

Нині завод спеціалізується на виробництві промислових газотурбінних електростанцій, виготовленні та ремонті двигунів, які використовуються як привід генератора електростанцій, виготовленні кріпильних деталей до авіаційних двигунів, технологічного оснащення та спецінструменту, а також більш як 60-ти найменувань товарів. Також випускає товари господарського вжитку –  мотоблоки та садовий інвентар.

В чому обвинувачують Богуслаєва

В СБУ зазначають, що під час російсько-української війни АТ «Мотор Січ» через російські підприємства, якими володіє В'ячеслав Богуслаєв, попри заборону на експорт до росії товарів військового призначення та подвійного використання, продовжував постачати деталі для літаків і вертольотів зс рф.  

Співробітники Служби безпеки затримали президента Богуслаєва та начальника Департаменту зовнішньо-економічної діяльності “Мотор Січі”.

Їм оголосили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

За матеріалами слідства, до оборудки причетне керівництво заводу, розташованого на Запоріжжі. Посадовці діяли у змові з наближеними до кремля представниками російської корпорації «ростех», яка є одним із головних виробників озброєнь для зс рф.

Зловмисники налагодили транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів до країни-агресора.

Отриману продукцію окупанти використовували для виробництва та ремонту російських ударних вертольотів типу:

  • Мі-8АМТШ-ВН «Сапсан»
  • КА-52 «Алігатор»
  • Мі-28Н «Нічний мисливець»

Правоохоронці встановили, що відповідні зразки армійської авіації загарбники масово застосовували для повномасштабного вторгнення в Україну. Їх знайшли у збитих нашими захисниками ворожих бойових вертольотах.

Нещодавно у СБУ опублікували аудіозаписи телефонних розмов президента «Мотор Січі», які підтверджують його співробітництво з ворогом:

— Навіть після повномасштабного вторгнення агресора посадовець, який раніше неодноразово обирався народним депутатом від «партії регіонів», продовжував постачати двигуни та інші запчастини до російських ударних вертольотів. Тим самим — фактично підтримував ворога та допомагав йому обстрілювати українські міста і села, — додають у відомстві

При цьому він виправдовував напад росії і висловлював надію, що путін не зупинить наступ своїх військ, розмірковував про «нацистів» в Україні тощо.

Нині Богуслаєв знаходиться під вартою. Протягом наступних 60 днів, поки слідчі СБУ здійснюватимуть досудове розслідування, він не зможе вийти з ізолятору.

Чи вважаєте ви справедливим рішення про перейменування вулиці? Діліться своїми думками у коментарях

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up