У Хмельницькому презентували 4 соціальні проєкти для жителів області

У Хмельницькому презентували 4  соціальні проєкти для жителів області
Тут і далі фото Хмельницької обласної ради
  • Майже 80 тисяч переселенців наразі проживають на території області.

17 листопада у Хмельницькому на всеукраїнському рівні обговорили питання організації соціального захисту населення та надання послуг органами місцевого самоврядування.  Участь взяли місцеві органи державної влади, урядовці, народні депутати. Про це повідомили в Хмельницькій обласній раді. 

За словами голови ради Віолети Лабазюк із лютого 2022 року через Хмельниччину проїхали транзитом, отримавши в нашій області тимчасовий прихисток, майже 400 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Нині ж майже 80 тисяч переселенців мешкають в територіальних громадах області. 

Лише в обласних комунальних закладах нині проживає 850 внутрішньо переміщених осіб та майже 2 600 переселенців отримують додаткову підтримку у спеціалізованих комунальних закладах соціального спрямування. 

Відео дня

Аби покращити життя соціально незахищеним верствам населення в Уряді розробили 4 проекти. Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович розповіла, що два із них присвячені дітям. Ще один розроблений для підтримки для ветеранів. Які це проєкти?

Проєкт соціального відновлення для ветеранів з інвалідністю 

Він передбачає забезпечення тижневого відновлення ветерана з сім’єю у спеціалізованому санаторії під супроводом психологів, соціальних працівників та педагогів. Все для того, аби допомогти родині відновити свої стосунки, проговорити обставини, в яких вони опинилися, і допомогти адаптуватися до нових реалій сьогодення. 

Наразі проєкт вже діє в окремих областях. Розраховують, що у 2024 році запуск послуги соціального відновлення для ветеранів з інвалідністю відбудеться по всій Україні, і кожен ветеран зможе отримати частку уваги та підтримки для своєї родини.

Послуга психосоціальної підтримки формування життєстійкості

За словами Жолнович, ця послуга є абсолютно новою, не перетинається з іншими та має знизити тривожність. А ще — дати розуміння людям, як поводитися в кризових ситуаціях, як справлятися зі стресом, підтримувати сім’ї з дітьми. Також вона буде координувати волонтерські ініціативи. 

Для розбудови цієї послуги у громадах Мінсоцполітики спрямує фінансовий ресурс для навчання фахівців, а функція громад − виділити та створити необхідний простір.

Проєкти для дітей

Ще два проєкти присвячені дітям. Один з них – розвиток сімейних форм виховання. Мета проєкту – забезпечити можливість батькам отримувати фахові і якісні консультації щодо виховання своїх дітей.

У процесі запровадження також проєкт щодо оздоровлення дітей з інвалідністю у спеціалізованих закладах сімейного типу.

— Соціальна політика – це про людський капітал. Її мета – створити такі умови, що дозволять громадянам, які залишилися в Україні, якісно жити, вести активне соціальне життя. А тим українцям, які сьогодні з різних причин виїхали за кордон, соціальна політика має створити бажання повернутися в Україну. Ми маємо посилювати нашу життєстійкість і розуміти, що кожна людина, яка потребує підтримки, має її отримати, — додала Оксана Жолнович. 

Захід проходив за ініціативи та організації Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, Хмельницької обласної ради та обласної військової адміністрації, Міністерства соціальної політики України, за підтримки Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («Говерла»). 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up