У Хмельницькому роздають продуктові набори: що туди входить і як отримати

У Хмельницькому роздають продуктові набори: що туди входить і як отримати
Фото - територіальний центр соціального обслуговування
  • У Хмельницькому видають безкоштовні продуктові набори.
  • Олія, крупи, тушкованка і печиво - це лише частина того, що кладуть у пакунок. 
  • Дізнавалися, кому доступні продовольчі набори і як їх отримати.

Рис, горох, цукор, олія і тушкована свинина - з цих та інших продуктів складаються продовольчі набори. Їх безкоштовно видає Хмельницький міський територіальний центр соціального обслуговування. Доступні такі пакунки з продуктами для малозабезпечених категорій людей. Роз’яснюємо для хмельничан, куди звертатись і як довго чекати на отримання. 

Хто може отримати набір продуктів?

Хмельничанка Наталія Мікава розповідає, її мама - пенсіонерка. 70-річна Тетяна Яремчук має пенсію до трьох тисяч гривень. Це та категорія населення, яка може отримати безкоштовний продовольчий набір. 

  • В минулому році мама отримувала набір і в цьому записалась на жовтень. Поганого нічого про вміст пайка не чула. Наскільки мені відомо, можна записатися по телефону, але там такий наплив бажаючих у цьому році, що телефон не відповідав. Тому потрібно йти і записуватися. Черги були у січні, стояти потрібно було більше 2-ох годин, наразі вже черги великої немає і все швидко. Ось ще маємо сусідку, їй 84 роки, також записали її на осінь, але звернулися на Перемоги, щоб допомогли вирішити швидше, так як вік у людини…то дали набір одразу. Загалом вважаю, що це гарна справа і така допомога людям похилого віку важлива у наш час, - каже Наталія Мікава. 

Отож, безкоштовні продуктові набори видають людям з інвалідністю та малозабезпеченим особам похилого віку. У територіальному центрі акцентують, що їхній дохід не повинен перевищувати два прожиткових мінімуми. Тобто - 4186 гривень (станом на 2023 рік).  Стати в чергу можуть особи, які зареєстровані в Хмельницькій міській тергромаді. Це Хмельницький + 24 села. Отримати набір можна один раз на рік.

Відео дня

Як пояснює журналістці vsim.ua директор Хмельницького територіального центру соціального обслуговування Дмитро Старцун, є також інші категорії, які потребують допомоги. Це пацієнти після операцій або ж ті, які потребують лікування, при цьому мають дещо більший дохід. Відтак комісія може приймати позитивне рішення про видачу продуктового набору. 

11 мільйонів на продовольчі набори

До 2022 року в Хмельницькому видавали продуктові набори, але небагато. З початком повномасштабної війни за рішенням міської ради прийняли рішення збільшити їх кількість. Загалом на 2023 рік з бюджету міста виділили понад 11 мільйонів гривень на продуктові набори. Наразі вже провели тендерну процедуру. Попереду - підписання договору. Як додає Дмитро Старцун, цього року мають закупити 18 907 продуктових наборів. За підрахунками, вартість одного - 579,90 гривень. 


Отож, що входить до набору:

  • Дві пляшки олії
  • Борошно (1 кг)
  • Гречка (1 кг)
  • Рис (1 кг)
  • Горох (1 кг)
  • Вівсяні пластівці (0,5 кг)
  • Печиво “Марія” (270 г)
  • Банка згущеного молока
  • Банка тушкованої свинини
  • Чай
  • Цукор (1 кг)
  • Макарони
  • Горошок.

Загальна вага всього пакета - близько 12,5 кг. 

 - Вже традиційно розпочали видавати продуктові набори для мешканців громади насамперед малозабезпеченим пенсіонерам і людям з інвалідністю. Минулоріч видали 25 тисяч таких наборів. Цього року орієнтуємося приблизно на таку ж кількість", — зазначає міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

Як діє запис?

Продуктові набори видають за попереднім записом. Потрібно стати у чергу й на місці взяти талончик-пам’ятку, де буде вказано місяць, дату й час отримання набору. Зробити це можна самостійно або ж за допомогою когось з родичів або знайомих. Чекати на отримання наразі потрібно близько півроку. До прикладу, ті, хто став на чергу в лютому, мають прийти за продуктовим набором у жовтні. 

  • Станом на 28 лютого в чергу було записано 18 997 осіб. Тобто вже на 90 осіб перевищили кількість запланованих наборів. Тому  буде додатково виділено кошти на продуктові набори, - каже керівник територіального центру. 

Які потрібно мати документи?

При собі потрібно мати такі документи: паспорт, ідентифікаційний код, пенсійне посвідчення. Людям до 65 років слід мати довідку про доходи з податкової.  

Куди звертатись?

Хмельницький територіальний центр соціального обслуговування за адресою: вулиця Перемоги, 7А. 

Набори продуктів для ВПО

Переселенців у Хмельницькому за час війни було чимало. Хтось заїжджав у місто чи громаду тимчасово і прямував далі в пошуках безпеки, а хтось вирішив залишитися. Таких через управління праці та соціального захисту населення в обласному центрі та Хмельницькій громаді.зареєструвалося 38 тисяч. Про це повідомила керуюча справами виконавчого комітету міськради Юлія Сабій.

За словами чиновниці, всі ці люди можуть отримати допомогу у Штабі для вимушених переселенців. Він працює з перших днів повномасштабної війни. 

Набір продуктів може отримати раз на місяць у Штабі допомоги для вимушених переселенців людина, яка переїхала через повномасштабну війну. Продукти закуповують за кошти бюджету громади. Вартість одного набору – 400 грн і 20 копійок.

Для отримання такого набору потрібно мати із собою документи та заповнити заяву.

Також у штабі можна отримати іншу допомогу - одяг та взуття. Часто сюди його привозять хмельничани, які таким чином долучаються до збору всього необхідного для тих, хто цього потребує. Все це проходить ретельну перевірку та ведеться облік.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (21)
  • Алёна Кобилецкая

    Підкажіть телефон,будь ласка
  • Альона Волошин

    Як можна отримати ці продукти
  • Богдан Хмель

    Чому тільки пенсіонерам???
  • Тетяна Макуха

    Діти з 14 до 18 не мають нічого ні наборів  ні подарунків  вони теж хочуть їсти як і маленькі так і старенькі
     Може зкорегує мерія і включить цих діток в якусь категорію.
     Це потрібно роздавати по будинках а не по списках.
    Є такі що не взмозі за ним сходити

    Aleksandrino reply Тетяна Макуха

    А де їхні батьки?

    Богдан Хмель reply Aleksandrino

    без роботи

keyboard_arrow_up