У Хмельницькому спостерігали рідкісне явище - сонячне гало

У Хмельницькому спостерігали рідкісне явище - сонячне гало
Фото ілюстративне
  • У місті явище було помітним сьогодні, 9 червня.

  • Що воно означає?

Сьогодні, 9 червня, в Хмельницькому помітили рідкісне явище - сонячне гало. Це сяйво у вигляді кола. Воно виникає в атмосфері внаслідок заломлення та відбиття світла в льодяних кристалах.

Астроном-аматор Михайло Бондаренко розповів журналістам Суспільного, що це явище виникає близько 70-120 разів на рік, на висоті 8-10 кілометрів. До того ж за деякими прикметами воно несе свої передбачення на майбутнє.

- Це оптичне явище в атмосфері, що виникає внаслідок заломлення, або відбиття світла в льодяних кристалах на висоті приблизно 8-10 кілометрів. В Україні можна спостерігати десь 70-120 разів на рік, але на наших широтах воно досить тьмяне, непомітне для нашого ока. Чітко це явище можна побачити лише 10-20 разів на рік. Всіх різновидів цього гало існує багато - декілька десятків. Саме таке розповсюджене - те, що ми сьогодні спостерігаємо в Хмельницькому - у вигляді кола. По прикметах то означає, що буде зміна погоди, - пояснює Михайло Бондаренко.

Відео дня

Згідно із сайтом sinoptik.ua, в Хмельницькому на вихідних, 10-11 червня, спостерігатиметься температура від +15 до +25 градусів. Синоптики також прогнозують хмарну погоду та дощ. 

Читайте також: Літні болячки і щеплення: що потрібно знати хмельничанам

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Lewis Svitlana

    В США також таке було😊💞
  • Антоніна Цмикал

    Йду шукати місяць,буду знімок робити може якесь явище дивне буде,буде гарним знаком)))))
  • Павло Малащук

    Передбачення? )))
    Ви що там перегрілися?
  • Стася Бурдун

    Це сонЧне затемненя !!;

keyboard_arrow_up