У Хмельницькому власники електромобілів відмовляються від номерних знаків з літерою Z (ВІДЕО)

Фото Суспільне Хмельницький
  • Три електрокари вже отримали номерні знаки нового зразка без латинської літери Z.

  • Дізнавайтесь, що саме означала ця літера на номерних знаках і чому автовласники прагнуть її позбутися.

Три електрокари отримали номерні знаки нового зразка без латинської літери Z у Сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ Хмельницького. Такі номерні знаки можна обирати з травня 2022 року. Раніше літера Z позначала на автомобілях з електродвигуном - нуль (zero) викидів.

Про це телеканалу Суспільне розповів начальник територіального Сервісного центру Володимир Заболотний.

Власник електрокара Євген вирішив змінити  номерний знак з латинською літерою Z.

Відео дня

«Я звернувся, щоб змінити цей номер на будь-який інший, з іншими літерами. Готовий заплатити, тільки щоб змінити. З початком війни ця літера немає нічого спільного з нормальним її розумінням», - говорить Євген.

Начальник територіального Сервісного центру у місті Хмельницькому Володимир Заболотний розповів, що в області зареєстровано 812 електромобілів. До війни для таких автівок видавали знаки із латинською літерою Z.

««Zero Emission» в перекладі з англійської мови означає «нульові викиди». Тому саме такі номерні знаки видавались електроавтомобілям», - каже Володимир Заболотний.

Нагадаємо, з початком вторгнення латинськими літерами Z, V, O,  Х, А була промаркована російська військова техніка. 

Як розповіла телефоном керівниця аналітичних проєктів Міжнародного центру протидії російській пропаганді Валентина Бикова, згодом ці позначки перетворилися на символ російської військової агресії, їх росія почала використовувати у своїй пропаганді.

«Старт тут дав Міноборони рф. Вже 3 березня у своєму Інстаграмі він почав публікувати пости, де ці літери були вписані в різні такі слогани: «Zаканчиваем войны», «Zа мир». В Криму, який тимчасово окупований Росією пройшов автомобільний флешмоб, автівки виставили у формі літери Z», - розповіла Валентина Бикова.

За її словами, у квітні Верховна Рада визнала росію державою-терористом, а символіку її збройних формувань заборонили в Україні.

«Не можна поширювати ці літери в рекламі, на транспортних засобах, на одязі, в місцях проведення масових заходів, в соцмережах, у літературних творах. Крім тих випадків, коли засуджується військова агресія», - каже Валентина.

Власниця електромобіля Елла Гордійчук реєструє авто з номерними знаками нового зразка.

«Я побачила, що мені дають номерний знак з літерою Z. Я не хотіла цю літеру, тому що асоціація така не дуже зараз, у зв’язку з цією агресією», - говорить Елла.

Як розповів Володимир Заболотний, у Хмельницькому сервісному центрі 3 електромобілі отримали номерні знаки нового зразка. Така заміна коштує 630 гривень. Змінювати номери не обов’язково. Сервісні центри для електромобілів на вибір власника видаватимуть номерні знаки нового зразка або знаки із літерою Z.

«Для обміну необхідно: свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, яке підлягає обміну, власника автівки, паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, автомобіль. Номерний знак здається на обмін», - каже Володимир Заболотний.

Деталі дізнавайтесь з сюжету Суспільного:

Читайте також:

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Константин Лентяйко

    ZElenskyi...ось...то чмо що засрало армію а тепер свою провину перепрошує
  • Юрій Гудок

    Сміх. Усього три. А їх понад 50
  • Інна Інна

    Молодці що відмовляються від нацистських знаків 👍👍👍
  • Читач79

    Треба взагалі цю літеру заборонити.

keyboard_arrow_up