У Кам’янці оголосили винагороду за “декомунізацію” Булгакова

У Кам’янці оголосили винагороду за “декомунізацію” Булгакова
Тут і далі фото зі сторінки "Декомунізація. Україна"

Її дадуть тому, хто демонтує пам’ятну дошку з місцевого ліцею.

В Україні триває “булгакопад”. Про це зазначають на сторінці проекту “Декомунізація. Україна”. Разом із декомунізацією пам’ятних згадок про Михайла Булгакова розгорнулися й численні суперечки на тему необхідності російського письменника на території нашої країни. Одні виступають за демонтаж будь-яких згадок про Булгакова, інші стають на його захист.

Останні місяці "булгаковосрача" гарно проілюстрували, наскільки ще багато людей не готові усвідомити цінність і самобутність нашої нації. Не оглядаючись на "рускіх пісатілєй", "рускую культуру" та не шукаючи захист для україноненависників під соусом "он же кієвлянін!!" — зазначають на сторінці “Декомунізація. Україна”

Фото дошки в Києві, яку зняли. Зі сторінки "Декомунізація. Україна"

Так, днями демонтували меморіальну дошку на честь Булгакова в Києві. Натомість у Чернівцях та Кам’янці-Подільському досі висять такі ж таблички.

Відео дня
Дошка в Кам'янці (зліва) та в Чернівцях (справа)

На Буковині дошка розміщена на фасаді обласної лікарні. А в Кам’янці — прикрашає фасад ліцею "Славутинка". За демонтаж обох табличок засновники проекту “Декомунізація. Україна” оголосили винагороду. Щоправда, яку саме — не зазначають. 

— Кам'янець-Подільський, місто де керує націоналістична "Свобода". Досі не демонтовано дошку Булгакову з фасаду ліцею "Славутинка". Вже не дивуюся. Аналогічно оголошуємо винагороду за демонтаж, — йдеться в дописі. 

В коментарях ідею, здебільшого, підтримують. Ба більше, пишуть у середині ліцею твориться "якась чортівня":

Оновлено: 

Дошку Булгакову у Кам'янець-Подільському демонтували. Про це повідомила Дарія Басюк на сторінці "Декомунізація.Україна" 

Довідка:

Михайло Опанасович Булгаков — російський письменник, драматург, лібретист, театральний режисер, актор і лікар. Серед найвизначніших творів Булгакова: «Майстер і Маргарита», «Собаче серце», «Іван Васильович», «Біла гвардія», «Дияволіада». 

Булгаков був симпатиком білогвардійців, мав шовіністичні, русофільські, українофобські погляди та був противником незалежності України і українського національного руху.

Булгаков був російським патріотом із родини російської провінційної інтелігенції, яка переїхала до Києва з Орловської губернії Російської імперії. Дім на Андріївському узвозі, 13 ніколи не належав письменнику і його рідні. Це був будинок українського інженера Василя Листовничого. 

У 1919 році Булгакова мобілізували в армію УНР, звідки він втік через мобілізацію лікарів. Війна занесла його на Північно-Західний фронт — в Кам'янець-Подільський військовий госпіталь. У червні 1916 під час Брусиловського прориву російських військ фронт просунувся вперед, і 25-річний Михайло Булгаков разом зі шпиталем опинився в Чернівцях, де й лікував російських солдат. 

Після захоплення Києва Булгаков перейшов до Збройних Сил Півдня Росії, у лавах яких брав участь у бойових діях на Північному Кавказі. Віра Агеєва, літературознавиця, професорка Національного університету "Києво-Могилянська академія", каже, що ніде Булгакова в Європі не вивчають.

У рамках дерусифікації демонтували меморіальну дошку з фасаду КНУ імені Тараса Шевченка у серпні 2022 року. 19 серпня 2022 року у місті Буча демонтовано пам'ятний знак. 2 вересня 2022 року зняли меморіальну дошку з Національного медичного університету імені Богомольця.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Володимир Рожик

    Зняти і забути.
  • Любов Сердунич

    Давно пора! ШкодА, що стільки чАсу треба декому... Але краще пізніше, ніж ніколи...
  • Владимир Шевченко

    Книж когда ж*чь побегут?😆абрамам и мойша не нужна образованая прислуга)))
  • Тетяна Чернова

    Відома приказка "Нет ума - считай калека!"

keyboard_arrow_up